FYLDIG SMAK: Grønnsakskraft er hjemmekokkens hodepine. Men det finnes snarveier til god kraft. Foto: METTE RANDEM
FYLDIG SMAK: Grønnsakskraft er hjemmekokkens hodepine. Men det finnes snarveier til god kraft. Foto: METTE RANDEMVis mer

Gi rynkete gamle grønnsaker nytt liv

Juicepressen er som paracet for hjemmekokkens hodepine.

• Flere matsaker på db.no/mat

Kraft er hjemmekokkens evige hodepine, en konfliktlinje mellom de profesjonelle og amatørene.

Hver gang en oppskrift ber om «2 desiliter kraft», er det som om noen spytter i ansiktet på oss.

- Hvordan tror de egentlig at vi lever?

Tidkrevende Kraft er fundamentet til mye klassisk matlaging, det som gir fyldighet og, ehem, kraft til alle slags retter, fra supper og gryter til sauser og risottoer. Og at det er enkelt kan ingen komme fra.

Oksekraft lager du ved å brune noen bein og koke dem i masse vann i ti-tolv timer.

Ingenting som ikke hvemsomhelst kan gjøre hvis man har ti-tolv timer på kjøkkenet hvor man uansett gjør andre ting.

Men innenfor tjueminuttersvinduet til de fleste hverdags-menneskers hverdager, er forslaget om å lage sin egen kraft temmelig Marie Antoinette.

Og slik var det for meg inntil jeg opplevde grønnsakkraften på Fäviken i Sverige.

Rivjern Der bruker kjøkkensjef Magnus Nilsson et rivjern til å rive gamle rotgrønnsaker. Han koker halvparten av dem i et kvarters tid, og så siler han denne kraften over den resterende halvdelen.

Resultatet er en kraft på under tjue minutter, som smaker bedre enn den hadde gjort dersom man hadde brukt mer tid og energi.

Det ser lekkert ut også - men slik varm og raus minimalistisk estetikk som Fäviken er rettelig berømt for.

Enkelt, enklere - Men kan det ikke gjøres enda enklere?

Det er spørsmålet jeg stilte meg en helt vanlig hverdag da jeg sto med en dirrende fersk bit torsk og en haug rynkete gamle grønnsaker.

En tanke begynte å forme seg.

ANDREAS' METODE:  Dagbladets Andreas Viestad har funnet ut hvordan du best gir liv til grønnsaker som har sett sine beste dager. Foto: AGNETE BRUN
ANDREAS' METODE: Dagbladets Andreas Viestad har funnet ut hvordan du best gir liv til grønnsaker som har sett sine beste dager. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

- Hva om....?

Jeg kjørte grønnsakene gjennom juicepressen min - et slikt lite monster av en maskin som presser saften av hva det skal være gjennom en kraftig sentrifuge i midten.

 Bak maskinen kommer de tørre, utpressede restene til syne.

Jeg la dem i ei gryte, dekket med vann og kokte i ti minutters tid. Resultatet var en enkel, god grønnsakkraft. Ikke verdens beste, men med forbløffende mye smak til å være lagd av det man ellers bare kaster.

 Så silte jeg denne kraften og blandet med den ferske grønn-saksjuicen. Og kraften var komplett, med mer kraft enn jeg noensinne har opplevd.

Sjelden har et stykke torsk svømt i så velsmakende vann som nede i suppeskålen min.•

andreas@andreasviestad.com