Går du over denne brua er du i verdens beste by å reise til

Her er de ti byene Lonely Planet mener du må se i 2013.

SAN FRANCISCO: Reiseguiden Lonely Planet har kåret San Francisco til vedens beste by å besøke i 2013. Her ser du brua Golden Gate. Foto: COLOURBOX
SAN FRANCISCO: Reiseguiden Lonely Planet har kåret San Francisco til vedens beste by å besøke i 2013. Her ser du brua Golden Gate. Foto: COLOURBOXVis mer

• Flere reisesaker på
db.no/reise.

(Dagbladet): Hvert år kårer reiseguiden Lonely Planet sine favoritter blant land og byer.

I 2013 er det Sri Lanka som ligger på topp over verdens beste land å reise til.

Verdens beste by å besøke i 2013, ligger derimot på andre siden av jorda. For det er San Francisco som topper lista.

1. San Francisco Byen som er berømt for åsene, jordskjelv og sin liberale politikk, lokker til seg turister i hopetall, begrunner Lonely Planet.

Det bor rundt 850 000 mennesker i San Francisco, men over sju millioner i Bay Area, som byen er en del av.

Byen har den nest største innbyggertettheten i USA, og blir kalt både «Vestens Paris», «Fog city» og «The city by the bay».

Opplev byen til fots eller sykkel, og sett av tid så du får med deg den berømte røde brua Golden Gate, fengselet Alcatraz og tatt kabelbanen opp en av byens bratte gater.

Les mer: www.sanfrancisco.travel

2. Amsterdam Amsterdam ble grunnlagt i år 1300, og het opprinnelig Amsteldam, etter Amste-demningen. Byen blomstret for alvor opp på 1600-tallet, med blant annet verdens første børs.

Amsterdam trollbinder alltid turistene, og festen tar seg enda et hakk opp til neste år, mener Lonely Planet.

Det berømte kanalnettet fyller nemlig 400 år, Vincent van Gogh har 160-årsjubleum, og det er 40 år siden van Gogh-museet ble bygd.

I tillegg gjenåpner Rijkmuseet etter å ha blitt renovert i ti år, og The Royal Concertgebouw Orchestra, av mange regnet som verdens beste, kan gratuleres med sin 125-årsdag.

En rekke andre jubileer gjør også at byen fylles med jubileumskonserter, utstillinger og gatefester gjennom hele 2013.

Les mer: www.amsterdam.info/no

3. Hyderabad Hyderabad var en gang hovedstaden i et vanvittig rikt fyrstedømme. Da India ble uavhengig, ble palassene og hagene solgt, bygd igjen og plyndret.

Derfor skal du ha et trent øye for å se byens skjønnhet, mener Lonely Planet. Likefullt, flere palasser i gamlebyen har nylig blitt pusset opp, deriblant Falaknuma palasset, nå et sjustjerners hotell.  

ALCATRAZ: Besøker du San Francisco, bør du avlegge det berømte fengselet Alcatraz en visitt. Foto: COLOURBOX
ALCATRAZ: Besøker du San Francisco, bør du avlegge det berømte fengselet Alcatraz en visitt. Foto: COLOURBOX Vis mer

Hyderabad, er i dag hovedstad i delstaten Andhra Pradesh. Gamlebyen som ligger på sørbredden av elva Musi, er ifølge Store norske leksikon omgitt av en 11 kilometer lang mur.

Her kan du besøke en rekke moskeer og palasser, blant annet Char Minar fra 1591 med sine fire minareter, og Mekkamoskeen som er en av verdens største.

Flere av byens monumenter og bygninger blir nå restaurert, men byen, og mange av dens arkitektoniske perler, er fortsatt godt gjemt noe som holder masseturismen på avstand.

«Elegant og blomstrende, men også forvitret og uoppdaget», beskriver Lonely Planet Hyderabad, og mener det derfor er på høy tid at du går på oppdagelsesferd her.

Les mer: http://hyderabadtourism.in

4. Londonderry Er Storbritannias kulturby i 2013, noe som betyr at det blåses nytt liv i denne pulserende og historiske byen, skriver Lonely Planet.

Londonderry, eller Derry etter Doire som betyr eikelund på irsk, ligger vest i Nord-Irland. Byen er ifølge Wikipedia den nest største i Nord-Irland, den fjerde største på den Irske øya og kanskje den eldste bosettingen på hele øya.

Den eldste referansen til byen er fra det sjette århundre, men det har bodd folk i området i tusenvis av år.

Til neste år vil du kunne oppleve et vell av kulturelle begivenheter, inkludert den 10 dager lange All Ireland Fleadh, verdens største irske festival.

Gjennom hele 2013 blir det hundrevis av arrangementer, alt fra parader, en rekke konserter og moderne danseforestillinger.

Årlige festivaler som Jazzfestivalen i Derry og Earhart-festivalen - i 2013 er det 80 år siden den amerikanske flypioneren Amelia Earhart landet her - vil også bli feiret litt ekstra til neste år.

Les mer: www.derryvisitor.com

5. Beijing Beijing fortsetter å være et kinesisk sentrum for kunst og kultur, mener Lonely Planet.

Effekten av de olympiske lekene i 2008 holder stand, med engelske gateskilt og arkitektoniske perler som OL-stadionet Fugleredet.

En mulighet er å starte turen på historiske Den himmelske freds plass, Tiananmen Square, i Dongcheng-distriktet. Dette er ifølge Wikitravel verdens største offentlig torg, og et «must see» for turister fra så vel Kina som resten av verden.

Nylig har også høyhastighetstog gjort at du kan ta det fra Beijing til Shanghai på under fem timer.

