Gjennomført italiensk meny

En hel rekke snadderretter, garantert fritt for pizza og pasta.

RISOTTO: Enkelt og godt, med bare fem ingredienser. Foto: Erik Hannemann
RISOTTO: Enkelt og godt, med bare fem ingredienser. Foto: Erik HannemannVis mer

Endelig helg!

Italia er et fint land å hente inspirasjon fra. Mat fra støvellandet har invadert norske middagsbord de seneste årene. Siden pizzaen kom på 80-tallet, har italiensk mat bare befestet sin posisjon.

KLASSIKER-DESSERT: Tiramisu. Foto: Erik Hannemann
KLASSIKER-DESSERT: Tiramisu. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Noen tilbaketrekking av den kulinariske okkupasjonen er ikke i horisonten. Snarere har vi bare sett begynnelsen på en middelhavsmat-indoktrinering.

Det som er så morsomt med italiensk mat er at den er så enkel. Ofte er den så enkel at italienerne selv ikke vil svare når du spør om oppskriften, ikke fordi de skammer seg over det enkle, men de kan bare ikke forstå hvorfor noen trenger en oppskrift på pasta alfredo - som er lettvint - eller pesto - det er jo bare å mose basilikum ...

Mye av den italienske teknikken sitter i fingrene og hodene til tusenvis av kokker og husmødre spredt over hele landet fra Piemonte i nord til Calabria i sør. Hemmeligheten ligger i de små, ubevisste vendingene som enhver kokk og kokke vender seg til, men sjelden beskriver til noen - eller gjør seg selv bevisst. Det er omtrent som sykling: Om en utenforstående spør hvordan du gjør det blir du fort svar skyldig.

Du får kanskje svar, men antagelig ikke. En hemmelighet vi har lokket ut av dem er soffrito - som er utgangspunktet for nær sagt all italiensk mat. Soffrito er en blanding av aromatiske grønnsaker som stekes på lav varme i olje.

Forrett Den italienske forretten jeg foreslår her er ikke spesielt original. Det er nesten umulig å ikke få den servert før du spiser noe som helst på en italiensk restaurant. Det er altså brød som gjerne grilles - eller ristes i panne - slik at de får en sprø og ru overflate. Så gnir du dem inn med hvitløkfedd før du har på tomater, ost, skinke, soffrito - eller en blanding. Et av forslagene her er å bruke røkt laks og dillkrem.

Hovedrett Hovedretten er osso bucco som betyr bein med hull i. Det er altså kalveskank - skiver av kalvelår - som brukes. En lettvint måte å formidle oppskriften på er: Stek og kok kjøttet i mange god ting til det er skikkelig mørt. En litt mer utførlig forklaring finner du nedenfor.

Til denne herligheten er det vanlig å servere risotto. Har du ikke laget det før kan du lese denne idiotsikre guiden til perfekt resultat først.

Dessert Tiramisu er en overraskende enkelt å lage. Mye er gjort med en god håndmikser hvor du blander ost, sukker, eggeplommer og eggehviter. Og så er det å dyppe kjeksen i noe du liker. I oppskriften er det Marsala og Cognac, men - som noen foreslår under saken - du kan gjerne bruke Baileys eller noe annet du liker godt.

Dersom du synes det blir for omstendig har jeg et annet forslag: Lag den enkleste desserten i det italienske kjøkkenet, nemlig panna cotta.

Oppskriftene finner du nedenfor. God helg!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 4500!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
Slik lager du pesto
10 oppskrifter med kjøttdeig
Smaken av Mexico på rekordtid
Snickerskake: Bedre enn snickers...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 916718432


Varnish cache server