RUDI GARD:    Rudi Gard i Sør-Fron er en av gardene som åpner for turister under Gardmillom i Gudbrandsdalen i sommer. Foto: John Terje Pedersen.
RUDI GARD: Rudi Gard i Sør-Fron er en av gardene som åpner for turister under Gardmillom i Gudbrandsdalen i sommer. Foto: John Terje Pedersen.Vis mer

Gardmillom i Gudbrandsdalen

Sommerferie. Barn og dyr er en uslåelig kombinasjon. I sommer åpner mange norske garder for å vise fram det de har å by besøkende.

||| SØR-FRON (Dagbladet): Kaninene Laila og Tulio freser over det gulblomstrende løvetanngresset. Seks geitekillinger har sluppet fri bak fjøset, de er plenklippere. Mens tre små brune griser, av typen Duroc ennå liker å kose seg inne, sommervarmen til tross.

Pappa Øystein kjører Gråtass, bak på vogna sitter Ingebjørg, 11 år, Amund på ni og Eirik på fire. Og nabojenta Marie på besøk - på en bondegård er det alltid plass til en til.

MUSIKALSK: Nina og Øystein Rudi ønsker velkommen til sommerens konserter på Rudi gard.  Foto: John Terje Pedersen
MUSIKALSK: Nina og Øystein Rudi ønsker velkommen til sommerens konserter på Rudi gard. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Gudbrandsdalen
Vi er på Rudi Gard i Sør-Fron. Sju mil fra Lillehammer. Åtte mil fra Dombås.

Innehaver i 14. generasjon er Øystein Rudi og kona Nina, ønsker oss velkommen til gards. Rudi Gard har vært i slekta så langt bak som det finnes skriftlig materiale, helt fra 1688, de første rettsdokumentene er fra 1319.

 GEITEKLAPP:  En av geitene slipper unna Amunds geitekos. Foto: John Terje Pedersen
GEITEKLAPP: En av geitene slipper unna Amunds geitekos. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Rudi Gard er en av gardene i sommerens Gardmillom i Gudbrandsdalen. Et arrangement som skal vise fram hva norske bondegarder har å by turister både sommerstid og resten av året.

For her i Gudbrandsdalen har man fått til noe som det kunne vært mye mer av i norsk reiseliv og turistnæring; samarbeid.

KULTURARVEN:  Rudi Gard har vært i slekta i 14 generasjoner. Til høyre kårboligen. Foto: John Terje Pedersen
KULTURARVEN: Rudi Gard har vært i slekta i 14 generasjoner. Til høyre kårboligen. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Samarbeid
Vi tror det er viktige for folk at turen blir en reise verdt. Å bruke 3- 4 dager i Gudbrandsdalen for å plukke med seg flere ting. Historiske måltider, tradisjonskost. Dyr. Utstillinger, konserter og opplevelser.

Få vil reise hit for å besøke bare én bondegård, mener Rudi.

GRÅTASS: Øystein Rudi kjører Gråtass  i den vakre Gudbrandsdalen.   Foto: John Terje Pedersen
GRÅTASS: Øystein Rudi kjører Gråtass i den vakre Gudbrandsdalen. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Derfor tror han på samarbeide i norsk bondegardsturisme. Norge har like mye by på som det folk reiser til Toscana for å oppleve. Lokal mat og kultur.

- Vi forteller folk om Brimi gard. De forteller om oss, sier Øystein Rudi. Han er en av drivkreftene bak Gardmillom i Gudbrandsdalen.

GRISENE:  Smågrisene tør nesten ikke komme ut i sommervarmen. Foto: John Terje Pedersen
GRISENE: Smågrisene tør nesten ikke komme ut i sommervarmen. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Noen av gardene har åpen gard, andre tilbyr overnatting, et måltid med meny fra hver enkelt gards spesialiteter.

Griseklapp og geitekos

Musikken
Rudilåven er blitt et begrep i Gudbrandsdalen. Øystein sjøl har fire spelemannspriser hengende på låven.

- En blanding av flaks og timing, sier han sjøl.

PÅ STABBURET:  Sommerens gjestemat henger klar på Rudi Gard. Foto: John Terje Pedersen
PÅ STABBURET: Sommerens gjestemat henger klar på Rudi Gard. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Folkemusikk, dansekvelder, lokale stjerner og kjentfolk. Kommende helg spiller Arild Skar med RudiSpelmenn. I juli kommer Mari Maurstad og Håkon Sveen. 20. juli stiller Bjørn Eidsvåg til utendørskonsert. I august kommer Kvarts og Kringkastingsorkesteret.

I løpet av sommeren vil 8- 9000 mennesker ha lagt turen innom Rudi Gard.

 NOK PLASS:   Her er det plass til alle. Foto: John Terje Pedersene
NOK PLASS: Her er det plass til alle. Foto: John Terje Pedersene Vis mer

Gudbrandsdalsmeny
På Rudi serveres gudbrandsdalsmeny med lokale råvarer.

- Ikke bare rummegraut, sier Nina Rudi. Det finnes mange dyktige, lokale småskalaprodusenter, sier hun og viser til urtene i salaten fra Aukrust gard og Urteri i Lom.

Rudi-paret legger vekt på at folk skal få rikelig med mat når de kommer til gards.

- Herfra skal alle gå mette, også om du er en sulten tømmerhogger, sier Nina Rudi.