Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Gjestene vil elske ditt hjemmelagde knekkebrød

Tynt, sprøtt, fullt av smak og lett å lage.

FRISTENDE: Hjemmelaget knekkebrød gir følelsen av noe ekstra, akkurat det vi er på jakt etter når vi skal kose oss i jula. Foto: METTE MØLLER
FRISTENDE: Hjemmelaget knekkebrød gir følelsen av noe ekstra, akkurat det vi er på jakt etter når vi skal kose oss i jula. Foto: METTE MØLLER Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
Enten du venter storinnrykk eller bare en håndfull gjester, vil julefrokosten få et løft om du varter opp med hjemmebakt knekkebrød.

Å lage knekkebrød er lettere enn du kanskje tror.

Det eneste vanskelige kan være å få knekkebrødet tynt nok. Men det finnes knep. Legger du et bakepapir over og et under kjevla får du et jevnt, tynt knekkebrød. 

Det siste året har salget av «luksusknekkebrød» tatt av for fullt i butikkene. Du finner smakfulle, lekre knekkebrød fra en rekke produsenter.
 
Dyrt å kjøpe Knekkebrødene koster imidlertid sitt, mellom 30 og 40 kroner for en liten pakke.

Baker du selv, får du rustikke knekkebrød i den størrelsen du selv ønsker, til en brøkdel av prisen.

LES OGSÅ: To av disse knekkebrødene får terningkast seks.

På nettet finner du hundrevis av knekkebrødoppskrifter, alt fra lavkarbo til glutenfritt.

LETT : Å lage knekkebrød er lettere enn du kanskje tror. Foto: METTE MØLLER
LETT : Å lage knekkebrød er lettere enn du kanskje tror. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Vi gir deg her to oppskrifter med grovt rugmel og mye frø. Kanskje vil du etterhvert gjøre din egen vri.  

Kanskje vil du sløyfe linfrø og heller gå for nøtter. Eller kutte helt ut mel.

Vær kreativ Sålenge du beholder det totale mengden med væske kan du langt på vei sjonglere med de tørre ingrediensene.

Når du først er i gang, bak dobbel eller tredobbel porsjon.

Sammen med ditt eget syltetøy eller en god ost kan knekkebrødene være en fin gave når du selv skal i selskap i jula.

Knekkebrødet kan du nyte lenge. En lufttett boks, og du får en knasende start på det nye året .

DU VELGER: Ofte er en liten munnfull nok, for eksempel til osten på slutten av julefrokosten. Med en pizzaskjærer får du knekkebrødene i den størrelsen du ønsker. Foto: METTE MØLLER
DU VELGER: Ofte er en liten munnfull nok, for eksempel til osten på slutten av julefrokosten. Med en pizzaskjærer får du knekkebrødene i den størrelsen du ønsker. Foto: METTE MØLLER Vis mer


HJEMMELAGET KNEKKEBRØD

Dette trenger du:
3 dl grovt rugmel
4 dl havregryn, lettkokte
1,5 dl sesamfrø
2,0 dl solsikkekjerner
0,5 dl linfrø
1,0 dl havrekli
2 klyper maldonsalt
7 dl vann
1 ts acasiehonning

Slik gjør du:
Bland alt det tørre og hell på væske. Kle to bakeplater med bakepapir. Spre deigen på platene med slikkepott. Legg gjerne et bakepapir på toppen mens du kjevler. Da er det lettere å få deigen jevn.

Strø ekstra sesamfrø eller kanskje noen hakkede mandler på toppen  for et enda mer hjemmelaget preg.

Stek knekkebrødene i varmluft på 190 grader. Stek først i 10 minutter. Ta så brettet ut og del knekkebrødet opp i passende biter med en pizzaskjærer.

SUNT:  Hjemmelaget knekkebrød er et sunt, fiberrikt innslag i jula. Foto. HÅKON EIKESDAL
SUNT: Hjemmelaget knekkebrød er et sunt, fiberrikt innslag i jula. Foto. HÅKON EIKESDAL Vis mer

Sett platene inn i ovnen igjen, stek videre i 25-30 minutter.

Sjekk om de er blitt harde. Er de bare harde ytterst, ta ut disse bitene og stek midten litt lenger.

For å få dem ekstra sprø, kan du redusere varmen til 100 grader og la dem tørke enda en stund med halvåpen ovnsdør.

Når knekkebrødene er avkjølt (på rist) kan du dele dem helt opp med pizzaskjærer. Oppbevares i tett boks.

KNEKKEBRØD MED NØTTER

I TRENGSEL: Når du først er i gang, bak mange. Fest dem sammen med en fin tråd, og du har en julegave. Eller vertinnegave når du skal bort i jula. Foto: METTE MØLLER
I TRENGSEL: Når du først er i gang, bak mange. Fest dem sammen med en fin tråd, og du har en julegave. Eller vertinnegave når du skal bort i jula. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Dette trenger du:

100 g  valnøtter
50 g  hasselnøtter
50 g  mandler
100 g  havregryn
50 g  linfrø
50 g  sesamfrø
50 g  solsikkekjerner
1 ts  salt
2,5 dl sammalt rug, grov
6 dl  vann

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 160 °C, helst varmluft. Hakk nøtter. Bland  alt det tørre, hell over vann. La røren stå noen minutter før du kjevler den ut. Legg over et nytt papir og rull over med kjevle, slik at det blir jevnt og tynt. Fjern det øverste papiret og stek knekkebrødet i 30-40 minutter. for å få det ekstra sprøtt, følg prosedyren i oppskriften ovenfor.

HOLDER LENGE: Legger du knekkebrødet i en lufttett boks, holder det til langt ut i januar, til hverdagen og brunosten er tilbake. Foto: METTE MØLLER
HOLDER LENGE: Legger du knekkebrødet i en lufttett boks, holder det til langt ut i januar, til hverdagen og brunosten er tilbake. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media