GJØR DET SELV: Flasser møblene, er det bare å finne fram skrapa og få bort så mye som mulig, før du maler dem om. Foto: JON HALVORSEN / IFI.NO
GJØR DET SELV: Flasser møblene, er det bare å finne fram skrapa og få bort så mye som mulig, før du maler dem om. Foto: JON HALVORSEN / IFI.NOVis mer

Gjør hagemøblene klar før sommeren

Ingen vits å kjøpe nytt når du kan fikse de gamle.

DinSide.no: Med de siste ukenes godvær har nok de fleste funnet fram hagemøblene, og gitt dem en liten vask. Men i den ubarmhjertige vårsola er det lite som skjules, og det kan friste å bytte ut litt slitne, gamle møbler, med noe nytt og lekkert.

Det er imidlertid ikke sikkert det er mye som skal til før dine gamle hagemøbler er gode som nye.

Plastmøbler Plastmøbler er stort sett vedlikeholdsfrie, men både nye og gamle plastmøbler vil holde seg lenger om du gir dem en god vask, og setter dem inn med voks.

Det tar ikke stort mer enn en liten formiddag å lure naboen til å tro at du har gått til anskaffelse av flunkende nye møbler. Slik frisker du opp plastmøblene.

Et annet alternativ er å vaske plastmøblene med universalmiddel med poleringseffekt, da slipper du unna med én behandling. Vi har testet fire universalmidler for å se hvilke som gir det beste resultatet.

Tremøbler Plast er praktisk, men det mangler litt av varmen og sjarmen med tre. Tremøbler krever gjerne mest vedlikehold, men det er heldigvis ingen vanskelig jobb.

Det er forskjellige framgangsmåter for hvordan du best behandler tremøblene dine, alt etter hvordan de eventuelt er behandlet fra før - og ikke minst hvilken tresort de er laget av.

Behandlingsmetodene stiller ulike krav til hvor mye tid det tar, hvor mye arbeid som kreves, og hvor ofte du bør gjenta operasjonen.

Har du oljete tremøbler? Gi dem et fotbad

Hagemøbler i metall Hagemøbler i metall er stødige og egner seg godt på steder med mye vind. En rekke av de nyere hagemøblene i metall er gjerne belagt eller behandlet med et materiale som gjør dem vedlikeholdsfrie, for eksempel gummibaserte materialer eller epoxy.

Vanlige metallmøbler er gjerne malt med spesialmaling, og når denne slites bort, kan du få rustproblemer. Har det først oppstått rust, er det ikke bare å male over, da må det sterkere lut til:

Slik behandler du hagemøbler i metall som ikke er rustrfrie.

Tekstiler Ønsker du å gi hagen din enda et lite puff i fornyet retning, kan det være så enkelt som å gå til innkjøp av noen nye tekstiler, men om du velger å bytte ut alle sitteputer, tepper og duker blir det fort dyrt.

FOTBAD: Det er viktig å sørge for at beina på hagemøblene er riktig behandlet. Oljede hagemøbler gir du rett og slett et fotbad i treolje over natta.  Foto: KAROLINE STEENBUCH LIED
FOTBAD: Det er viktig å sørge for at beina på hagemøblene er riktig behandlet. Oljede hagemøbler gir du rett og slett et fotbad i treolje over natta. Foto: KAROLINE STEENBUCH LIED Vis mer

En billigere variant er derfor å la seg inspirere av det du allerede har, og supplere med noen nye puter eller pledd i kontrastfarger.

Den aller billigste løsningen fikk vi imidlertid skissert av Finn Schjøll noen år tilbake, som anbefaler alle å ta med seg stua ut i hagen. Denne trenden er langt fra død, og det finnes en rekke lekre lounge-møbler å velge mellom.

Tips: Husk på å ta med deg alle tekstiler inn om natta, eller å oppbevare dem et sted de ikke blir fuktige, så unngår du jordslag i stoffene. Har du allerede fått jordslag, får du vite hvordan du fjerner det her.

Det aller viktigste... Det aller viktigste du gjør for å holde hagemøblene dine pene, skjer imidlertid når du ikke bruker dem.

Vær proaktiv
Det er langt lettere å stryke på et nytt lag med maling på en ren overflate enn å vente til malingen skaller og du må fram med skrape og slipepapir. Det samme gjelder for alle typer møbler og behandlinger: Vær litt i forkant og gi møblene dine den behandlingen de trenger - før de trenger det veldig!

Oppbevaring
Hvordan står møblene om natta? Når du er på ferie? Om vinteren? Med mindre du ønsker ekstrem shabby chic, har de fleste møblene det best om de får stå tørt og mørkt. Det finnes spesialsydde trekk til noen møbler, men du kommer langt med en stor og tett presenning.

Har du store, tunge møbler, og orker ikke å bære dem inn hver kveld? En presenning gjør mye for å beskytte dem - både mot fukt - og solas blekende stråler. For at for eksempel regn ikke skal bli liggende i dammer på overflater (for eksempel på stolseter) kan det lønne seg å «vippe» møblene mot hverandre, eventuelt slå dem sammen, slik at vannet får minst mulig overflate å samle seg på.

Pass også på at du tar inn puter et cetera, der vann kan samle seg. Det tar lengre tid for en stoffpute å tørke, enn det tar for en behandlet overflate.

Skal du på ferie et par uker, gjelder det samme. Bær møblene inn under tak, eller dekk dem med en presenning. Og som nevnt over: Oppbevar alle tekstilene på et tørt sted, gjerne innendørs.

Sjekk også: Gjelder innboforsikringen for dyre hagemøbler og hageutstyr?

UNIVERSALMIDDELET: Eddik kan være effektivt mot mange slags flekker, blant annet om du skulle ha vært så uheldig at det har gått jordslag i uteputene.  Foto: KRISTIN SØRDAL
UNIVERSALMIDDELET: Eddik kan være effektivt mot mange slags flekker, blant annet om du skulle ha vært så uheldig at det har gått jordslag i uteputene. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Spesielt viktig er kanskje de lange vintermånedene. Sørg for at møblene står tørt. Dette gjelder også for plastmøbler, selv om sopp og alger gjør mindre skade, og er lettere å fjerne fra disse.

Enten du velger kjeller, bod, garasje eller loft - sørg for at det er tørt! Har du ikke egnet oppbevaringssted, invester i en presenning du kan dekke møblene med.

Lei før du har begynt? Her er hagemøblene som tåler alt!

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Slik behandler du: Hagemøbler i tre, hagemøbler i metall og plastmøbler

Flere boligsaker får du her:
Hagemøblene som er ekstra glad i naturen
Dette må du vite om vedlikeholdsfrie møbler i plastrotting
Sjekklisten du trenger før du kjøper

DETTE BLIR TRØBBEL: Står hagemøblene ute hele året, vil de kreve langt mer vedlikehold enn om du har lagret dem innendørs.  Foto: ALLOVERPRESS
DETTE BLIR TRØBBEL: Står hagemøblene ute hele året, vil de kreve langt mer vedlikehold enn om du har lagret dem innendørs. Foto: ALLOVERPRESS Vis mer