Gjør du dette riktig, kan du blåse i været

Rett skjerming til uteplassen gir deg mer sommer.

FLYTT STUA UT: Med rett skjerming mot sol og regn kan du få maks ut av uteplassen i sommer. Foto: Ikea, Sveinung Bråthen
FLYTT STUA UT: Med rett skjerming mot sol og regn kan du få maks ut av uteplassen i sommer. Foto: Ikea, Sveinung BråthenVis mer

Vi har korte sommere i vår del av verden, så hvem kan vel klandre oss for å ville nyte hvert sekund av denne årstida på utsiden av huset?

Det er deilig å flytte stue og spisestue ut på terrassen en stakket stund, men det kan være godt med litt beskyttelse fra elementene.

Terrassen eller uteplassen blir mer som et oppholdsrom om den kan dekkes helt eller delvis til av markise, solseil eller en stor parasoll. Svalende skygge er velkomment når sola står høyest, men det er også fint å kunne nyte et glass vin eller en bedre middag ute selv når sommerregnet faller.

Dessuten kan også møblene til uteplassen trenge litt beskyttelse fra sol og regn.

SVAL OG TØRR: Markise eller telt, det finnes mange måter å beskytte seg på i hagen. Foto: Sveinung Bråthen, Ikea
SVAL OG TØRR: Markise eller telt, det finnes mange måter å beskytte seg på i hagen. Foto: Sveinung Bråthen, Ikea Vis mer

Dette må du vite før du kjøpe parasoll, solseil, markiser eller screens.

Markiser Markiser er en mye brukt måte å skjerme terrasse og veranda på mot vær, sol og innsyn. Disse får du i et stort utvalg farger og mønstre, og terrassemarkiser er et fint alternativ til tak over terrassen.

Markisen gir deg også mulighet til å sitte ute selv om været skulle være litt fuktig.

- Skulle du ønske å nyte sola uten skjerming, kan markisen bare kjøres inn - i motsetning til hva man kan gjøre med et fast tak, forklarer markedsansvarlig Frode Syvertsen hos Kjells Markiser til Bonytt.no.

Markisen har armer i tak og ikke på siden, noe som ikke sperrer adkomst eller utsyn.

LUN SPISEPLASS: Under denne kan du innta hver eneste frokost i sommer - uansett vær. Foto: Extremist/Expo Nova
LUN SPISEPLASS: Under denne kan du innta hver eneste frokost i sommer - uansett vær. Foto: Extremist/Expo Nova Vis mer

- For værharde områder kan man feste på teleskopstag, forklarer Syvertsen.

Parasoller Parasoller har mange fordeler når det gjelder å beskytte hele eller deler av uteplassen fra elementene. For det første finnes de i mange prisklasser, og du kan finne parasoller fra noen hundrelapper til flere tusen kroner - som i stor grad gjør samme jobben.

- Det flotte med parasoller er at de er fleksible og flyttbare, forklarer Syvertsen.

- Du kan finne parasoller i mange fasonger, både rund, kvadratisk eller rektangulær, og størrelser, fra så smått som like over 2 kvadratmeter i diameter, helt opp til 9 kvadratmeter.

Designparasoll

SCREEN: På denne balkongen ligger du lunt og godt - og ingen kan titte inn på deg. Foto: Ikea
SCREEN: På denne balkongen ligger du lunt og godt - og ingen kan titte inn på deg. Foto: Ikea Vis mer

- Vi ser helt tydelig at det er populært med parasoller i litt friske farger og kule utførelser, forklarer Eva Kaas Ibsen hos den danske design- og interiørnettbutikken Designdelicatessen.

- Vi selger mye av de fargerike parasollene fra La Chaise Longue, som jeg tror mange bruker til å gi terrassen et lite løft. Mange har møbler i nokså nøytrale farger, og da kan det jo være morsomt med en parasoll i for eksempel rosa, grønn eller gul.

Ibsen viser til en annen parasoll som er svært populær blant kundene i nettbutikken.

- Shady Lace fra Droog er ikke bare praktisk for å gi ly fra sterk sol i hagen, men er et lekkert tilskudd til hagen i seg selv. På grunn av designet på selve parasollen får man inntrykk av at lyset siles gjennon bladene på et tre når man sitter under den.

