FRA GARASJE TIL HUS: Midt i bydelen Camden i London ligger dette lekre byhuset, som begynte sitt liv som garasje. Foto: Knott Architects/Sophia Evans
FRA GARASJE TIL HUS: Midt i bydelen Camden i London ligger dette lekre byhuset, som begynte sitt liv som garasje. Foto: Knott Architects/Sophia EvansVis mer

Garasjen ble drømmebolig

Sjekk de smarte løsningene.

Det er trangt om plassen i store byer. Mange skal bo på et relativt lite område, og prisene presses opp og opp. Det er mange om beinet på boligmarkedet, og mange må ty til kreative løsninger for å finne drømmehjemmet.

Ifølge avisen The Guardian var det nettopp dette som gjorde at denne London-mannen kjøpte det som en gang hadde vært en sliten garasje, og siden en serie shabby hybler, for å gjøre det om til et flott og funksjonelt hjem for seg selv midt i storbyen.

Gull av gråstein - Klienten kom til oss etter å ha kjøpt det ganske så nedslitte bygget i 2006, forklarer arkitekt Anniken Andersen hos Knott Architects i London til Bonytt.no.

- Lavbygget midt i nabolaget Camden hadde opprinnelig vært brukt som garasjeplass, men hadde siden blitt bygget om til et slags hybelhus. Rommene var små og mørke, og var bundet til hverandre på en ganske så labyrint-aktig måte.

Visjonen til både den nye huseieren og de innleide arkitektene var ganske klar - og lik: Å skape et smart, moderne og funksjonelt hjem på de kompakte 85 m2 som byggets beboelige flate bestod av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lys og luft - Det som ble det aller viktigste når vi gikk i gang, var å sørge for at vi fikk så mye naturlig dagslys inn i boligen som mulig, forklarer Andersen til Klikk.no.

EKSTREM OPPUSSING: Dette kule byhuset i London begynte sitt liv som garasje. Foto: Knott Architects/Sophia Evans
EKSTREM OPPUSSING: Dette kule byhuset i London begynte sitt liv som garasje. Foto: Knott Architects/Sophia Evans Vis mer

- I tillegg var det viktig å finne plassbesparende løsninger, både når det gjaldt møbler og oppbevaring, som virkelig var alfa og omega for at dette lille huset skulle kunne bli et funksjonelt hjem.

Det første arkitektene sørget for, var at alt inventar i første etasje ble revet ut, og at en trapp kom på plass midt i rommet, for å binde sammen de to etasjene i bygget.

- Vi valgte å plassere trappen temmelig nøyaktig midt i huset, forklarer arkitekt Andersen fra Knott Architects.

- Dette fordi vi ville utnytte dagslyset på best mulig måte som lyskilde, og på denne måten kunne lyset spres mellom etasjene i huset på en effektiv og estetisk måte. Eieren ønsket seg en naturlig flyt mellom rommene i huset, og vi følte at denne trappen ville bidra til dette.

HØYT HENGER DE: For å utnytte plassen mest mulig har man laget oppbevaringsplass for kasseroller og panner i taket. Foto: Knott Architects/Sophia Evans
HØYT HENGER DE: For å utnytte plassen mest mulig har man laget oppbevaringsplass for kasseroller og panner i taket. Foto: Knott Architects/Sophia Evans Vis mer

Den spesielle trappen er laget av en eneste lang stålbit, som man lot få lov til å ruste litt for å oppnå den rette slitte "looken" før den ble lakkert. Plakaten i trappen, som er navnene på diverse trikkestopp, fant eieren i Australia.

House Doctors Station Board ligner på denne, og kan bestilles her i Norge.

Den nye trappen gjorde også at det ble lettere å omorganisere rommene i boligen og plassen i det lille huset. To soverom som begge hadde forbindelse til små våtrom/bad, ble plassert på hver sin side av trappen og gangen i første etasje.

Oppholdsrom og soner I andre etasje ble det valgt å gå for en åpen planløsning mellom stue, spisestue og kjøkken. Kjøkkenskap og bokhyller er bygget helt opp under taket for å få utnyttet plassen maksimalt.

- Ja, det er ingen tvil om at her er hver millimeter møysommelig utnyttet for å gjøre boligen mest mulig funksjonell, forklarer Andersen.

LYS OG LUFT: I andre etasje har man holdt en åpen planløsning for å spre lys og luft gjennom hele etasjen. Smarte møbler og oppbevaringsløsninger gjør at inntrykket blir ryddig og organisert. Foto: Knott Architects/Sophia Evans
LYS OG LUFT: I andre etasje har man holdt en åpen planløsning for å spre lys og luft gjennom hele etasjen. Smarte møbler og oppbevaringsløsninger gjør at inntrykket blir ryddig og organisert. Foto: Knott Architects/Sophia Evans Vis mer

Både eier og arkitekter mente det var en praktisk løsning å dele etasjen som huset oppholdsrom, inn i soner.

- Sonene vi har fått inn er matlaging på kjøkkenet, underholdning og måltider i spisestua, og avslapping i stua, forteller arkitekten.

På alle gulv har man lagt ned spesialbehandlede eikebord, noe som samler uttrykket og gir en touch av industri til rommene. At gulvene er de samme fra rom til rom, bidrar også til den naturlige flyten mellom rommene.

