Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Gjem kontoret i skapet

Sjekk ut den kule, plassbesparende trenden.

BORTGJEMT: Her er kontorplassen gjemt bak skyvepaneler. Foto: Espen Grønli
BORTGJEMT: Her er kontorplassen gjemt bak skyvepaneler. Foto: Espen Grønli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange grunner for å ønske seg en liten arbeidsplass hjemme. Flere og flere jobber hjemmefra, og enda flere har nok muligheten til å gjøre det.

Bare det å kunne samle papirarbeid, regninger og dokumenter ett sted i huset vil nok de fleste se på som attraktivt i kampen mot kaos.

Kontorskap Men det er slett ikke alle som har mulighet til å avse et helt rom bare til dette formål.

Men det finnes mange måter å lage et lite hjemmekontor på. I USA har mange fått opp øynene for hvordan man kan lage et smart, effektivt og kompakt kontor i det som før var et skap - eller kanskje en liten innvendig bod.

LEKKERT: Pynt og kontorrekvisita i søte farger pynter opp. Foto: Thomas J. Story
LEKKERT: Pynt og kontorrekvisita i søte farger pynter opp. Foto: Thomas J. Story Vis mer

Fenomenet, som etter hvert blitt svært populært, har fått navnet Cloffice - en sammenslåing, passende nok, av ordene closet (skap) og office (kontor).

Hjørner, nisjer, skrå vegger og skrått tak er ingen hindring. Her gjelder det å tenke utenfor boksen. Utnytt krinkelkroker som ellers ikke ville blitt brukt. Har du ingen skap eller boder som du kan avse? Skill av en ubrukt krok med smarte skyve - eller foldedører, og se hvor lett du kan få til et lite kontor.

Har du en langvegg med masse garderobeplass? Fått flott skyvedørsgarderobe i gangen? Skyvedørene i en moderne gardrobe kan i tillegg til å skjule klær og sko også gjemme et lite, men effektivt hjemmekontor mellom hengeskap og skuffeseksjoner.

SMÅTT OG GODT: Dette lille kontoret er laget i det som opprinnelig var et bøttekott. Foto: Weidenbener
SMÅTT OG GODT: Dette lille kontoret er laget i det som opprinnelig var et bøttekott. Foto: Weidenbener Vis mer

Her kan din nærmeste garderobeforhandler hjelpe deg med å finne løsninger som kan passe for deg.

Skill av med skyvedører Skyvedører er et smart valg for å kunne gjemme bort et lite hjemmekontor, enten du lager det inne i et skap eller bare skal skille av et område til dette formålet. Her er utvalget stort, og skyvedører fås i mange prisklaser.

Hos blant annet Maxbo og Byggmakker kan du kjøpe ferdige skyvedører i forskjellige utføringer. Skapskredderen selger skyvedører i MDF, grunnet og malt, med aluminiumsrammer i matt sølv eller annen farge.

De anbefaler rammer, da dører uten rammer har lett for å slå seg ved temperatursvingninger, som det kan bli med data/hvitevarer i skapet. 1 stk. skyvedør p 1 meter koster fra 2800 kroner, inkludert malte skinner.

Vær kreativ Å kartlegge hvilke funksjoner kontorplassen må ha er viktig før du setter i gang. Siden skap av natur er trange og små, blir det desto viktigere å avgjøre hva du MÅ ha plass til og hva som kanskje ikke er høyst nødvendig og mer dekorasjon enn praktikalitet.

JOBB HJEMME: Dette smarte kontoret fikk eierne bygget inne i et gammelt skap til en kostnad på bare litt over tusenlappen. Foto: CaseyMcNamara.com
JOBB HJEMME: Dette smarte kontoret fikk eierne bygget inne i et gammelt skap til en kostnad på bare litt over tusenlappen. Foto: CaseyMcNamara.com Vis mer

Organiser papirer i settekasser, foldere og bokser du merker nøye, her er målet å få orden i rotet.

Ikke la kontoret bli kjedelig eller uinspirerende. Bare fordi du gjør om et skap eller bod, betyr det ikke at kontoret trenger å se ut som ... vel, nettopp et skap eller en bod.

Tenk på å male innsiden. Eller hva med tapet? Tavle- eller magnetmaling bak skrivebordet er både praktisk og kult.

Gode arbeidsforhold Ikke velg dårligere løsninger bare fordi du har valgt å lage hjemmekontoret på en utradisjonell måte. En arbeidsplass som er både behagelig og komfortabel kommer til å bli brukt mer enn en som ikke er det. Pass på at høyden på skrivebord og stol er rett for deg. Stikkontakter og mulighet for belysning er essensiell. Mal/dekorer med farger som inspirerer deg og gjør deg glad.

MAKSIMAL UTNYTTING: Hyller over skrivebordet gir ekstra oppbevaringsplass. Foto: Casey McNamara
MAKSIMAL UTNYTTING: Hyller over skrivebordet gir ekstra oppbevaringsplass. Foto: Casey McNamara Vis mer

Selv om det å skulle arbeide fra et skap eller en bod kanskje hører trangt og ukomfortabelt ut, vil du snart oppdage verdien av å ha en slik arbeidsplass i hjemmet. Å ha det kompakt vil kanskje inspirere deg til å kvitte deg med unødvendig rot? Et annet plusspoeng er at opprettelsen av et dedikert arbeidsområde kanskje vil minske mengden rot i resten av huset.

Skatoll Skatoll, slik som kanskje besteforeldrene dine hadde, var på mange måter forgangeren for konseptet med skapkontor. Her, på samme måte som innenfor dører, vil man kunne stenge rot og papirer inne når det ikke er i bruk, og ha en flott og funksjonell arbeidsplass bare når man trenger det.

Kilder: Byggmakker, Fresh Home og Shoestring Magazine

Les også:
Farger og inspirasjon på hjemmekontoret
Drøm deg bort i lekre interiørbilder
Lik stil, ulik pris. Sjekk disse nesten identiske hjemmekontorene

MINIKONTOR: Et vegghengt skatoll som dette fra Ikea er nesten som et minikontor. Når klaffen er lukket er alt skjult. Foto: Margaret M. de Lange
MINIKONTOR: Et vegghengt skatoll som dette fra Ikea er nesten som et minikontor. Når klaffen er lukket er alt skjult. Foto: Margaret M. de Lange Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Rom123 for Klikk.no. Les her.

SE RØDT: I denne minileiligheten i Tokyo har arkitektene tegnet inn en liten arbeidsplass innenfor skyvedører i stuen. Foto: Bakoko
SE RØDT: I denne minileiligheten i Tokyo har arkitektene tegnet inn en liten arbeidsplass innenfor skyvedører i stuen. Foto: Bakoko Vis mer