SLIK SER EN KREFTCELLE UT: Ved kreft har det oppstått skader (mutasjoner) i cellens arvestoff, slik at cellene deler seg ukontrollert. Etter hvert som disse kreftcellene fortsetter å dele seg ukontrollert, skjer det en opphopning av kreftceller i organet der veksten startet. Det vil etter hvert dannes en kreftsvulst. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SLIK SER EN KREFTCELLE UT: Ved kreft har det oppstått skader (mutasjoner) i cellens arvestoff, slik at cellene deler seg ukontrollert. Etter hvert som disse kreftcellene fortsetter å dele seg ukontrollert, skjer det en opphopning av kreftceller i organet der veksten startet. Det vil etter hvert dannes en kreftsvulst. Foto: NTB Scanpix / ShutterstockVis mer

Gjennombrudd i kreftforskningen. Ny metode skal gi riktig behandling

Norske og britiske forskere har etter 15 års arbeide utviklet en metode som kan si hvor alvorlig pasientens kreft er og hvilken behandling som kreves – uavhengig av krefttype.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

​- Det er et gjennombrudd i prognostisering. Det er dette enhver kliniker ønsker seg, en metode som kan si noe om pasientens forløp for å kunne gi rett behandling, sier Håvard E. Danielsen ved Institutt for kreftgenetikk og informatikk ved Oslo universitetssykehus til Dagbladet.

Norske og britiske forskere kan nå presentere forskning de har jobbet med de siste 15 årene: De har utviklet en metode som kan si hvor alvorlig pasientens kreft er og hvilken behandling som kreves – uavhengig av krefttype.

Tall fra Kreftregisteret viser at det var nærmere 33 000 tilfeller av kreft i Norge i 2016. De vanligste kreftsykdommene hos menn oppstår i prostata, lunge, tykktarm og blære. Hos kvinner er brystkreft den vanligste formen, etterfulgt av lungekreft, tykktarmskreft og føflekkreft.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn