Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Gjør ikke modellene tynnere

Anna Wintour sier at Vogue ikke photoshopper jentene tynnere.

MANIPULERING: Anna Wintour påstår at Vogue kun photoshopper vekk mindre ufullkommenheter. Foto: Stella
MANIPULERING: Anna Wintour påstår at Vogue kun photoshopper vekk mindre ufullkommenheter. Foto: Stella Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

De aller fleste er klar over at 99,9 prosent av alle bilder som havner på trykk av modeller og kjendiser er i mer eller mindre grad retusjert.

Av og til blir kjendisene photoshoppet så mye at de nesten ikke ligner på seg selv, mens andre ganger går manipuleringen så langt at det ikke lenger ser naturlig ut.

Vogue retusjerer lite

I et intervju med WWD forteller sjefsredaktør i amerikanske Vogue, Anna Wintour, at bladet kun bruker Photoshop til å fjerne mindre ufullkommenheter.

Men i likhet med de norske motebladene, så benekter hun at Vogue retusjerer modellene til å se tynnere ut enn de egentlig er.

I tillegg forteller hun at Vogue sine redaktører nå har forpliktet seg til å vise frem et bredere spekter av kroppsfasonger i bladene.

Denne uttalelsen kommer samtidig som Vogue sin aprilutgave - kalt «The Shape Issue» - hvor de blant annet har brukt plus-size modellen Kate Dillon.

Føler ansvar for modellenes helse

Anna Wintour, deltok denne uken i et panel sammen med designer Michael Kors og supermodell Natalia Vodianova hvor de snakket om helse og spiseforstyrrelser.

Overraksende nok uttalte Wintour at hun selv føler et visst ansvar overfor modellene Vogue bruker.

- Hver og en av oss behøver å innse at vi alle er ansvarlige for modellenes helse, sa hun.

Hun sa videre at hun ønsket å se at designerne reverserte «tyranniet av prøveklærne som så vidt passer en 13-åring i begynnelsen av puberteten».

For tynt moteideal

Wintour antydet at grunnen til at industrien sjelden avler supermodeller slik som man gjorde på nittitallet, er på grunn av det ekstremt tynne idealet i moten i dag.

- De fleste modeller jobber bare når de har den ekstremt tynne fysikken som de veldig unge har, får ikke jobber når de begynner å få former og varer derfor ikke lenge nok til å utvikle en offentlig personlighet slik som modellene på nittitallet gjorde, uttalte Wintour.

Hun mener dette er grunnen til at alle forsidene på moteblader og de lukrative kontraktene for skjønnhetskampanjer går til sangere og skuespillere.

Sterke ord fra en dame som selv var med på å putte de første kjendisene på forsiden av et moteblad.


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!