INNSAMLING: Stadig flere hoteller samler inn ubrukte håndklær fra solsengene om morgenen. De vil ha slutt på at gjester «reserverer» solsenger de kanskje ikke skal bruke før mange timer senere. Foto: Odd Roar Lange / Thetravelinspector.com
INNSAMLING: Stadig flere hoteller samler inn ubrukte håndklær fra solsengene om morgenen. De vil ha slutt på at gjester «reserverer» solsenger de kanskje ikke skal bruke før mange timer senere. Foto: Odd Roar Lange / Thetravelinspector.comVis mer

Sommerferie:

Går til krig mot håndklemafiaen

Dette irriterer oss mest når vi er i Syden.

(Dagbladet): Det er tidlig morgen ved turisthotellet i «syden». Familien er ferdig med frokosten og er på vei til bassenget. Men selv en tidlig frokost var ikke nok: Alle solstoler er nemlig reservert ved hjelp av håndklær, selv om ingen andre gjester befinner seg ved bassenget. Håndklemafiaen har allerede vært der - og forsvunnet igjen.
Kan man fjerne håndklærne og slå seg ned? Eller må man anse dagens slag som tapt?

Nå får du uventet hjelp. Charterselskapene og hotellene går til felles kamp mot håndklemafiaen.

– Hver eneste sesong får vi henvendelser fra frustrerte kunder som ikke får ligge der de vil, og det er mange av dem. Vi har derfor bestemt at på utvalgte Family Life-hoteller vil alle ubrukte håndklær fjernes klokken 9 hver morgen, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Tui.

Les mer: Dette er barnas opplevelse når pappa og mamma drikker seg fulle i ferien.

Henrykt og forsmådd

– Mange gjester har allerede gitt oss gode tilbakmeldinger om den nye ordningen. De aller fleste er glade for å slippe unna det de kaller håndklemafiaen, mens noen er litt flau over å bli fersket som en av dem som folk irriterer seg over, sier Aspengren.

SOMMERSOL: Gjør deg klar for sommer og sol, men ikke glem å tenke på de andre også. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
SOMMERSOL: Gjør deg klar for sommer og sol, men ikke glem å tenke på de andre også. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

– De fleste hotell har tydelige forbud mot å holde av senger og at mange aktivt samler inn håndklær og legger dem bort fra sengene, dersom reglene brytes, sier Tonje Løkaas Fossum, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving Norge

– Det er jo selvfølgelig de som blir irritert over at deres håndklær fjernes, men de aller fleste forstår hvorfor. På sikt håper vi at gjestene venner seg til at på våre hoteller skal solsengene brukes, og på denne måten får vi også bedre utnyttelse av solsengene, sier Nora Aspengren.

Les mer: Tar du deg en sandwich her så kan det koste deg flere tusen kroner.

Håndklesjefen

– Hvordan skal dere unngå at det kommer til konfrontasjoner mellom badegjestene og hotellpersonalet. Noen kan jo bli irriterter over å miste den forhåndsreserverte solsenga?

– Maskotten «Thomson the Dog» er utnevnt til solsengenes vokter på flere av familiehotellene i sommer. At en søt og stor hund fjerner håndklærne gjør at det hele forløper seg på en vennlig og humoristisk måte. Alle håndklær plasseres på et henvist sted på hotellet slik at gjester kan finne dem igjen der, sier Nora Aspengren.

– Vi opplever sjeldent nå at det er mye klager på dette, hverken på reisemålet eller her hjemme etter at de kommer hjem. Heldigvis får de aller fleste mulighet til å nyte solen på solstolen, enten ved bassenget eller på stranden, sier Tonje Løkaas Fossum.

God folkeskikk

– På alle våre hoteller er det tydelig skiltet at dette ikke er lov. På konsepthotellene våre har vi også oppfordret de ansatte til å fjerne håndklær tidlig om morgenen dersom det ikke ligger noen der. Men, gjestene våre er på ferie og ferien er til for å nytes, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo.

– Vi vil derfor ikke kjøre et strengt regime med vakthold og lignende, men oppfordrer heller alle til å vise skjønn. Til syvende og sist handler det jo rett og slett om ren folkeskikk og å ta litt hensyn til hverandre.

Les mer: Gjør du dette med passet ditt så kan reisen din brått være over