Gjør du dette, vil maten din se bra ut også på bilder

Send inn ditt beste matbilde, vinn speilrefleks!

(Dagbladet): - Lek med vinkler, komposisjon og utsnitt. Det gjør deg til bedre fotograf, mener Espen Schive.

Prøv selv Schive er en av flere fotografer som i sommer skal lære deg å ta bedre bilder, som en del av fotokonkurransen #øyeblikkene2013.

Hver lørdag de neste fem ukene får du innføring i nye fotosjangere her på db.no, med konkrete tips og råd fra profesjonelle fotografer.

Ta fram kameraet, forsøk deg på de ulike temaene og send oss resultatet.

En jury kårer ukas beste bilde, som vinner et kamera fra Canon.

Lekkert og lett Ukas tema er matfoto.

I videoen øverst i saken, får du Espen Schieves beste tips for å ta fristende matbilder.

Han går gjennom blant annet valg av lyskilde, komposisjon og utsnitt som gjør det enklere å ta lekre bilder av mat.

Stor pågang Forrige ukas tema var nærbilde.

Det kom inn nærmere 2 200 bidrag fra leserne på e-post, MMS og Instagram i løpet av de fem dagene konkurransen varte.

Juryen har kåret ett vinnerbildet, samt trukket fram to andre bidrag som fortjener hederlig omtale.

Et godt nærbilde er, ifølge juryen, «et gjennomtenkt utsnitt der fotografen mestrer å beskrive helheten ved å vise en detalj».

Vinnerbildet «2 dråper» er tatt av Nils J. Tollefsen fra Haugesund, som dermed stikker avgårde med et Canon EOS 100D-speilreflekskamera.

Vinkel og komposisjon Juryen begrunner sitt valg med følgende:

VINNERBILDET:  Et bilde du aldri blir helt ferdig med å se på, konkluderer juryen og kårer Nils J. Tollefsens bilde «2 dråper» til vinneren i kategorien nærbilde.
VINNERBILDET: Et bilde du aldri blir helt ferdig med å se på, konkluderer juryen og kårer Nils J. Tollefsens bilde «2 dråper» til vinneren i kategorien nærbilde. Vis mer

- Et vakkert bilde med mange lag. Mystiske bilder skjuler seg i refleksjonene i vanndråpene. Teknisk vel gjennomført med bra bruk av grunn dybdeskarphet. Et bilde du aldri blir helt ferdig med å se på.

Kristian Tjessems nærbildet av en flue får hederlig omtale:

- Bildet skiller seg klart ut blant andre makrobilder av insekter og planter med sin komposisjon, bruk av farger og kontraster. Spennende vinkel og tett utsnitt gir et kraftfylt uttrykk og forsterker inntrykket av en fremmed verden. Et interessant bilde man har lyst til å bruke tid på.

Instagram-favoritt Beate Nygård var en av mange som benyttet seg av hashtagen #øyeblikkene2013 på Instagram.

Hennes sommermotiv «Den gode følelsen på Alteren...» tatt på Alterenstranda i Nordland får også hederlig omtale:

- Alle kan kjenne seg igjen i den gode følelsen av sand mellom tærne, sola som skinner og bølger som venter. Et godt eksempel på et nærbilde der den valgte vinkelen skaper dybde og bringer seeren tett på motivet. Samtidig får fotografen med flere elementer utenom hovedmotivet. Dette gir bildet flere nivåer.

Den store og lille naturen Nils J. Tollefsen, som har tatt ukas vinnerbildet, forteller at han fanget motivet en tidlig morgen på Steinsfjellet i Haugesund.

SPENNENDE VINKEL: Kristians Tjessems nærbilde av en flue får hederlig omtale av juryen:  - Spennende vinkel og tett utsnitt gir et kraftfylt uttrykk og forsterker inntrykket av en fremmed verden.
SPENNENDE VINKEL: Kristians Tjessems nærbilde av en flue får hederlig omtale av juryen: - Spennende vinkel og tett utsnitt gir et kraftfylt uttrykk og forsterker inntrykket av en fremmed verden. Vis mer

- Det lå en tett tåke over hele landskapet, så begynte sola å skinne innimellom. Da var det bare å legge seg paddeflat og bruke god tid på å ta bildene.

Bildet er i ettertid gjort noe skarpere i et bildebehandlingsprogram og fotografen har valgt et tettere utsnitt enn det han først foreviget med kameraet.

Tollefsen forteller at han har holdt på med foto på hobbybasis i en årrekke. Naturfoto er en klar favoritt hos ham.

- Jeg tar både makrobilder og landskapsbilder, den store og den lille naturen, sier han og utdyper:

- Naturfoto for meg handler om tre ting. Det er lys, form og farge. Lykkes jeg med alle disse, har jeg fått dekket mitt behov.

SOMMERGLEDE: Juryen lot seg begeistre for Beate Nygårds gjennomførte sommermotiv på Instagram: - Et godt eksempel på et nærbilde der den valgte vinkelen skaper dybde og bringer seeren tett på motivet.
SOMMERGLEDE: Juryen lot seg begeistre for Beate Nygårds gjennomførte sommermotiv på Instagram: - Et godt eksempel på et nærbilde der den valgte vinkelen skaper dybde og bringer seeren tett på motivet. Vis mer