Går i 20-30 kilometer i timen, på en jernbanelinje fra 1860

For at turistene skal få drikke vin på togturen.

NAPA VALLEY/OAKVILLE (Dagbladet): De glade jentene Karla og Denisse stråler og løfter vinglassene høyt i været.

De to har akkurat fått smake på vingårdens aller dyreste vin. En Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve 1991 til 450 dollar.

Jentene fra Mexico utdanner seg til sommelierer, vinkelnere.

Besøket hos Robert Mondavi Winery er høydepunktet på USA-turen for den vinglade jentegjengen.

Vinturister Vi andre vinturister får vanlig «treatment». Det vil si en omvisning blant vindruerankene, en tur i vinkjelleren og smaking på seks viner før vi ender opp i butikken hvor vi kjøper en vinopptrekker og et par suvenirer.

Vinflasker er det ikke snakk om å få med på flyet.

Vi må nøye oss med å stole på Polet når det gjelder California-viner her hjemme.

Mondavi sjøl Robert Mondavis vingård i Oakville er en av de mest kjente vingårdene i Napadalen.

Grunnleggeren Robert Mondavi selv har i over 40 år løftet Californias viner på høyde med viner fra hele verden. Navnet Mondavi er blitt synonymt med viner fra California.

VINGLADE: Karla og Denisse fra Mexico utdanner seg til vinkelnere, og har nettopp fått smake på den aller dyreste vinen på Robert Mondavi Winery i Californias Napa Valley. Alle Foto: KIRSTEN M. BUZZI
VELOMMEN: Togvertinnen ønsker alle velkommen ombord på Napa Valley Wine Train.
VINVALG: Melina gir deg valget mellom 40 av dalens beste viner.
VINTOGET: Napa Valley Wine Train er blitt en av dalens viktigste turistattraksjoner.
ÅRETS FIRMATUR: Sanette, Aja og Denise, alle fra Napa, slapper av med mer vin i togsalongen etter lunsjen.
LYKKEPAR: David fridde til Asley på vintoget.
UTSIKT: Vingårder og vinreklamer farer forbi togvinduene.
NAPA VALLEY: California står før størstedelen av USAs vinproduksjon. Viner fra Napa Valley er berømt. Foto: VISIT CALIFORNIA

På vingården arrangeres konserter, kunstutstillinger og forelesninger om vin og mat.

Napa Valley filmfestival som starter om et par uker, holder åpningspartyet hos Mondavi.

To Kalon Den vakre vingården er kalt To Kalon, som på gresk betyr vakker, og den er bygget i tradisjonell kaliforniastil med bueganger og klokketårn, som de gamle klostrene misjonærene bygget.

Over 80 prosent av USAs viner produseres i California. Og da er det Napa Valley, nabodalen Sonoma og Mendocina som gjelder.

Her er vinturisme snart like viktig for økonomien som vinproduksjon. Turistindustrien i området satser på spa, golf, vin og mat.

Hundrevis av gårder Flere hundre vingårder står klare for turistene, med vinbutikker og vin-T-skjorter og alt som kan ha med vin å gjøre.

Her finnes kopier av toskanske palass og tyske slott.

Noen av vingårdene er rene turistfeller. Andre arbeider seriøst for å fremme vininteressen i USA, landet som faktisk i teorien var tørrlagt fra 1920 til 1933.

Vintoget gjennom Napa Valley Bli med på en tre timers reise med gourmetmat og vin gjennom USAs berømte vindal.

- Dette er noe av det hyggeligste du kan gjøre i Napa Valley. Vi har vært med tre ganger og kommer helt sikkert tilbake flere ganger, sier Josh og Meredith fra Boston.

Dagbladgrafikk 2011.
Dagbladgrafikk 2011. Vis mer

Det amerikanske paret kom for å smake på vinen på Napa Valleys berømte vintog, men bet seg også merke i maten.

- Maten om bord er helt fantastisk.

Lærerikt - Vi kom for vinsmakingen, men lærte minst like mye om å matche vin med mat.

Vintoget holder en fart på 20-30 kilometer i timen, på en jernbanelinje fra 1860. Greit nok, når det er vinsmaking på programmet.

Maten serveres i en Pullman spisevogn fra 1915, for dem som ikke velger den mer eksklusive restaurantvogna Vista Dome fra 1952, eller den noe rimeligere barbecuevogna innredet i cowboystil bakerst i toget.

Menyen Til forretten - hjertesalat med glaserte valnøtter og røkt, hvit geitost med honningvinaigrette - får de servert en Miner Viognier Simpsons Vineyard 2009.

Til hovedrett står valget mellom:

• Timianglasert kyllingbryst med babygulrøtter og polenta, servert med Robert Mondavis Pinot Noir 2008.

• Indrefilet med potetmos med sellerirot, og soltørkede tomater og aprikospuré, og en Benessere Sangiovese 2007.

• Eller indrefilet med gorgonzola - toast og sauterte grønnsaker. Til det en Terra Valentine Cabernet Sauvignon 2007.

Josh og Meredith velger det siste.

- Perfekt, er kommentaren etter måltidet som Boston-paret får spise i fred for Dagbladet.

Kombinasjoner Dagens mat- og vinkombinasjoner er unike. De vil aldri bli servert igjen - på neste togtur er det andre kombinasjoner som gjelder.

Vi passerer små byer som er kjent på vinkartet for dem som setter pris på Californias viner: Yountville, Oakville og Rutherford, før toget stopper i St. Helena, hvor noen passasjerer går av toget for vingårdsbesøk.

Her gjør toget vendereis og vinsmakingen fortsetter hele veien tilbake til Napa.

Dette var bare en lunsjtur. Vinreisen varte i tre timer, etter at det hele startet med vinsmaking nede på stasjonen klokka 10.30 om formiddagen.

Napa Valley Wine Train gjøres klar til ny tur. Denne gangen med middag, og nok av vin til alle på det fullsatte toget.