Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Magiske Marrakech:

Gi deg hen til kaoset, nyt lydene, luktene, de visuelle inntrykkene og ikke minst smakene

Slangetemmere, krydderbasarer og bortgjemte hotellperler. Marrakech er et sirkus av en by - med kort vei fra kaos til kos.

SKATTER I SOUKEN:
Handelsgatene – souken – i Marrakech er fulle av skatter. Men husk å prute! Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
SKATTER I SOUKEN: Handelsgatene – souken – i Marrakech er fulle av skatter. Men husk å prute! Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Alle veier i Marrakech fører inn i souken. Men det er ikke alltid lett å finne veien ut igjen av de mange handlegatene og basarene. I alle fall uten å kvitte seg med en solid bunke marokkanske diram i bytte med så mange pyntegjenstander, sølvfat, lamper, krydderposer og andre fristelser du klarer å bære.

SLANGETEMMING: Et dagligdags syn i Marrakech. Foto: Runar Larrsen / Magasinet Reiselyst
SLANGETEMMING: Et dagligdags syn i Marrakech. Foto: Runar Larrsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

– I say new price, you go higher!

Jeg har trålet virvaret av handelsgater i området bak den berømte plassen Djemaa el-Fna i timevis, og endelig funnet fram til det jeg er ute etter. Men Akdim Ahmed sukker oppgitt over denne nordmannens gjerrige forsøk på å prute.

Vi bytter tema for en stakket stund.

– Hva har skjedd med Norge? Dere var jo så gode, avleder han. Som så mange steder i verden er fotball en fin kilde til samtale. Vi ramser opp navn på respektive lands mest kjente spillere.

Akdim husker godt at Norge var med i VM i 1998. Da møtte vi nemlig Marokko. Men mer om fotball senere.

Hjertet av byen

Det er vanskelig å unngå klisjeer når Marrakech skal beskrives, og det er dette som er byens store trekkplaster.

 VANNMANN: Djemaa el-Fna er et herlig sted for fotografer. Denne karen selger vann, og poserer for bilder – mot et par diram. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
 VANNMANN: Djemaa el-Fna er et herlig sted for fotografer. Denne karen selger vann, og poserer for bilder – mot et par diram. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

I medinaen innenfor bymuren venter en eksplosjon av inntrykk. Souken er en skattkiste av et handelssentrum. Bruksgjenstandene er vakre som kunstverk. Selv basisvarer til kjøkkenet er fargerike som en regnbue – og lydinntrykkene er som en symfoni.

Det kan virke kaotisk, men samtidig er stemningen overraskende avslappende når du kommer inn i det virkelige hjertet av souken. Men da må du våge å gå deg litt bort – og sannsynligvis spørre om veien for å komme ut igjen.

To ansikt

Den røde byen ved foten av Atlasfjellene dufter søtt av myntete, og sterkt av krydder.

Heldigvis finnes det pusterom i den travle, men akk så morsomme, byen: Sjekker du inn på en tradisjonell riad, får du luksuriøs overnatting i det som er byens virkelige oaser.

Ingen andre steder i Marokko er forskjellen på det moderne og det tradisjonelle tydeligere enn i Marrakech. Mens den historiske medinaen er som en reise hundrevis av år tilbake i tid, er Gueliz – også kjent som Nouvelle Ville – som en vestlig og moderne bydel, bygget av franske kolonister. Her finner du barer med alkoholservering, kjente motehus, og supermarked med europeisk standard.

Med mindre du kommer for å slappe av med en kaffe mens du henter deg inn etter de mange inntrykkene fra Djemaa el-Fna, er den flotte hagen Jardin Majorelle den beste grunnen til å besøke Gueliz.

Magisk medina

Det er også inne i medinaen byens mest avslappende høydepunkt ligger. Bak den mest anonyme dør, kan du finne spektakulære overnattingssteder i form av riader. Dette er ærverdige bosteder ombygget til hotell, der stil og stemning er som hentet fra fortellingen om 1001 natt.

Det kulinariske tilbudet er også en drømmenes reise. Fra den marokkanske utgaven av smalahove, via franskinspirerte snegler, til kortreist sjømat og lang- stekt kjøtt i tajine.

Det lokale kjøkkenet byr på variert kost, og den beste spiser du på selve Djemaa el-Fna. Hver dag er et sirkus ved byens berømte plass. Gjøglere, lurendreiere, slangetemmere og ikke minst kokker, gjør dette til et eventyr av et sted.

Gi deg hen til kaoset og nyt lydene, luktene, de visuelle inntrykkene og ikke minst smakene.

Handelsplassen

Bruker du formiddagen til shopping, bør kvelden reserveres til mat og underholdning på Djemaa el-Fna. Ha alltid en solid mengde småpenger tilgjengelig. Spesielt om du har tenkt å prøve deg som fotograf. Her kan du risikere slangetemmerens vrede om du ikke betaler etter å ha foreviget slangene.

 EVENTYRLIG: Markedsplassen i Marrakech er en opplevelse for alle sansene. Om kvelden er det som en sirkusplass av gjøglere, dansere, slangetemmere og spisesteder. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
 EVENTYRLIG: Markedsplassen i Marrakech er en opplevelse for alle sansene. Om kvelden er det som en sirkusplass av gjøglere, dansere, slangetemmere og spisesteder. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Snacks som snegler og dadler fra bodene, koster ikke mer enn noen diram, og kremmerne kan hevde at de ikke har veksel. Og vil du observere sirkuset fra litt av- stand, anbefales det å finne en takterrasse med teservering.

Det koster kanskje noen ekstra kroner for tekoppen, men du verden for en opplevelse det er å se kvelden senke seg over Djemaa el-Fna i ro og fred.

Den som ler sist

Men tilbake til fotball og shopping.

– Et bra lag, skryter kjøpmann Akdim om Norges landslag anno 1998. Det ble som de fotballinteresserte husker, uavgjort forrige gang vi møttes.

Jeg dobler prisforslaget på kvalitetsproduktene av lær jeg vil kjøpe, og synes fortsatt det er en svært god pris.

– Ya Allah! Nå taper jeg penger, sier han. Men går med på handelen. Så smiler han bredt når jeg teller opp pengene, og lurer på om jeg vil ha med en ekstra suvenir. Gratis.

– For det gode minnets del! Akdim ler sist. Og helt sikkert best. Kanskje delte vi poengene i VM-kampen, men inne i souken er det som regel Marokko som går av med seieren.

SOUKEN: Markedet bugner av varer. Men her må du prute. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst
SOUKEN: Markedet bugner av varer. Men her må du prute. Foto: Runar Larsen / Magasinet Reiselyst Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling