UKEMENY: På denne ukemenyen finner du blant annet en superenkel lakserett med honning og nøtter. Foto: Erik Hannamann
UKEMENY: På denne ukemenyen finner du blant annet en superenkel lakserett med honning og nøtter. Foto: Erik HannamannVis mer

Gi uka et løft med god mat

Høydepunktene kommer tett i denne ukemenyen.

En flunkende ny ukemeny serveres herved! Jeg har gjort mitt beste for å lage en ukemeny som er enkel, morsom og spennende nok til å krydre hverdagen.

Dersom jeg klarer å gi hverdagen et løft gjennom maten, har jeg lykkes. Derfor forsøker jeg alltid å lage en ukemeny med noen spenstige og utfordrende retter.

Selv om mesteparten er enkelt og gjennomførbart, liker jeg å kaste inn noe som man ikke har prøvd før. Utfordringen er dog innenfor rekkevidde med litt innsats!

Viktigere enn å finne noe som pirrer nysgjerrigheten er å føle at du kommer til noe kjent og kjært. Derfor har alle ukemenyene mine et element av gjenkjennelse.

Ukas oppskrifter finner du nederst på siden.


Mandag Denne uka starter med en linsesuppe. Jeg slår med denne et slag for "ukomplisert mandag" (legger det herved som premiss for alle ukemenyene!).

Det billigste er å kjøpe tørkede linser. Du kan legge dem i bløt over natta, men de fleste typer kan du koke direkte. Det finnes også linser som er ferdig kokt, klare til bruk (på kartong, har jeg lagt merke til).

Selv serverer jeg linsesuppe med litt stekt pølse, men det er ikke nødvendig. Bare godt.

Tirsdag Å kjøpe pesto på glass er en rask vei ut av middagsknipa. Men det er dessverre ikke så mange gode (vi testet, her er den beste). Som alltid blir det mye bedre når du lager maten selv. Oppskriften du finner nedenfor er helt klassisk.

Liker du den, kommer du til å digge denne varianten med sitron og pinjekjerner også. Garantert.

Onsdag Jeg håper noen kjenner denne klassikeren. I denne nydelige lakseretten pensles laksen med en blanding av honning og nøtter og så drysser du hakkede nøtter på før du setter den i ovnen... En sikker vinner for alle som liker laks - og de fleste som ikke liker laks.

Torsdag Jeg spurte etter ønsker og tips på Facebook-siden, og da kom det fram at mange hadde sei, torsk, breiflabb, men også masse kjøtt i fryseren. Derfor har jeg lagt inn en heidundranes potetsalat på denne torsdagen. Og den kan du servere både fisk og kjøtt til.

Fredag Ris er ulidelig kjedelig. I utgangspunktet. Men med denne oppskriften blir det alt annet enn smakløst og traust. Her får risen følge av en masse duftende krydder, mandler og faktisk noen rosiner. Det er nærliggende å servere kylling eller lam til denne risen. Du kan la det koke med i stekepanna, eller steke det hver for seg.

Husk i dag: Dekk andelårene med salt og legg i kjøleskapet.

Lørdag Her kommer helgens utfordring! Dette er dagen da du skal lage andeconfit. Får du ikke tak i andelår, kan du bruke kyllinglår for å bli trygg på teknikken. I oppskriften står er det oppført andefett i ingredienslista. Faktisk er ikke det strengt tatt nødvendig. Du kan også bruke olje, selv om det ikke blir helt det samme (fordi andefettet setter mye smak).

Husk i dag: Legg klippfisk i vann.

Søndag Det er ikke mange ting som kan slå følelsen av å ha en stor, deilig gryte med rød bacalao stående og putre på en søndag. Så lenge du husker å vanne ut klippfisken er mye gjort: Legg poteter, løk og fisk lagvis i gryta som du har i tomater, krydder og olje og lar koke til det er ferdig. Enkelt, genialt og intenst smaksrikt.

For å krydre uka har jeg også laget et lite utvalg av hverdagsdesserter. Sjekk ut:
Appelsin med kanel og sukker
Stekt fersken
Blåmuggost med appelsin
En mango lassi

Jeg håper ukemenyen faller i smak!


Les også:
Slik lager du deilige smoothies
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.