DETTE TRENGS: En myk klut og rødsprit er alt som skal til for å gi vindusviskerne et lengre liv. FOTO: Pål André Skogen
DETTE TRENGS: En myk klut og rødsprit er alt som skal til for å gi vindusviskerne et lengre liv. FOTO: Pål André SkogenVis mer

Genialt triks gir renere frontrute

Fram med spriten.

Vindusviskerne er en detalj på bilen som mange ikke ofrer en tanke. Ikke alle kjører rundt med tipp-topp vindusviskere. De byttes kanskje ut med mer eller mindre jevne mellomrom, men det finnes faktisk noen triks for å få dem til å vare lengre.

En undersøkelse YouGov gjorde for Biltema i høst viste at 27 prosent bytter vindusviskere annet hvert år og 16 prosent bytter sjeldnere. 17 prosent av de spurte visste ikke hvor ofte de skiftet vindusviskere.

Bør bytte oftere For å sette det litt i perspektiv, anbefaler bergningsselskapet Falck at man bytter vindusviskere to ganger i året.

Selv om sommeren nærmer seg, og det dermed blir mindre salt og andre uhumskheter i veien, betyr ikke det at vindusviskerne ikke slites når de blir brukt mindre. Daglig leder i Biltema Norge, Tommy Fredriksen, sier nemlig at det ikke er bruken som sliter mest på vindusviskerne.

- Sol, varme og kjemikalier har faktisk større innvirkning på levetiden enn selve bruken. Derfor slites de selv om bilen står parkert store deler av uka, sier han.

Vask med rødsprit Så hva kan man egentlig gjøre for å forlenge levetiden på vindusviskerne?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det viktigste er å vaske dem med jevne mellomrom, sier bilpleieekspert Anders Haugen. Han driver Haugens bilshine, og har lang erfaring med å vaske og vedlikeholde biler.

- Det aller enkleste er å bruke vindusspylervæske. Det fjerner mesteparten av trafikkfilmen som ligger på viskerne, sier Haugen.

Hvis du vil ha bort alt, må du imidlertid ty til sterkere saker:

Haugen anbefaler rødsprit til denne bruken. Fukt en klut med rødsprit og dra over vindusviskerne. Det er imidlertid viktig at dette ikke blir liggende på viskerne.

VASK OG TØRK: Fukt en klut med rødsprit og dra over vindusviskerne. Etterpå er det viktig at du tørker av spriten med en tørr del av kluten. FOTO: Pål André Skogen
VASK OG TØRK: Fukt en klut med rødsprit og dra over vindusviskerne. Etterpå er det viktig at du tørker av spriten med en tørr del av kluten. FOTO: Pål André Skogen Vis mer

Da kan de nemlig strekke seg og bli bølgete, og dermed helt ødelagt. Derfor bør du tørke av rødspriten med en tørr klut så fort som mulig.

Frontruta bør rengjøres ofte. Det finnes også flere produkter som gjør at man kan holde ruten lettere ren, og som minimerer bruken av vindusviskerne.

Det mest kjente er kanskje RainX som selges på mange bensinstasjoner rundt om i landet. Haugen sier at de bruker et produkt som heter GlassTec til dette. Disse produktene skal helst legges på når frontruta er helt ny og ikke har blitt utsatt for steinsprut.

Vindusviskere er ikke den største utgiften i bilverdenen, men flere og flere modeller må ha originale viskere. Disse koster ofte mer enn 500 kroner paret, og da er det greit å vedlikeholde dem man har slik at at de varer så lenge som mulig.

Les også:
Så enkelt er det å skifte vindusviskere
Slik vasker du bilen riktig
Dette er de beste sommerdekkene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.