Algarve er mer kjent som reisemål for sol og strand enn lokalprodusert vin, men den lille regionen har faktisk over 20 vingårder.

– Klar for prøvesmaking? Vera Santos (28) setter tre flasker på bordet, og innleder med en tørr hvitvin.
– Vi begynner alltid med hvitt, så prøver vi en rosé, før det blir rødt til slutt, sier vinkelneren ved Quinta dos Vales i Estombar, som ligger omtrent midt mellom historiske Silves og badebyen Portimao.
Nye tider
Da solhungrige utlendinger kastet øynene på Algarvekystens vakre strender på 60-tallet, ble det etter hvert kroken på døra for mange lokale vinprodusenter. De lokale satset heller på golfbaner og hotellresorter. Men nå blomstrer vinproduksjonen igjen.
– For 10–15 år siden snudde det. Turister ble generelt mer opptatt av mat og drikke, og for den lokale vinkulturen ble det en opptur, forklarer hun.
Kunst og drikke
Selv om Algarve har liten produksjon i den store sammenhengen, er kvaliteten høy. På Quinta dos Vales er det imidlertid mer enn edle dråper som gjelder.

Den tyske eieren Karl Heinz Stock er nemlig en ivrig kunstsamler og billedhugger. Og en vand- ring gjennom bugnende frukthager og grønne vinranker, er også en kulturell utflukt i en storstilt skulpturpark, hentet fra Fernando Boteros frodige kunstverden.
Skulle det blir for mange inntrykk av flytende eller åndelig innhold, er det bare å sjekke inn for natten i vinens verden.
Gården har både luksusvillaer og rom til leie for den som ikke vil kjøre videre etter vinsmakingen.