- På veggene ble det montert enkle, men dype hvite skap som rommer alt fra kopper og kar til TV og musikk-anlegg, røper Andersen.

UTNYTT PLASSEN: Å bo på 85 m2 kan være en utfordring. Det gjelder å tenke smart når man innreder for å få plass til alt man skal leve med av ting og tang. Foto: Knott Architects/Sophia Evans
UTNYTT PLASSEN: Å bo på 85 m2 kan være en utfordring. Det gjelder å tenke smart når man innreder for å få plass til alt man skal leve med av ting og tang. Foto: Knott Architects/Sophia Evans Vis mer

- I tillegg ble nye dører og vinduer satt inn, i samme stil som bygget ville ha hatt i sin originale tilstand.

Den lille balkongen i andre etasje gjør at huseieren på sommerstid kan ha dørene åpne, og få en luftig flyt mellom inne og ute.

Smart oppbevaring Hver krik og krok av det kompakte byhuset er utnyttet til det maksimale.

- Ja, det er nesten ikke til å tro at huset faktisk ikke måler mer enn 85 kvadratmeter, forteller Anniken Andersen.

- Det viser hvor langt man kommer med litt smart planlegging og noen gode oppbevaringsløsninger.

INDUSTRI-FØLELSE: Trappen i stål og glass forbinder husets to etasjer.  Foto: Knott Architects/Sophia Evans
INDUSTRI-FØLELSE: Trappen i stål og glass forbinder husets to etasjer. Foto: Knott Architects/Sophia Evans Vis mer

I alle kriker og kroker finnes det innebygde skap. I kjøkkenet henger kasseroller og gryter på kroker i taket, og i oppholdsrommene har man laget plass og flyt ved å dele opp rommet i soner. Ved å holde pynt og synlig rot nede på et minimum virker huset både større og luftigere enn det i realiteten er.

- I gangen fikk vi i tillegg plass til smale skap til sko og yttertøy, noe eieren var svært fornøyd med.

Spesiallaget Andersen forklarer videre at flere av møblene og oppbevaringsløsningene ble spesiallaget til huset, igjen for at man hele tiden var bevisst på at alt skulle ha sin faste plass.

- Ved å få møblene spesiallaget til huset fikk vi på best mulig måte utnyttet størrelsen på rommene, og hver ledige kvadratmeter.

En annen grunn til at mange av møblene kommer med smarte oppbevaringsløsninger, var at både arkitektene og beboer ønsket at huset skulle være visuelt rent og ryddig.

Frie tøyler Arkitekt Anniken Andersen forklarer at for dem var den lille garasjen i Camden et spennende prosjekt på mange måter:

OPPHOLDSROM: I andre etasje ligger oppholdsrom som kjøkken og stue. Her har man utnyttet hver kvadratmeter for å kunne gjøre den lille boligen om til et funksjonelt hjem. Foto: Knott Architects/Sophia Evans
OPPHOLDSROM: I andre etasje ligger oppholdsrom som kjøkken og stue. Her har man utnyttet hver kvadratmeter for å kunne gjøre den lille boligen om til et funksjonelt hjem. Foto: Knott Architects/Sophia Evans Vis mer

- Eieren var selv svært interessert i design og arkitektur, og kom gjennom hele prosessen med mange og kreative innspill.

- Vi fikk på mange måter frie tøyler, fikk flytte litt grenser og prøve oss fram, og personlig er vi svært fornøyde med resultatet, røper Andersen.

I stua gir en smart flyttbar stige tilgang til bøker og annet utstyr som er oppbevart høyt oppe under taket.

Et lite hjemmekontor i første etasje fungerer ved behov også som gjesterom, og på badet har man utnyttet hver kvadratmeter, og til og med brukt en garderobe til å dele av mellom bad og soverom.

Les også: Brannstasjonen ble kul designerbolig
Gangen ble tre ganger så stor etter ombyggingen
Tømmerhytten ble moderne enebolig
Ta testen - og finn ut om babyen i magen er jente eller gutt

LYS OG LUFT: Både eieren og arkitektene la stor vekt på at så mye dagslys som mulig skulle få komme inn i huset. Foto: Knott Architects/Sophia Evans
LYS OG LUFT: Både eieren og arkitektene la stor vekt på at så mye dagslys som mulig skulle få komme inn i huset. Foto: Knott Architects/Sophia Evans Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SMARTE LØSNINGER: I et skap i stua har man skjult TV-en. Badet er kompakt, men har alle fasiliteter man måtte trenge. Foto: Knott Architects/Sophia Evans
SMARTE LØSNINGER: I et skap i stua har man skjult TV-en. Badet er kompakt, men har alle fasiliteter man måtte trenge. Foto: Knott Architects/Sophia Evans Vis mer
SOVEROM: Hovedsoverommet og badet er avdelt ved hjelp av et stort garderobeskap som står på hjul. Foto: Knott Architects/Sophia Evans
SOVEROM: Hovedsoverommet og badet er avdelt ved hjelp av et stort garderobeskap som står på hjul. Foto: Knott Architects/Sophia Evans Vis mer