Screen En screen fungerer som en slags utvendig rullegardin. Med en smart plassert screen kan du derfor sørge for uforstyrret terrassekos, og beskyttelse mot skrå sol, vind og nysgjerrige blikk. Mange terrasse-screens er luft- og lysgjennomtrengelige, slik at du fortsatt kan nyte følelsen av natur og hage inne på terrassen.

Mange screens er i tillegg også nærmest vedlikeholdsfrie, og noen av de mest kompakte tåler ganske sterk vind før det blir et problem og du må kjøre dem inn.

Fordeler med screen:
1. Du kan se ut, samtidig som du er beskyttet mot innsyn utenfra.

2. Reflekterer mye av solvarmen.

3. Perfekt for vertikalskjerming.

KJENDIS: De morsomme parasollene fra Santa Barbara Umbrella er kjent verden over. Foto: Santa Barbara Umbrella
KJENDIS: De morsomme parasollene fra Santa Barbara Umbrella er kjent verden over. Foto: Santa Barbara Umbrella Vis mer

4. Mikroventilasjon slipper luft igjennom.

Solseil De siste årene har det blitt mer og mer populært å benytte seg av solseil for å beskytte uteplassen mot sol og regn.

Solseil gjør uteplassen lun, og i tillegg beskyttet fra sola når den er på sitt mest stekende midt på dagen.

- Solseil er et fint alternativ til tradisjonelle markiser fordi de kan dekke større områder, forklarer Maria Eriksrud hos Solseil.no til Bonytt.no.

- Solseil finnes i alle prisklasser, fra så lite som et par tusenlapper og helt opp mot 100 000-kronersklassen, om du ønsker seil som ruller ut av seg selv når sola kommer, eller inn når vindbelastningen blir for sterk.

I DET GRØNNE: Parasollen fra Droog blir garantert å friske opp enhver uteplass.  Foto: Droog/Designdelicatessen.dk
I DET GRØNNE: Parasollen fra Droog blir garantert å friske opp enhver uteplass. Foto: Droog/Designdelicatessen.dk Vis mer

Hos flere av møbelvarekjedene rundt om i landet finner du solseil helt ned i noen hundrelapper for de aller enkleste modellene.

HUSK: Solseil bør monteres passe stramt og med omtrent tretti prosent fall, ellers kan det samle seg vann i midten, og du risikerer at duken revner.

Den vanligste varianten av solseil er triangeltypen som festes til veggen. Den har tre festepunkter: to på veggen og et til terrasserekkverket eller et annet festepunkt i hagen.

- Solseil finnes i mange farger og kvaliteter, forklarer Eriksrud.

SOLSEIL: Mange synes solseil er en ypperlig løsning når uteplassen skal skjermes for sol og nedbør. Foto: Espen Grønli
SOLSEIL: Mange synes solseil er en ypperlig løsning når uteplassen skal skjermes for sol og nedbør. Foto: Espen Grønli Vis mer

- Fra de enkle, som dekker en liten balkong, til de helt store og kraftige, som kan dekke hele hagearealer mot både sol og regn.

Seilduker i mørge farger vil holde seg rene lenger, men det er også viktig å huske på at sterke farger blekner raskere i sola - noe som er grunnen til at de aller fleste som kjøper seil, velger lyse farger.

Når det gjelder vedlikehold, går det som oftest greit å spyle duken ren med hageslangen.

Les også: Stadig flere skjermer huset med screens
Slik syr du din egen rullegardin
Her er tegnene på at barnet ditt trenger briller

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TERRASSEMARKISE: Klassisk og praktisk beskyttelse av uteplassen med terrassemarkiser. Foto: Kjells Markiser
TERRASSEMARKISE: Klassisk og praktisk beskyttelse av uteplassen med terrassemarkiser. Foto: Kjells Markiser Vis mer
STØRRELSEN TELLER: Parasoller kommer i mange størrelser og fasonger. Disse fra Expo Nova kan holde hele terrassen tørr om det trengs. Foto:  Expo Nova
STØRRELSEN TELLER: Parasoller kommer i mange størrelser og fasonger. Disse fra Expo Nova kan holde hele terrassen tørr om det trengs. Foto: Expo Nova Vis mer