Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Gi deg selv en opptur med deilige scones

Hustrig vær og smådeppa humør? Disse gjør deg glad!

TIL Å FÅ VANN I MUNNEN AV: Nystekte scones varmer godt en kald ettermiddag. Foto: LINDBERG PRESS
TIL Å FÅ VANN I MUNNEN AV: Nystekte scones varmer godt en kald ettermiddag. Foto: LINDBERG PRESS Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
(Allers.no): Med lune scones og en kopp varm te lager du engelsk afternoon-stemning.

Visste du at  scones opprinnelig stammer fra Skottland og ikke England?

Det er kalt «hurtigbrød», for det er brød som er raskt å lage da de ikke skal heve, eltes raskt og har kort steketid.

LES OGSÅ: Når du skal bake til mange

Scones med tranebær og mandelflak (14-16 stk.)
Bytt gjerne ut tranebærene med rosiner, som smaker like godt!

Grunnoppskrift:
• 450 g hvetemel
• 3 ts bakepulver
• ½ ts salt
• 100 g smør
• 100 g sukker
• 1 ½ dl helmelk
• 1 ½ dl surmelk

Fyll:
• 125 g tranebær

Pynt:
• 30 g mandelflak
• 2-3 ss perlesukker

Tilbehør:
• smør eller kremostsyltetøy

1. Sikt hvetemel og bake-pulver i en bolle. Tilsett salt. Smuldre i smør til en grynete masse.

2. Tilsett sukker og tranebær. Rør i melk og surmelk. Elt deigen på bake-bordet med litt mel.

3. Kjevle deigen ut til en leiv på 2 ½ cm tykkelse. Stikk ut sirkler 7-8 cm i diameter. Legg dem på bakepapir på en stekeplate. Pensle med sammenpisket egg, dryss på mandelflak og perlesukker.
 
4. Stek sconesene ved 225° midt i ovnen i ca. 15 minutter. Server sconesene lunkne.

LES OGSÅ: Full rulle på baksten

Lemon curd Lemon curd er et sitronsmør som ofte serveres med scones. Den er også deilig som fyll i kaker. 

• skall av 2 sitroner
• 2 dl friskpresset sitronsaft (saft av 3 sitroner)
• 2 ½ dl sukker
• 3 egg
• 125 g smør i små biter

TRANEBÆRSCONES: De smaker like godt som de ser ut! Foto: LINDBERG PRESS
TRANEBÆRSCONES: De smaker like godt som de ser ut! Foto: LINDBERG PRESS Vis mer

1. Vask sitronene før skallet rives eller skjæres i strimler. Press saften av tre sitroner. 

2. Ha sitronsaft, skall, sukker og egg i en kjele. Varm blandingen over svak varme under omrøring til det tykner, men ikke koker.

3. Ta kjelen av platen, og pisk inn smøret, litt i gangen.

4. Oppbevar sitronsmøret i tette glass i kjøleskapet. Det er holdbart i ca. 14 dager.

LES OGSÅ: By på en fristende pai!

Scones med vanilje, aprikos og sitron (14-16 stk.)
I stedet for vaniljefrø kan du bruke 1 ts vaniljesukker.

• 1 porsjon grunnoppskrift
• 125 g tørkede aprikoser i ­terninger
• frø av 1 vaniljestang
• 2 ts revet sitronskall

1. Lag grunnoppskriften (som i oppskriften for tranebærscones) og tilsett aprikoser, vaniljekorn og sitronskall. 

2. Stek sconesene som i grunnoppskriften.

3. Server gjerne med kremost naturell eller lemon curd.

LES OGSÅ: Fyllet har skylden

Sjokoladescones (14-16 stk.)
Sjokoladescones er en garantert suksess og smaker herlig til en kopp te!

• 1 porsjon grunnoppskrift
• 100 g hakket mørk sjokolade

1. Lag en porsjon grunndeig og tilsett hakket sjokolade i stedet for tranebærene, (se oppskrift for tranebærscones).

2. Stek sconesene som beskrevet i grunnoppskriften.

LES OGSÅ: Magiske muffins

Glutenfrie scones (8 biter)
Lag gjerne sconesene med grov melmiks. Disse smaker best samme dag de er bakt!

• 4 ½ dl Semper Miks, fin eller grov
• 2 ts bakepulver50 g smør
• 2 dl melk

1. Bland mel og bakepulver, og smuldre i smøret. Tilsett melk og elt raskt sammen.

2. Del deigen i to og trykk til flate kaker på bakepapir på stekebrett.

3. Prikk med gaffel, og skjær et kryss helt gjennom til 4 snipper på hver kake.

4. Stek sconesene midt i ovnen ved 250° i ca. 10 minutter. Avkjøl litt på rist og server.

SJOKOLADESCONES: Bedre blir det ikke! Foto: LINDBERG PRESS
SJOKOLADESCONES: Bedre blir det ikke! Foto: LINDBERG PRESS Vis mer