Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Gjerrigknarker sliter med å finne kjærligheten

Det kan lønne seg å være litt spandabel i datingfasen.

1 av 2 kvinner vil dumpe gjerrige menn i datingfasen, viser ny undersøkelse fra Nordea.
1 av 2 kvinner vil dumpe gjerrige menn i datingfasen, viser ny undersøkelse fra Nordea. Vis mer

(Dagbladet)- Vi vil føle oss verdifulle, og det å føle at den andre sparer inn på deg som person booster ikke akkurat kjærligheten, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Over halvparten av norske kvinner vil dumpe en date som er gjerrig viser en ny undersøkelse gjennomført av Nordea.

- Det er ikke så overraskende. Kvinner liker ofte å bli spandert på, og en gjerrigknark vil gjerne kunne virke litt lite tiltalende. Gjerrighet kan ofte signalisere litt andre typer trekk også, som selvopptatthet, lite forståelse for kvinnens behov og lite empati, forteller samlivsrådgiver Frode Thuen.

Mannen skal spandere
Herlighet, hvis det synes så fort, så er han veldig gjerrig. En mann skal fortsatt være galant, og hvis hun får et inntrykk om at alt er for dyrt, så sier det noe om personligheten, sier samlivsrådgiver Solveig Vennesland.

Hun sier mange kvinner i dag er velskodde økonomisk med god utdanning, lønn og stillinger.

- Men i datingfasen faller vi litt tilbake i gammel grøft. Mannen skal være den som byr og spanderer og hun vil la seg varte opp. Det har ikke glidd over det.

Kvinner lar seg i større grad spandere på enn menn, men også 31 prosent av mennene svarer i undersøkelsen at de ville dumpet en gjerrig potensiell partner.

76 prosent av kvinner og 45 prosent av menn hadde også sagt takk og farvel til en date som var unnvikende til å betale sin del av felles aktiviteter.

Gammeldagse damer
Warloe sier at vi i stor grad fortsatt er bundet av tradisjonelle kjønnsmønstre når det kommer til dating og økonomi.

- Hvis dama hele tida lar seg spandere på ville jeg blitt betenkt. Kvinner bør ikke være på jakt etter et økonomisk støttebein. Det er svært viktig å være økonomisk selvstendig selv om du finner en partner. Vi har en høy skillsmisse- og samlivsbruddstatestikk, og du må sko deg for en fremtid der du kanskje skal bli singel igjen, sier Warloe.

- Kvinner er tradisjonelt litt mer opptatt av økonomi enn menn. Det ser du jo ved at rike menn alltid tiltrekker seg kvinner, men det er ikke like lett for en rik kvinne å tiltrekke seg menn og gjøre om økonomisk kapital til erotisk kapital, sier Thuen.

Viktigere enn sex
Undersøkelsen viser også at partnere som bevisst skjuler gjeld, har store forbrukslån eller betalingsanmerkninger er lite attraktive som partnere.

- Undersøkelsen viser at størst av alt er ærligheten, og kvinner er på jakt etter en økonomisk partner. Vi ønsker ikke et økonomisk rotehue, sier Warloe.

- Jeg vil si at det er mye viktigere for par å snakke om penger i dag enn det er å snakke om sex. Hvis en i et parforhold prøver å skjule mye gjeld, så blir en en kjempeskandale når realiteten kommer for en dag, sier Vennesland.

Krangler om penger
93 prosent sier økonomi ikke er hovedårsaken til brudd, men Vennesland sier det i mange tilfeller indirekte er med på å føre til at parfohold avsluttes.

- Par går fra hverandre hvis de får et kranglefokus hjemme som ødelegger kjærligheten, det blir en sum av mange faktorer hvor både krangel om sex, husarbeid og økonomi ofter spiller inn. Alle som flytter sammen burde ha en obligatorisk samtale om penger. Det ville nok hjelpe mange, sier Vennesland.