Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Verdens minste bebodde øy

Går du et skritt feil her, risikerer du å måtte legge på svøm

Just Room Enough Island.

JUST ROOM ENOUGH-ØYA: Denne øya ved utløpet av Lawrence River i delstaten New York, er trolig verdens minste bebodde øy. I bakgrunnen inne på fastlandet ligger det langt mer prangende Boldt-slottet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
JUST ROOM ENOUGH-ØYA: Denne øya ved utløpet av Lawrence River i delstaten New York, er trolig verdens minste bebodde øy. I bakgrunnen inne på fastlandet ligger det langt mer prangende Boldt-slottet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Guinness rekordbok står det gjerne at Bishop Rock utenfor Scillyøyene i Atlanterhavet utenfor Cornwall i Storbritannia er verdens minste bebodde øy.

Men nå er fyret som er bygget på denne lille klippen automatisert, og derfor ikke lenger bemannet. Fyrvokteren har flyttet, og øya har endret betegnelse fra bebodd til ubebodd.

Da spørs det nok om ikke Just Room Enough Island (ja, den heter faktisk det) i Alexandria-bukta i delstaten New York i USA rykker opp til topplassen på lista, skriver Condé Nast Traveller.

Tennisbane

Just Room Enough er ei bitte lita øy i Lawrence-elva som renner ut av Lake Ontario, og er på størrelse med en tennisbane.

På 1950-tallet var en familie ved navn Sizeland på jakt etter et privat og uforstyrret sted hvor de kunne bygge ei hytte de kunne tilbringe helger og ferier i. De fant ei lita øy som het Hub Island, falt for stedet, og kjøpte øya.

Der plantet de et tre og bygget et hus som opptok omtrent hver eneste kvadratmeter av tørt land. Så omdøpte de øya til Just Room Enough-øya - av åpenbare grunner.

Ble en severdighet

Men planene om et uforstyrret lite feriested gikk ikke helt i oppfyllelse for Sizeland-familien. Stedet ble raskt en populær attraksjon for turistene som ferdes på elva.

Da Washington Post skrev om øya i 2010, advarte de turistene som gikk i land om at om de tok et skritt feil risikerte de å måtte legge på svøm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!