Gi barnet en virkelig god natt

Et fast leggeritual får barn til å sove opptil halvannen time lenger.

LEGGERITUAL: Barn som blir lest for eller leser selv som en del av leggeritualet, sover lenger. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
LEGGERITUAL: Barn som blir lest for eller leser selv som en del av leggeritualet, sover lenger. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Barn med fast leggeritual sover fra én til halvannen time lenger om natten, sier Eli Sørensen, overlege og søvnforsker ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer.

- De barna som blir lest for eller leser selv som en del av leggeritualet, får også mer søvn. Og barn som blir lagt våkne, sover mer og våkner sjeldnere om natten, sier hun til Foreldre & Barn.

Samme ritual kveld etter kveld Søvnhygiene er enkle regler som gjør det lettere å sovne, få nok søvn og holde døgnrytmen.Det lønner seg å opprettholde et fast leggetidspunkt, mener Sørensen, i tillegg til et kveldsritual med faste, positive og rolige tiltak - i samme rekkefølge hver dag - den siste timen før leggetid.

Forskning tyder også på at fast leggetid virker positivt på hjernekapasiteten.

Snakk om gode hendelser - Foreldrene kan lære leggeritualet til små barn gjennom lek, for eksempel med en dukke, lime opp bilde av tingene som inngår og oppfordre barnet å bruke bildet som en timeplan. De bør unngå negativt samspill i leggesituasjonen, men heller lese en god bok og snakke med barnet om gode hendelser fra dagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer