GRØNN GRILL:  Christopher William Davidsen (t.h) og Raymond Grimstad er ikke bare dyktige på kjøkkenet, de har også "grønne fingre". Alle foto: KINE HANSEN WIK
GRØNN GRILL: Christopher William Davidsen (t.h) og Raymond Grimstad er ikke bare dyktige på kjøkkenet, de har også "grønne fingre". Alle foto: KINE HANSEN WIKVis mer

Garantert det sunneste du kan slenge på grillen

Fem oppskrifter du bør teste.

Christopher William Davidsen og Raymond Grimstad varter opp med de lekreste grønnsaker.

Christoper jobber på Ostehuset, og Raymond jobber på Tango Bar og Kjøkken. Begge i Stavanger. De to ble «Årets grønne kokker» i kamp mot representanter fra blant annet noen av Norges aller beste restauranter, Statholdergaarden og Oro Restaurant.


SJAMPINJONG
Grillet sjampinjong: Dra av det ytterste laget på sjampinjongen og ta av stilken (dette bruker du i soppoljen). Pensle sjampinjongen med soppolje og grill med bunnen opp. Etter 6-7 min vil du se en consomme i soppen. Consomme er en klar kraft. Smak til med en klype maldon salt. Soppen er da klar for servering.Bakt paprika: Smør paprikaen inn med olje, strø på maldon salt. Grill på alle sider til paprikaen er svart. Dra av skinnet. Paprikaen er da klar for servering. Server sammen med grillet sjampinjong og BBQ-saus.Røkt BBQ-saus: Mål opp 4 dl ketchup (gjerne Heinz), 5 ss søt soya, 1 ss eple eddik. Bland dette. Ha i ca. 1 ts røyk essens (fås i velassorterte butikker). Smak til med salt, pepper og sitron. Serveres til grillet paprika og sjampinjong.
SJAMPINJONG Grillet sjampinjong: Dra av det ytterste laget på sjampinjongen og ta av stilken (dette bruker du i soppoljen). Pensle sjampinjongen med soppolje og grill med bunnen opp. Etter 6-7 min vil du se en consomme i soppen. Consomme er en klar kraft. Smak til med en klype maldon salt. Soppen er da klar for servering.Bakt paprika: Smør paprikaen inn med olje, strø på maldon salt. Grill på alle sider til paprikaen er svart. Dra av skinnet. Paprikaen er da klar for servering. Server sammen med grillet sjampinjong og BBQ-saus.Røkt BBQ-saus: Mål opp 4 dl ketchup (gjerne Heinz), 5 ss søt soya, 1 ss eple eddik. Bland dette. Ha i ca. 1 ts røyk essens (fås i velassorterte butikker). Smak til med salt, pepper og sitron. Serveres til grillet paprika og sjampinjong. Vis mer

Det er en konkurranse hvor menyen ble komponert utelukkende av grønnsaker.

Smakfull meny I regi av Frukt.no har de to grønne kokkene dratt fram grillen og vartet opp med en ny og lekker meny med smakfulle grønnsaksretter.

Rettene fungerer som egne måltider, og som garnityr til kjøtt eller fisk.

RÅKOSTSALAT
Råkostsalat: Høvle tynne skiver av reddik, gulrot, blomkål,  nepe, knutekål, romanesco og eple. Bland dette med salat. Smak til med dauroolje  (eller annen god olivenolje), maldon salt og sitron. Her kan du bruke fantasien  og de grønnsakene du vil. Veldig delikat med grønnsaker i veldig tynne  skiver!
RÅKOSTSALAT Råkostsalat: Høvle tynne skiver av reddik, gulrot, blomkål, nepe, knutekål, romanesco og eple. Bland dette med salat. Smak til med dauroolje (eller annen god olivenolje), maldon salt og sitron. Her kan du bruke fantasien og de grønnsakene du vil. Veldig delikat med grønnsaker i veldig tynne skiver! Vis mer

De to kreative kokkene har stelt i stand retter som kan bidra til inspirasjon og lekenhet når det kommer til grønnsakenes og grillens muligheter.

- Denne maten trenger ikke bare å være garnityr, den står i kraft av seg selv. Når grønnsakene er så bra som nå, holder det at du pensler de med olje og hiver de på grillen, sier Christopher William Davidsen til Dagbladet.

Lek med penselen De to kokkene synes det kan være utfordrende å lage mat av bare grønnsaker, men at bare lekenheten og kreativiteten setter grenser.

BIFFTOMAT
Grillet bifftomat: Del bifftomatene i 2 cm tykke skiver. Urtepensle med grill olje, og grill 1 min på hver side. Smak til med maldon salt, pepper og sitron.Quinoa: Fres 1/2 finhakket chili, 2 finhakket sjalottløk og 0,5 g safran. Ha i 100 gram quinoao og fres i 1 min, ha på 0,5 dl hvitvin og 2 dl vann og kok inn. Skåld to plommetomater, ta ut innmaten og kutt frukt kjøttet i fine terninger. Vend dette inn i quinoaen sammen med 2 ss finhakket rødløk og 1ss finhakket blad persille. (Bruk eventuelt couscous om du ikke får tak i quinoa).Anrett quinoaen på bifftomatene og dryss over sort finhakket oliven.
BIFFTOMAT Grillet bifftomat: Del bifftomatene i 2 cm tykke skiver. Urtepensle med grill olje, og grill 1 min på hver side. Smak til med maldon salt, pepper og sitron.Quinoa: Fres 1/2 finhakket chili, 2 finhakket sjalottløk og 0,5 g safran. Ha i 100 gram quinoao og fres i 1 min, ha på 0,5 dl hvitvin og 2 dl vann og kok inn. Skåld to plommetomater, ta ut innmaten og kutt frukt kjøttet i fine terninger. Vend dette inn i quinoaen sammen med 2 ss finhakket rødløk og 1ss finhakket blad persille. (Bruk eventuelt couscous om du ikke får tak i quinoa).Anrett quinoaen på bifftomatene og dryss over sort finhakket oliven. Vis mer

- Vi ønsker å vise at man må bruke fantasien. Vær nyskapende og prøv deg fram. Det er mange som ikke er klar over alt man kan gjøre, og vi ønsket å lage denne grillmenyen for å gi folk noen tips, sier Raymond Grimstad.

Ett av de bedre rådene er å lage en urtepensel, et triks Christopher kom fram til sammen med en kollega fra det norske kokkelandslaget.

AVOKADO

Grillet avokado: Kutt avokado i tynne skiver. Grill til du får et fint mønster, press over limesaft.
Grillet landbrød: Skjær landbrød i en cm tykke skiver, urtepensle med grillolje og grill til de er gylne. Salsa «Casa de Pallesen»: finhakk 1 rød chili og en tommel med ingefær, fres dette lett i olje. Ha på en boks grovhakket tomat. Skrell to plommetomater, ta ut innmaten og kok det med det andre. Kutt tomatkjøttet i fine firkanter.

Finhakk 1/2 rødløk, 1/2 potte koriander og en vårløk. Smak til tomatsausen med ca 1 ss ketchup, 1 ss søt soya og 1 ts soyasaus. Smak til med salt og avkjøl. Vend så inn de andre ingrediensene og server. Anrett grillet avokado og salsaen på grillet landbrød. Pynt med småbladet salat.
AVOKADO Grillet avokado: Kutt avokado i tynne skiver. Grill til du får et fint mønster, press over limesaft. Grillet landbrød: Skjær landbrød i en cm tykke skiver, urtepensle med grillolje og grill til de er gylne. Salsa «Casa de Pallesen»: finhakk 1 rød chili og en tommel med ingefær, fres dette lett i olje. Ha på en boks grovhakket tomat. Skrell to plommetomater, ta ut innmaten og kok det med det andre. Kutt tomatkjøttet i fine firkanter. Finhakk 1/2 rødløk, 1/2 potte koriander og en vårløk. Smak til tomatsausen med ca 1 ss ketchup, 1 ss søt soya og 1 ts soyasaus. Smak til med salt og avkjøl. Vend så inn de andre ingrediensene og server. Anrett grillet avokado og salsaen på grillet landbrød. Pynt med småbladet salat. Vis mer

- Det er kjekt å lage urtekost. Det er vanlig å putte urtene i marinader, men pensler du urtene over maten når den grilles får du en frisk og god aroma. Når urtene blir varme slippes aromaen løs, sier William Davidsen.

KNUDENOST
Grillet knudenost (upasteurisert geitost fra Jæren, alt chèvre): Del knudenosten i to, og grill med snittflaten opp. Når osten begynner og smelte er den klar.

Moreller: Del morellene i to og ta ut steinen.

Kryddersirup: Lag lys karamell av 50 g sukker. Når er karamellisert ha på 1 dl vann og kok til sirup. Ha i grov kvernet pepper og avkjøl i romtemperatur.

Vend morellene inn i kryddersirupen. Server med grillet knudenost.
KNUDENOST Grillet knudenost (upasteurisert geitost fra Jæren, alt chèvre): Del knudenosten i to, og grill med snittflaten opp. Når osten begynner og smelte er den klar. Moreller: Del morellene i to og ta ut steinen. Kryddersirup: Lag lys karamell av 50 g sukker. Når er karamellisert ha på 1 dl vann og kok til sirup. Ha i grov kvernet pepper og avkjøl i romtemperatur. Vend morellene inn i kryddersirupen. Server med grillet knudenost. Vis mer