Ifølge Lonely Planet kan du føle at det er forandringer i lufta når du besøker byen. Kina er på vei inn i en ny storhetstid, og en dag vil folk kunne se tilbake og si at alt startet i Beijing, mener reiseguiden.

Les mer: www.beijingpage.com

6. Christchurch Ifølge Wikipedia er det de mange parkene og velholdte private hagene som har gitt byen tilnavnet «The Garden City» eller «Hagebyen».

I dag er New Zealands hageby i ferd med å reise seg fra ruinene etter de enorme ødeleggelsene jordskjelvene i 2010 og 2011 førte med seg.

Ødeleggelsene gjorde at byen fikk mulighet til å tenke helt nytt rundt utviklingen av byen, og gjenoppbyggingen er oppfinnsom, skriver Lonely Planet.

Matglade vil også bli overrasket over hvor variert meny du finner her. Her får du alt fra burmesiske til tyrkiske og lokale spesialiteter fra restaurantenes kjøkkenet.

Scener med livemusikk dukker nå opp over hele byen, og innovative kunstprosjekter fyller de fortsatt mange tomrommene i bybildet.

Derfor vil 2013 bli et spennende år for deg som ønsker å være tilstede under gjenreisningen av Christchurch, mener Lonely Planet.

Les mer: www.christchurchnz.com/row.aspx

7. Hobart Med et rykte som søvnig havneby, har Tasmanias hovedstad Hobart til nå lokket til seg en del friluftsentusiaster.

Men den nylige åpningen av Mona, et museum i verdensklasse, har fått øynene opp på en helt annen gruppe turister, og byen er i ferd med å våkne opp av dvalen, mener Lonely Planet.

Mona-museet topper også Discover Tasmanias egne topp ti-liste over hva du bør gjøre når du kommer på besøk. Her kan du se alt fra egyptiske mumier til tankevekkende samtidskunst.

Til neste år vil Mona og Tasmanian Museum and Art Gallery sammen være arena for utstillingen Theatre of the World av Jean Hubert Martin, tidligere museumsdirektør ved Pompidou i Paris.

2013 vil også være et spennende år for de på kulinarisk reise, når Hobarts allerede spirende gastronomiske arenaer vokser videre, ifølge Lonely Planet.

Les mer: www.discovertasmania.com

8. Montreal Montreal er Canadas nest største by, ligger i provinsen Québec, og regnes ifølge Store norske leksikon også for den nest største fransktalende byen i verden etter Paris.

Da den franske oppdagelsesreisende Jaques Cartier kom hit i 1535, lå det en irokesisk indianerlandsby her med navnet Hochelaga.

Cartier kalte stedet Mont Royal, og i 1642 anla franskmennene en pelshandel- og misjonsstasjon her.

Ette å ha kommet høyt opp i kåringer, som verdens gladeste by i Lonely Planet i 2010, og verdens hippeste i New York Times i fjor, får Montreal nå en topplassering på lista over hvilke byer du bør besøke i 2013.

Hva med å nyte en kald drink på den splitter nye bystranda? Eller kanskje du heller vil vente til du kan se byen på kino i 2014 - den kommende Stephen Spielberg-filmen Robopocalypse er nemlig spilt inn her, skriver Lonely Planet.

I 2013 åpner også Rio Tinto Alcan Planetarium i Canadas største natur- og vitenskapsmuseum, i tillegg til at du kan oppleve en rekke andre arrangementer rundt i byen.

Les mer: www.tourisme-montreal.org

9. Addis Abeba Som en etiopisk maratonløper, er Addis Abeba på vei full fart framover, mener Lonely Planet.

Landes økonomi skal vokse neste 5 prosent i 2013, ifølge reiseguiden.

Befolkningsmessig er Addis Abeba den største hovedstaden i et land uten kyst. Byen kalles ofte bare Addis lokalt, og beliggenheten ble ifølge Wikipedia valgt av keiserinne Taytu Betul og grunnlagt av hennes mann keiser Menelik II i 1886.

Før Addis Abeba ble grunnlagt var det etiopiske keiserhoffet nomadisk, og dro videre da tilgangen på brensel i et område var oppbrukt.

Men da det rasktvoksende eukalyptustreet ble innført fra Australia, ga treet nok brensel til at byens infrastruktur ble såpass utviklet at det ikke var vits i å flytte videre.

Den Afrikanske unionen har hovedsete her, men Addis Abeba er ikke bare Afrikas diplomatiske hovedstad og en blomstrende metropol.

Det er stolt og groovy by, mener Lonely Planet.

Les mer: http://addisababaonline.com

10. Puerto Iguazú Stemmene er talt og det er offisielt, Foz de Iguazú, eller Iguazúfallene, har vunnet en prestisjefylt plass blant verdens sju nye undere i naturen etter en verdensomspennende meningsmåling, skriver Lonely Planet.

De 275 fossene, de største fallene rundt 70 meter, står på Unescos verdensarvliste, og ifølge Wikipedia varierer vannmengden mellom 1750 og 12 750 kubikkmeter pr. sekund.

Det storslåtte fossefallet brer seg ut langs grensa mellom Argentina og Brasil, og kåringa er godt nytt for Puerto Iguazú. 

Fossen kan vente seg enda flere turister, og byen som ligger lengst nordøst i Argentina, er den nærmeste i dette området.

Iguazú, som innbyggerne her kaller byen, er riktignok ikke bare en fosseby. Her finner du noen av de beste hostellene, hotellene og spaene i landet, ikke minst kan du gå noen fantastiske turer i området rundt, skriver Lonely Planet.

Her er det økoturisme som gjelder, skal vi tro Iguazú Turismo. Opplev naturen enten på hestryggen, i kano eller på sykkeltur i jungelen, blant annet.

Les mer: www.iguazuturismo.gov.ar