Gjemte kjøkkenet under trappa

Rommer alt fra kokekar til innebygd skjærefjøl.

Carina Bordewich har seilt mye tidligere, og hun vet hvordan det er å leve på begrenset areal der hver centimeter og hvert hulrom må utnyttes maksimalt. Da familien skulle bygge ut i kjelleren og forene leilighetens første- og underetasje med en trapp, fikk hun bruk for funksjonskunnskapene fra båtlivet.

- Trappa måtte bli multifunksjonell, og jeg ville ha en løsning som forente etasjene på en naturlig måte. I utgangspunktet var det bare et hull i gulvet. Ting skal både ha dobbel og gjerne trippelfunksjon, sier Carina.

Leiligheten er på cirka 100 kvadratmeter, over to etasjer. Med tre barn og to voksne måtte familien tenke mye på liten plass. Kjelleretasjen ligger blant annet familiens spisestue og kjøkken. Ved første øyekast ser trappeveggen ut som en svart vegg med gjennomtenkt stripemønster.

Kjøkken i trappa Men slik er det ikke, kjøkkeninnredningen er faktisk integrert i selve trappeveggen.

- Vi har enormt mye skap- og skuffeplass, og dette minner meg sterkt om innredningen i en båt. Det er mange som bor i små byleiligheter, og dette prinsippet burde blitt tatt inn i små boliger. Det fungerer rett og slett eksemplarisk, sier Carina.

Sett deg i trappeveggen Opp trappa, og de to jentene Amie Olea (7) og Frida Joko (2) fryder seg når de kryper opp på den innebygde originale sitteplassen i trappeveggen. Med puter og skinn har de behagelige sitteplasser, og kan se barneprogrammer på en liten tv-skjerm.

Carina drodlet ideer sammen med sivilarkitekt Marco Schön hos Skaara Arkitekter da de bygde om leiligheten.

- Alt ble nøye tilmålt og tegnet. Selve modulene kom ferdige fra Litauen, og trappa og funksjonsveggen ble tilpasset leiligheten på stedet. Vi var først usikre på om håndløperen ble for massiv, men den har absolutt funnet sin plass og nytte på veggen, forklarer hun til Bonytt.no.

Billig «nettløsning» Øverst i trappa troner et svart/hvitt bilde av husets mann, Amadou. Den svarte trappa mot hvite vegger gir også følelsen av et svart/hvitt fotografi, det er både urbant og grafisk.

Solide svartbeisede eiketrinn, og svart fotballnett er festet med wirer på den ene siden i stedet for håndløper.

- Nettet er en utrolig billig løsning, og er dessuten fint for lille Frida å holde seg i når hun går i trappa, sier Carina.

Les også
Dette gjør du når trappa knirker
Sklir mellom etasjene
Slik får du industristil på kjøkkenet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TØFF OPPBEVARING: Dype skuffer nederst og skap til kjøkkenting over. Materialene i skaptrappa er svartbeiset eik, fotballnett og wire. Foto: Sveinung Bråthen
TILPASSET: Kjøkkenskapene er perfekt tilpasset trappetrinnene. Foto: Sveinung Bråthen
PRAKTISK: Skjærefjøla er finurlig innlemmet i skapveggen. Foto: Sveinung Bråthen
SKJULTE FUNKSJONER: Trappa er bygd av svartbeisede mdf-plater. I enden svinger den seg mot kjøkken og spisestue. Skapveggen under trappa rommer kjøkkensaker. Foto: Sveinung Bråthen
RØFF TRAPP: Trappetrinnene er 80 centimeter brede. Fotballnettet er kjøpt hos Titanprodukter i Drammen. Fotografiet er tatt av Caroline Roka. Foto: Sveinung Bråthen
SITTEKOMFORT: Amie Olea og Frida Joko har fått verdens beste TV-plass integrert i husets trappevegg.  Foto: Sveinung Bråthen
SITTEKOMFORT: Amie Olea og Frida Joko har fått verdens beste TV-plass integrert i husets trappevegg. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer