Gift i glidelåsen på denne regndressen for småbarn

Avslørt i test - nå trekkes produktet fra markedet.

TEST AV REGNTØY: Det er denne plasthempen på glidelåsen som inneholder store mengder hormonforstyrrende ftalater og kadmuim. FOTO: Produktbilde
TEST AV REGNTØY: Det er denne plasthempen på glidelåsen som inneholder store mengder hormonforstyrrende ftalater og kadmuim. FOTO: Produktbilde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en test av regntøy til barn utført av det svenske researchfirmaet Testfakta, kommer det fram at to av dressene inneholder tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer. Den ene dressen, Janis Rubber Rain fra Ticket to Heaven, selges her i landet.

Plasthempen på glidelåsen inneholder store mengder hormonforstyrrende ftalater og kadmium.

Farlig plasthempe Det er glidelåsens plasthempe som er testet for kjemikalier, og her fant man altså de giftige stoffene DEHP og kadmium. Disse stoffene kan skade reproduksjonsevnen og føre til skader på fosteret. Kadmium er akutt og kronisk giftig for mennesker.

Barn suger og biter på alt, og en plasthempe ytterst på en glidelås er intet unntak.

- Den er helt klart innbydende for et barn å putte i munnen og suge på. Derfor er det urovekkende at plasthempen inneholder ftalater, sier Bert-Ove Lund, toksikolog i Kjemikalieinspeksjonen i Sverige til Foreldre & Barn. 

Forbudt til småbarn DEHP er forbudt å bruke i småbarnsprodukter, leker og kosmetikk, men derimot foreløpig ikke i klær. EU utarbeider nå nye regler for bruk av DEHP, og et mulig resultat kan bli at stoffet blir forbudt i alle konsumentprodukter som oppbevares innendørs, også klær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer