Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Gi lammelåret det beste fra moseboka

Gulrot, rødbet, kålrot, blå kongo. Det meste blir bedre når det moses.

FARGERIK PÅSKE: Mos i vei! Både rotgrønnsaker og andre grønnsaker får et smaksløft når du moser dem. Her mos med søtpotet, mos med rødbeter og mos med brokkoli. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNT
FARGERIK PÅSKE: Mos i vei! Både rotgrønnsaker og andre grønnsaker får et smaksløft når du moser dem. Her mos med søtpotet, mos med rødbeter og mos med brokkoli. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tid for lam og gode grønnsaker. Om noen uker er det vårlige salater som frister, men ennå smaker det godt med rotgrønnsaker.

Dessuten: Det er i røttene plantene lagrer alle de viktige næringsstoffene som skal livnære den delen av planten som vokser over jorden.

Jo mer rot, jo bedre.

Moseboken Opplysningskontoret for frukt og grønt utga for en stund siden sin egen «mosebok», full av oppskrifter på fargerike stapper, pureer og mos'er.

Rotgrønnsaker regnes som grunnmuren i det norske kjøkkenet og gir maten sødme i seg selv.  Moser du dem og spanderer litt smør og en skvett fløte blir de enda bedre.

Rotgrønnsaker er ikke bare den alltid anvendelige gulroten, den søte kålroten, den småstygge jordskokken, den jordaktige rødbeten og den nøtteaktige pastinakken.

Du finner mange flere, som chioggiabete, nepe, sellerirot, pepperrot og gule beter. De fleste lar seg mose. Fargene spenner fra hvitt og gult til oransje, rødt og lilla.

BLÅ KONGO: Mos av blå kongo potet lager du enkelt med litt smør og melk, salt og pepper. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNT
BLÅ KONGO: Mos av blå kongo potet lager du enkelt med litt smør og melk, salt og pepper. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNT Vis mer

Røtter er flott å servere uansett form. Most, kokt, stekt eller ovnsbakt i staver, med friske urter og litt olivenolje. Lammelåret blir glad for det meste.

Fargerikt En rekke grønnsaker som ikke er rotgrønnsaker, er også gode å mose. Mos med brokkoli gir vårlig preg på bordet. Mat med farge er også fristende for de minste.

- Fargelegg maten sammen med barna. Gulrotstappe med appelsinsmak gir en deilig solgul mos, som smaker godt både til påskelam og til pølse, sier Gerd Byermoen, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Les også: Se hvilken potet du bør bruke når

Annerledes potetmos Potetmos er enkelt å lage, men hvorfor ikke variere? Rødbeter gir en fantastisk farge til det aller meste

- Tilsett noen rødbeter og litt sitronsaft i potetmosen sammen med timian og du har en ganske annerledes og spennende potetmos, sier Byermoen.

Blå kongo er en potet det ikke er så lett å få tak i. Finner du den så ta den med hjem og kok den med skallet på. Da beholder du fargen best.

Blå eller rosa potetmos blir garantert suksess hos de minste, mener Byermoen.

 Les også: Maten som øker forbrenninga

Tilsett frukt Rotgrønnsaker er spesielt godt egnet, men nesten alle grønnsaker kan moses. Prøv deg frem og finn din favorittblanding.

Skjær grønnsakene i biter, kok dem møre og mos. Smak til med litt melk, eller fløte, en dæsj smør og noen krydderurter.

Nå er appelsinene på sitt aller beste.

- La det bugne av dem i påsken  Spis den naturell eller bruk den i matlagingen. Appelsinen tilfører både syre og sødme og er utrolig anvendelig, sier Byermoen.

Hele Norges coronakart