Grafitti i Hellas

Gatekunstnerne har overtatt Atens gater

I kjølevannet av den økonomiske krisen florerer kreativiteten i Atens mange trange gater. Sivilisasjonens vugge ligger øverst på listen over byer som verdt å besøke for å oppleve gatekunst.

FOLKELIV: Gatene i Psiri er fulle av folk, loppemarked og gatekunst. Her lever innbyggerne livene sine på gaten. Foto: Marianne Wie
FOLKELIV: Gatene i Psiri er fulle av folk, loppemarked og gatekunst. Her lever innbyggerne livene sine på gaten. Foto: Marianne Wie Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Aten er full av kunstnere, skuespillere og musikere. Denne byen tiltrekker seg kreativitet, sier Andre Zaunder (25) som bor og jobber i Aten. Sammen med kjæresten Sophie Ohly (23) sitter han på steinklippen Areopagus, nordvest for Akropolis, og ser utover byen som bader i lyset fra solnedgangen.

- Her lever folk livet sitt på gaten, ikke hjemme foran netflix-skjermen slik som i de fleste nord-europesike land, sier Sophie. Hun påpeker at Aten er kjent for mange ulike grunner; sin antikke historie, den økonomiske krisen og gatekunsten som har spredt seg over byen i løpet av de fem siste årene.

- Nå som mange butikker er stengt og bygninger er fraflyttet har kunstnerne overtatt. Folk her uttrykker kulturen sin med graffiti, den kan være politisk, kunstnerisk eller ren dekorasjon. Litt som i Berlin for en del år tilbake da deler av byen ble forlatt på grunn av arbeidsledighet, noe som resulterte i at gatekunstnere, anarkister og punkrock folk tok over, sier Andre.

Suksessfull graffitikunstner

I bydelen Psiri, kjent som hovedkvartalet for gatekunst arbeider Cacao Rocks (31) i sitt kjeller-atelie. I en krok ligger en madrass hvor han pleide å sove, nå fungerer den ofte som gjesteseng for andre graffitikunstnere som trenger husly. Cacao beskriver det som hardt arbeid å overleve av kunst selv om han i de siste årene har fått mye anerkjennelse i form av utstillingsmuligheter og undervisningsjobber. I 2015 omtalte Huffington Post han som en av verdens åtte viktigste gatekunstnere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer