Gir falsk trygghet

Ingen av UV-draktene i vår test gir den beskyttelsen de lover.

UV-DRAKTER FOR BARN: Vi har fått testet UV-drakter for barn. Resultatet er ganske nedslående. Foto: Petter Berg HM Foto
UV-DRAKTER FOR BARN: Vi har fått testet UV-drakter for barn. Resultatet er ganske nedslående. Foto: Petter Berg HM Foto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sola har god effekt på helsa vår, men for mye sterk sol er ikke bra, spesielt ikke for de minste.

Badetøy med innebygd solbeskyttelse kan være et smart alternativ til klissete solkrem, men beskytter badetøyet like godt som produsentene lover?

Om testen Det svenske testfirmaet Testfakta har på oppdrag fra Foreldre & Barn testet et utvalg av solbeskyttende badetøy som selges på det norske markedet.

Åtte ulike modeller er testet på laboratoriet Swerea IVF i Mölndal i Sverige. Alle draktene hadde en deklarert solbeskyttelse på mellom UPF 40 og 50+.

Før selve testen ble de vasket ti ganger. Vaskeanvisningen på de forskjellige plaggene ble fulgt. Alle ble lufttørket mellom hver vask. Testen omfatter elastisitet, fargeholdbarhet/aldring og UV-beskyttende evne. De ulike testparameterne er vektlagt med 60 prosent for UV-beskyttelse, 35 prosent for elastisitet og 5 prosent for fargeholdbarhet.

UV-BESKYTTELSE: UPF (Ultraviolet Protection Factor) brukes for å måle solfaktor på klær (SPF brukes for å måle solfaktor på solkremer). UPF viser hvor stor del av den ultrafiolette strålingen som slipper gjennom materialet. Standarden AS/NZS 4399:1196 er brukt. Det ble gjort fire målinger pr. drakt. Målingene ble gjort på plaggenes skulderparti. Under målingene var plagget litt utstrukket for å etterligne formen når plagget sitter på et barn (montering i henhold til standarden SS EN ISO 12497:1999).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer