Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Gjemte garasjen under huset

Ville at huset skulle ligne på Noahs ark.

Det finnes mange flotte eksempler på boliger som utnytter naturen rundt, og nærmest gjør den til en del av interiøret. Mange norske hytter er tegnet og planlagt nettopp for å få utsyn til den rå og vakre naturen utenfor vinduene.

Noen bygges for å mest mulig gå i ett med mijløet, og minst mulig stikke seg ut fra naturen rundt, mens andre igjen har satset på store vinduer og glassflater som lar så mye av utsiden som mulig få være del av interiøret.

Det var ifølge design og arkitekturnettstedet Homedesign naturen som stod i fokus også da dette unike huset i Litauen ble bygget.

Skulle være som Noahs ark Det var et ungt par med ett barn som kom til arkitektene Architectural Bureau G.Natkevicius & Partners med et ønske om et unikt hjem i rurale Litauen. Drømmen var et hus hvor både deres interesse for design og arkitektur kom til sin rett, samt et ønske om å leve i nærhet med naturen.

- Familien så for seg et hjem som skulle være litt som Noahs ark, forklarer arkitekt Natkevicius til nettstedet Arch Daily.

- Med dette mente de at her skulle familien, men sine møbler, ting og mange dyr, samles og leve.

Det ultra-moderne huset, som stod ferdig i 2006, ligger nokså øde til like utenfor landsbyen Utriai i den nordlige delen av landet.

Arkitekten forklarer at klienten er en kjent entrepenør i agrikulturbransjen i landet, og at familien selv nå driver med oppdrett av høns og gris. Nærhet til natur var et brennende ønske når de skulle flytte ut av byen, og husets form ble et resultat av dette ønsket om å leve med naturen så nært innpå seg som mulig.

- Huset skulle ligge på en bakketopp i mot toppen av Minija-dalen, forklarer Natkevicius.

- Ved å bygge huset inn i en svak skråning, fikk man muligheten til å utnytte nærmiljøet på best mulig måte. Her hadde man utsikt i alle retninger, og for oss ble det et poeng i det å få til et hjem hvor dette ble del av huset og livet til familien.

Nærhet til natur Det var ikke bare utsikten og tomten huset skulle ligge på som skulle gjenspeile familiens forhold til natur og miljø.

- Litauen er et land hvor man som folk er historisk knyttet til naturen, forklarer arkitekten.

UNIK: Smarte løsninger i familiebolig i Litauen. FOTO: R. Urbakaviius
UTKIKKSTÅRN: Dette huset tar naturen rundt på alvor. FOTO: R. Urbakaviius
FOTO: R. Urbakaviius
GLASSBOKS: Fra utsiden ser dette huset nesten litt romskip-aktig ut, der det ligger midt på en rural bakketopp i Litauen. FOTO: R. Urbakaviius
STRAM DESIGN: Betong gir interiøret et røft og nakent uttrykk. FOTO: R. Urbakaviius
PANORAMAUTSIKT: Det er ikke noe å klage på av utsikt når du synker ned i denne sofaen. FOTO: R. Urbakaviius
MINIMALISME: Ingen unødvendige møbler eller pynt får ta luven fra den spektakulære utsikten utenfor vinduene. FOTO: R. Urbakaviius

- Vi ville derfor også at dette skulle gjenspeiles i selve konstruksjonen av huset, noe vi mener å ha oppnådd med fasaden kledt i mørkt tre.

Bare det man trenger Når det kom til innredningen av boligen var familens ønske klart: De ville ha en rå og stram stil, og møbler og dekor som ikke skulle konkurrere med naturen utenfor, som var synlig fra nesten alle hjørner av boligen gjennom de store vinduene.

- Kona i huset er svært interessert i kunst og design, og da spesielt møbeldesign, forklarer arkitekten.

- Ønske var møbler som skulle ha de funksjoner som behøvdes, men at man ellers så mye som mulig skulle unngå unødvendig pynt og dekor.

Betong ble valgt som et av hovedmaterialene til bruk i interiøret, noe som også tilfører innsiden av huset en naken og stram stil.

- Fokus skulle hele tiden være mot vinduene og naturen utenfor, forklarer Natkevicius.

- Ved å unngå fokuspunkter i form av mye farger og teksurer inne i boligen, påser man at det faktisk blir slik familien ønsket.

Noe av det hotteste i interiørverdenen I tråd med at industristilen gjorde sitt inntog i norske hjem, har også bruken av betong i interiørsammenheng økt. Noen vil ha gulv i betong, andre satser på vegger, mens for andre igjen holder det med spisebord - eller til og med som benkeplate på kjøkkenet.

De lærde strides om hvorvidt betong egner seg i bruk som benkeplate. Interiørkonsulent Tone Strand hos Interiørtema sier at betongen er såpass sårbar som plate på kjøkkenet at den kanskje aller helst burde unngås.

- En benkeplate i betong vil alltid være utsatt for fukt og mat. Man må regne med at platen får merker etter dette, forklarer Strand.

- Betong er spesielt sårbart for søl og det kan oppstå en ru overflate. Dessuten kan betong sprekke, noe som kan være vanskelig å reparere.

Betong riper lett og kan være vanskelig å reparere om man får hakk eller skader på platene. Det er viktig å ta hensyn til følgende om du likevel insisterer på å innrede med betong:

LYS OG LUFT: Naturlig dagslys strømmer inn i boligen gjennom store vinduer. FOTO: R. Urbakaviius
LYS OG LUFT: Naturlig dagslys strømmer inn i boligen gjennom store vinduer. FOTO: R. Urbakaviius Vis mer

1. Betong er et porøst materiale og må både slipes og impregneres for å gjøres tettere slik av væske og matsøl ikke skal trekke inn.

2. Epoksy tetter igjen betongens porer og gjør den mer motstandsdyktig mot søl.

Juks deg til betong-look Om du elsker den litt røffe og uferdige looken er det få ting som er like effektivt som betong i det å oppnå dette. Betong kan fås i nesten hvilken som helst farge og form, med mange forskjellige overflatebehandlinger. Les mer på edorf.no, tungeting.no og betonginterør.no.

Har du lyst på en betongvegg hjemme, men synes det er litt drastisk å rive vegger og ringe en murer? På concretewalls.com og betongvegg.no kan du kjøpe tapeter med realistiske trykk av betongvegger. Det gjør det litt enklere - og billigere - å kunne leke med uttrykket hjemme i stua.

Les også: Bygde en kolle, satte tilbygget oppå
Hele huset er laget i betong
Her er de nye sossenavnene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DETTE GJORDE DE: Tegnet boligen for å tilpasse seg landskapet rundt. Klikk på tegningen for større versjon. Illustrasjon: G.Natkevicius & Partners
DETTE GJORDE DE: Tegnet boligen for å tilpasse seg landskapet rundt. Klikk på tegningen for større versjon. Illustrasjon: G.Natkevicius & Partners Vis mer
SLIK GJORDE DE: Arktektene ville at utsikten fra husets andre etasje skulle være hovedfokus i boligen. Klikk på tegningen for større versjon. Illustrasjon: G.Natkevicius & Partners
SLIK GJORDE DE: Arktektene ville at utsikten fra husets andre etasje skulle være hovedfokus i boligen. Klikk på tegningen for større versjon. Illustrasjon: G.Natkevicius & Partners Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media