EPLER: Eplene får et smaksløft av en tur på grillen.Foto: STIAN BROCH/GLØD/GYLDENDAL
EPLER: Eplene får et smaksløft av en tur på grillen.Foto: STIAN BROCH/GLØD/GYLDENDALVis mer

Gi frukten et løft på grillen

Epler, rabarbra, aprikos. Det meste får mer sødme i grillen.

• Flere matsaker på db.no/mat
- Frukt er undervurdert på grillen,sier Jan Ivar Nykvist, fire ganger Norgesmester i grilling og aktuell med grillboka «Glød».

Han griller nesten all slags frukt og synes det er på tide å tenke utenfor boksen når vi griller.

-Nordmenn strekker seg gjerne til mashmellows og ananas. Hvorfor ikke prøve noe nytt? Bananer, appelsiner, aprikoser og ikke minst rabarbra, som kommer nå, alt får et løft på grillen, sier Nykvist.

Å grille frukt er enkelt.

- Alt du behøver å gjøre er å kutte frukten før gjestene kommer. Så kan du grille den raskt og servere den nygrillet med en god vaniljeis eller pisket krem til, sier han.

Eplefan Han griller til og med grapefrukt, men er særlig svak for grillede epler.

Eplene griller han indirekte, i en form. Over frukten strør han alt fra nøtter og rosiner til sjokolade og lakris.

SØTERE: Rabarbraen blir søtere, men smaker fortsatt friskt etter at den er grillet. Foto: STIAN BROCH/GLØD/GYLDENDAL
SØTERE: Rabarbraen blir søtere, men smaker fortsatt friskt etter at den er grillet. Foto: STIAN BROCH/GLØD/GYLDENDAL Vis mer

-Sammen med litt smør blir smaken fantastisk. Men husk at eplene må være faste, ikke melne, sier han.

Utfordringen med frukt på grill er timingen. Frukten skal bli grillet, ikke svidd.

Et par minutter på høy varme er ofte nok. Høy varme et sted på grillen og lav varme et annet, er trikset.  Da kan du grille frukten raskt og legge den til side.

-Øv deg på å veksle mellom ulike deler av grillen, oppfordrer Nykvist.

ANANAS:  Skjær den i biter, krydre  med kanel, sukker og kanskje litt chili. Foto: JESSICA GOW/TT
ANANAS: Skjær den i biter, krydre med kanel, sukker og kanskje litt chili. Foto: JESSICA GOW/TT Vis mer

-Å skjønne når du skal grille direkte og indirekte er et stort steg på veien til å bli en grillmester.