Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Går du langs denne stranda, er du i Europas billigste ferieland

Slår Spania og Tyrkia, og du betaler med Leke-penger.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ALBANIA (Dagbladet): - Skal det være en nytrukket hummer, spør kelner Yani Saferi på Restaurant Insifa, og viser stolt brettet med dagens ferske fisk og skalldyr.

Råvarene på spisestedet i Gjiri i Lalëzit, en halvtimes kjøretur fra hovedstaden Tirana, er så ferske at fisken nesten spreller. Vi slår til på hummeranbefalingen og angrer ikke.

Heller ikke når regningen kommer: Hvor ellers i verden kan du spise en svær hummer for snaut 200 kroner (3500 Leke)? Og nyte den med en flaske flott hvitvin til 35 kroner flaska?

RIVIERA: Det er ingenting å si på strendene i Albania, her fra landsbyen Himare. Foto: EIVIND PEDERSEN
FØRSTEKLASSES: Kelner Yani Saferi på Restaurant Insifa byr fram et utvalg av fisk og skalldyr av ypperste klasse. Foto: EIVIND PEDERSEN
MUNNGODT: Hummer med fullt tilbehør tømmer ikke lommeboka di i Albania. Prisen for herligheten kom på snaut 200 kroner. Foto: EIVIND PEDERSEN
STRANDHUND: Denne bikkja har så å si hele stranda i Dürres for seg selv. Foto: EIVIND PEDERSEN
STRANDLIV: Kjærestene Erion (23) og Asa (21) svermer på stranda i Dürres. Foto: EIVIND PEDERSEN
HELTEN: En guttunge er så stolt av sitt nyervervede lekesverd at han klatrer opp på statuen i Dürres sentrum og poserer sammen med soldaten på sokkel fra Sovjet-tida. Foto: EIVIND PEDERSEN
HOVEDSTADEN: Albanias hjerte ligger her på Skanderbeg-plassen i Tirana. I Sovjet-tida var dette området strengt forbudt for landets innbyggere. Foto: EIVIND PEDERSEN
GATESALG: En gateselger lirker salgsvogna over fotgjengerovergangen i Tirana sentrum. Foto: EIVIND PEDERSEN
SOVJETISK: Det er ikke den minste tvil om når denne statuen og boligblokka ble satt opp. Sporene etter Sovjet-tida er mange. Foto: EIVIND PEDERSEN
BYGGEBOOM: Langs hele den albanske vestkysten pågår livlig utbygging av turistanlegg. Denne idyllen ligger like utenfor vyen Vlorë. Foto: EIVIND PEDERSEN
ØKOLOGISK: Alle landbruksprodukter i Albania er dyrket på økologisk vis, fordi ingen har råd til å bruke kunstgjødsel. Det er ingenting å si på utvalget til denne bonden som har tatt oppstilling i veikanten. Foto: EIVIND PEDERSEN
AUTOSTRADA: Mange sammenlikner veiene i Norge med Albania. Denne firefelts motorveien mellom Tirana og Pristina i Kosovo har redusert reisetida fra åtte til to timer. Foto: EIVIND PEDERSEN
FATTIG: Det er langt fra de fleste som har råd til å kjøpe egen bil i Albania. Hest og kjerre brukes flittig som framkomstmiddel. Foto: EIVIND PEDERSEN
SLÅTTEKAR: Denne mannen med ljåen er på vei hjem fra dagens arbeid. Da er eselet godt å ha. Foto: EIVIND PEDERSEN

All mat er økologisk, ganske enkelt fordi ingen har råd til kunstgjødsel. Derfor smaker grønnsakene helt annerledes enn vi er vant til i Norge.

Europas aller billigste Det tidligere kommunistlandet kan også skryte av å ha Europas aller billigste hoteller og restauranter, ifølge tall fra Eurostat, som er EUs svar på Statistisk sentralbyrå.

Prisene på restauranter og hoteller er hele 78 prosent lavere enn i Norge. Det samme gjelder prisnivået på alkohol og tobakk.

I butikkene er det fantasipriser, sett med norske øyne. Hva med en boks coca-cola for 2,50 kroner, eller en halvliter Heineken for en femmer? På restaurant koster halvliteren cirka 11,50.

Det generelle prisnivået i Albania er nesten 50 prosent lavere enn i Spania og 27 prosent lavere enn i Tyrkia.

Ikke en eneste McDonalds Det er mange måter å vurdere ferielandenes prisnivåer på.

IDYLL: Hotellprisene i Albania er 78 prosent lavere enn i Norge. Dette er utsikten fra et bed & breakfast-sted i Himare. Prisen for tremannsrommet er 270 kroner pr. natt. Foto: EIVIND PEDERSEN
IDYLL: Hotellprisene i Albania er 78 prosent lavere enn i Norge. Dette er utsikten fra et bed & breakfast-sted i Himare. Prisen for tremannsrommet er 270 kroner pr. natt. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Noen sammenlikner prisene på en gruppe artikler som du ofte kjøper på ferie. Andre bruker prisen på club sandwich, mens Big Mac-indeksen er en annen metode.

Hittil har ikke Albania vært med på denne indeksen - rett og slett fordi det ikke finnes en eneste McDonalds-restaurant i hele landet.

Det lave prisnivået i Albania har sammenheng med landets dårlige økonomi. Det alminnelige lønnsnivået ligger langt under en norsk minstepensjon. En grunnskolelærer tjener brutto cirka 2000 kroner i måneden. Da sier det seg selv at prisene må stå i stil.

Andre rimelige europeiske ferieland er Bulgaria, Montenegro og Makedonia, som nesten er like billige som Albania.

Fordommer I to år har Jan Erik Elgvin Hildre drevet reise- og eiendomsvirksomhet i Albania gjennom firmaet Albania-web. Han tror det er nordmenns fordommer som er hovedårsaken til at ikke flere har fått øynene opp for det spesielle landet.

ALBANIA: Europas billigste ferieland.  GRAFIKK: KJELL ERIK BERG
ALBANIA: Europas billigste ferieland. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG Vis mer

- Albanerne er flotte mennesker som prøver å finne gode løsninger på alle problemer - uten bestikkelser, sier Hildre.

- Det er også helt trygt å kjøpe leiligheter, bare det gjøres på den rette måten gjennom offentlige kanaler, sier han.

Hildre har i lange perioder bodd i byen Saranda, helt sør på den albanske rivieraen, vis-à-vis greske Korfu. Når han henter gjester på Korfu (Albania har bare en flyplass; Tirana), utsetter han lunsjen til han er tilbake i Saranda.

- Det er rett og slett svinedyrt å spise i Hellas, sammenliknet med Albania. Nordmenn oppfatter greske priser som rimelige. Da kan du selv forstå hvilke priser det er i Albania. Det er nesten latterlig billig, sett med norske øyne, sier han.

- Falt pladask Den albanske byen Saranda får bergenske deltidsboere.

- Jeg falt bare så totalt pladask for både byen og lokalbefolkningen. Her blir det nok handel, kvitrer Eva Gripne Svalland (52) fra Bergen.

Dagbladet møtte Eva Gripne Svalland i slutten av mai. Da hadde bergensfruen tilbrakt ei uke i Saranda sammen med svogeren Sirus Seraji (48) på jakt etter drømmeleiligheten.

Etter flere visninger og undersøkelser var hun fast bestemt på å handle bolig i Saranda. Hjemme satt ektemann og tre barn i alderen fra 12 til 23 år.

Særdeles gunstig pris - Jeg har sendt masse bilder til mannen min. Han deler min begeistring, fortalte hun. Seks dager seinere var eiendomshandelen i boks.

For drøyt 600 000 kroner skiftet den nybygde leiligheten på 110 kvadratmeter eiere.

Med 87 kvadratmeters boareal og fantastisk utsikt, sentralt beliggende i Saranda, ligger prisen omtrent en tredjedel av nivået i Spania.

- Prisen er særdeles fordelaktig. For oss var det aldri aktuelt å kjøpe leilighet på Kanariøyene, Spania eller den franske rivieraen. Vi ble mektig imponert av den albanske mentaliteten. Så ærlige folk har jeg aldri møtt, sier Eva Gripne Svalland.

BOLIGKJØPER: Bergenskvinnen Eva Griple Svalland (52) dro sammen med svogeren Sirus Seraji (48) på leilighetsjakt i havnebyen Saranda. Etter en uke fant hun drømmestedet. Til høyre ligger hydrofoilbåten, som bruker en halvtime til greske Korfu. Foto: EIVIND PEDERSEN
BOLIGKJØPER: Bergenskvinnen Eva Griple Svalland (52) dro sammen med svogeren Sirus Seraji (48) på leilighetsjakt i havnebyen Saranda. Etter en uke fant hun drømmestedet. Til høyre ligger hydrofoilbåten, som bruker en halvtime til greske Korfu. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media