Gift i glidelåsen på denne regndressen for småbarn

Avslørt i test - nå trekkes produktet fra markedet.

TEST AV REGNTØY: Det er denne plasthempen på glidelåsen som inneholder store mengder hormonforstyrrende ftalater og kadmuim. FOTO: Produktbilde
TEST AV REGNTØY: Det er denne plasthempen på glidelåsen som inneholder store mengder hormonforstyrrende ftalater og kadmuim. FOTO: ProduktbildeVis mer

I en test av regntøy til barn utført av det svenske researchfirmaet Testfakta, kommer det fram at to av dressene inneholder tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer. Den ene dressen, Janis Rubber Rain fra Ticket to Heaven, selges her i landet.

Plasthempen på glidelåsen inneholder store mengder hormonforstyrrende ftalater og kadmium.

Farlig plasthempe Det er glidelåsens plasthempe som er testet for kjemikalier, og her fant man altså de giftige stoffene DEHP og kadmium. Disse stoffene kan skade reproduksjonsevnen og føre til skader på fosteret. Kadmium er akutt og kronisk giftig for mennesker.

Barn suger og biter på alt, og en plasthempe ytterst på en glidelås er intet unntak.

- Den er helt klart innbydende for et barn å putte i munnen og suge på. Derfor er det urovekkende at plasthempen inneholder ftalater, sier Bert-Ove Lund, toksikolog i Kjemikalieinspeksjonen i Sverige til Foreldre & Barn. 

Forbudt til småbarn DEHP er forbudt å bruke i småbarnsprodukter, leker og kosmetikk, men derimot foreløpig ikke i klær. EU utarbeider nå nye regler for bruk av DEHP, og et mulig resultat kan bli at stoffet blir forbudt i alle konsumentprodukter som oppbevares innendørs, også klær.

Når det gjelder kadmium er reglene derimot klare: Stoffet er forbudt å bruke i blant annet plast, som i dette tilfellet.

Trekker produktet Ticket to Heaven har - etter at de ble informert om testresultatet - besluttet å trekke produktet fra samtlige butikker i de fire nordiske landene (Danmark, Sverige, Norge og Finland).

TREKKES: Regndresser av denne typen fra firmaet Ticket to Heaven, trekkes fra markedet etter at det ble avdekket bruk av kadmium i glidlåshempen. FOTO: Produsenten
TREKKES: Regndresser av denne typen fra firmaet Ticket to Heaven, trekkes fra markedet etter at det ble avdekket bruk av kadmium i glidlåshempen. FOTO: Produsenten Vis mer

- Vi ser svært alvorlig på resultatet og vil gjøre alt vi kan for å handle så korrekt som mulig i denne saken, forteller Hans Peter Høeg Larsen, eier og viseadministrerende direktør i Ticket To Heaven i Danmark.

- Vi avventer svar fra danske miljømyndigheter på hva vi gjør videre i forhold til den gjeldende regndressen og om det vil kreves en offisiell tilbakekallelse av produktet. I mellomtiden har vi besluttet å trekke dressen fra alle butikker i hele Norden, sier Høeg Larsen til Foreldre & Barn.

Lurt av underleverandør Ticket to Heaven skriver i en pressemelding at de har gått igjennom de kommende leveransene av regndresser for å være sikre på at denne plasthempen ikke blir brukt på ny. De skriver videre at de kommende kolleksjonene blir levert med et sertifikat som skal garantere at produktene er helt fri for ftalater og tungmetaller.

- Vi har svært gode prosedyrer og ønsker alltid å lage gode og trygge produkter. Derfor er testing svært viktig, sier Høeg Larsen.

- Vi har tydelige krav og aksepterer overhodet ikke farlige kjemikalier. Dessverre kan vi aldri være helt sikre på at underleverandørene våre ikke lurer oss. I dette konkrete tilfellet har underleverandøren valgt en annen og billigere hempe enn avtalt - for å spare penger. Vi har selvfølgelig sagt opp vår avtale med dem med umiddelbar virkning, forteller Høeg Larsen.

Forbrukerne kan levere tilbake - Hva skal kunder som allerede har kjøpt denne regndressen gjøre?

- Alle kunder som har kjøpt regndressen Janis, kan henvende seg til nærmeste butikk som selger Ticket to Heaven, for å få bytte eller levere tilbake dressen, sier Høeg Larsen.

Didrikson best i test I Testfaktas test av 12 regndresser kommer Didrikson Boardman best ut. Den har best rivestyrke, og er i tillegg helt vanntett.

Kaxs fra KappAhl, Ludvig fra Abeko og Polarn O. Pyret får også høyest skår på vanntetthet.

Samtlige av de 12 regndressene i Testfaktas test er vanntette når du kjøper dem. Men etter at dressene ble utsatt for slitasje, var det bare fem dresser som fortsatt holdt vannet ute.

- Barn er i aktivitet og sliter klærne sine. Vi har derfor testet regndressene med sandpapir mot materiale for å se om de klarer å holde vannet ute, forteller Ann Stare, testleder på Swerea IVF i Mölndal i Sverige.


Les også:
13 giftstoffer du finner på barnerommet
Foreldre & Barns test av regntøy 2011: 5 av 13 holder ikke tett
Barnevogn kollapset i test
5 av 6 vognposer tar fyr etter 3 sekunder
Disse febertermometerne måler altfor dårlig
Her er forskjellen på barneforsikringene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TESTENS VINNER: Didrikson Boardman. FOTO: Produsenten
TESTENS VINNER: Didrikson Boardman. FOTO: Produsenten Vis mer