Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Gåsehuden avslører deg

Det er ikke bare kulde som får huden til å knoppe seg. Sjekk dette.

HUDFENOMEN: Du kan få gåsehud på alle de områdene av kroppen der du har hårsekker, som på ryggen. Foto: Thinkstock
HUDFENOMEN: Du kan få gåsehud på alle de områdene av kroppen der du har hårsekker, som på ryggen. Foto: Thinkstock Vis mer

De små knuppene på huden har vi nemlig ingen styring over. Gåsehuden spretter fram og hårene reiser seg både når du fryser, blir engstelig, når du er redd, rørt og kanskje også når du blir stressa.

- Stressa og ustabile personer kan visstnok få gåsehud noe oftere enn andre, forteller hudlege Bjørn Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo.

Vanlig fenomen Hva som er årsaken til at vi får gåsehud er vanskelig å si, for det knudrete hudfenomenet ser ikke ut til å ha noen nytte for oss mennesker.

Hva som skjer rent praktisk når vi får gåsehud, vet man imidlertid mer om.

- Dette er jo et ganske vanlig fenomen. En muskel rundt hårsekken strammer seg slik at håret reiser seg, og det er dette som kalles gåsehud, sier Bondevik.

Ikke overalt Du har kanskje lagt merke til at du ikke får gåsehud over hele kroppen.

I ansiktet er det ikke vanlig med gåsehud, og det er det heller ikke under foten eller i håndflaten.

- Dette kommer ganske enkelt av at vi har mange færre eller ingen hårsekker på hender og føtter, og hårsekkene i ansiktet er mye mindre enn på resten av kroppen. Musklene er derfor svakere, sier han.

Kan ikke kontrolleres - Muskelen knyttet til hårsekken styres av det autonome nervesystemet, som vi ikke har direkte kontroll over, sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo.

GÅSEHUD: Jo mer emosjonell man er, jo mer gåsehud får man sannsynligvis.   Foto: Thinkstock
GÅSEHUD: Jo mer emosjonell man er, jo mer gåsehud får man sannsynligvis. Foto: Thinkstock Vis mer

Dette nervesystemet går via underbevisstheten, der følelser som frykt og andre sterke, følelsesmessige opplevelser har betydning.

Det kan også dreie seg om gode opplevelser, som det å høre vakker musikk eller det å se på et pent bilde.

Nervesystemet styres av sterke følelser, og derfor er det egentlig akkurat samme prosessen enten den sterke følelsen er at man fryser, at man blir redd eller at man er rørt.

- Jo mer emosjonell man er, jo mer gåsehud får man sannsynligvis, sier Langeland.

Liten funksjon for oss mennesker Vi mennesker er ikke alene om å få gåsehud, men hos pelsdyr er det nok ofte vanskeligere å se akkurat hva som skjer med huden.

- Blant dyrene reguleres pelsens isolasjonsevne ved at dyret får gåsehud, men hos oss mennesker har nok denne reaksjonen liten fysiologisk betydning, legger Langeland til.

- Dyr får oftere gåsehud enn oss mennesker, og i dyreverden har gåsehuden flere funksjoner. I tillegg til at den isolerer, brukes gåsehuden og hårene som reiser seg også til å komme med signaler til omverdenen, sier Bondevik.

Samme fenomen som i dyreverden Når en hund blir skremt eller skal tøffe seg, vil man tydelig se at hårene reiser seg, og du har kanskje sett hvordan piggene reiser seg på pinnsvinet når det skal beskytte seg.

FØLSOM: Jo mer emosjonell man er, jo mer gåsehud får man sannsynligvis, ifølge hudlege Jon Langeland.    Foto: Scanstock
FØLSOM: Jo mer emosjonell man er, jo mer gåsehud får man sannsynligvis, ifølge hudlege Jon Langeland. Foto: Scanstock Vis mer

Selv om «ståpels» hos dyr ikke minner så mye om knuppene du får på huden når du fryser, snakker vi faktisk her om akkurat samme fenomen.

Les også:

Sjekk her om du er stressa

Sjekk om du har hjerteflimmer

Alle triksene som gir flat mage

Slik unngår du hard hud og fotsopp

INGEN KONTROLL: Gåsehuden spretter frem og hårene reiser seg både når du fryser, blir engstelig, når du er redd, rørt og kanskje også når du blir stressa.  FOTO: Scanstock
INGEN KONTROLL: Gåsehuden spretter frem og hårene reiser seg både når du fryser, blir engstelig, når du er redd, rørt og kanskje også når du blir stressa. FOTO: Scanstock Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

OGSÅ DYR: Vi er ikke alene om å få ståpels på kroppen. Også dyrene får gåsehud.  www.colourbox.com
OGSÅ DYR: Vi er ikke alene om å få ståpels på kroppen. Også dyrene får gåsehud. www.colourbox.com Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media