Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Gjør minst mulig med håret

Ikke frisørenes tips, men hudlegenes advarsel.

GJØR FOR MYE: - En del av de som har hårproblemer, gjør for mye i hodebunnen eller i håret, sier hudlege Jon Langeland. Foto: Colourbox
GJØR FOR MYE: - En del av de som har hårproblemer, gjør for mye i hodebunnen eller i håret, sier hudlege Jon Langeland. Foto: Colourbox Vis mer

Det er mange underliggende årsaker til håravfall, som arv, sykdommer og infeksjoner, men noen av årsakene til at vi mister hår, rår vi faktisk over selv.

Vi har dukket ned i havet av myter og påstander, og sjekket dem opp med anerkjente Cato Mørk, overlege, dr.med. ved Oslo universitetssykehus, Hudavdelingen, og hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo.

Resultatet er en liten oversikt over hårsynder disse to mener at det er faglig hold i å nevne.

Gjør minst mulig med håret! For hvem ønsker vel ikke å beholde sitt ungdoms hår så lenge som mulig?

- Første bud er å gjøre minst mulig med håret. Håret er bygget opp av små taksteiner, kutikula-skjell. Når disse ødelegges, går det fort utforbakke med håret, sier hudlege med hår- og hårtap som spesialfelt Cato Mørk, som også er redaktør for nettstedet Huddoktor.no, et samarbeid med leger som har dermatologi som spesialfag.

Et skadet skjellag kan trolig forbedres når det får tid til å regenerere seg, men ikke repareres helt.

- Det er litt som med huden ellers også, de som har kviser, gjør ofte for mye med huden, og en del av de som har hårproblemer, gjør for mye med hodebunnen eller håret. Når man tuperer håret, for eksempel, hakker man opp den fine overflaten på håret slik at det ser flisete og dødt ut. Disse skjellagene skal ligge som pene takstein nedover, og gjør man veldig mye sånt med håret og gir småtraumer på hårene, så blir det ikke pent, sier hudlege Jon Langeland.

De største hårsyndene Gjøre minst mulig med håret, det vil altså si at noen hårfrisyrer og hårbehandlinger ikke er så bra for håret. Men hvilke da?

- En frisyre som kan skade håret, er permanenten som deretter tuperes bakover for å gjøre håret luftig, sier Cato Mørk.

Han forteller at dette kan føre til hårtap på sikt.

- Stramme hårfrisyrer kan skape en friksjon som ødelegger hårrøttene, og kan på den måten være en medvirkende årsak til at håret ditt eldes før tida, sier Mørk.

Dette har et eget navn, traksjonsalopeci, som er hårtap på grunn av langvarig traksjon (dragning/trekking) i håret som ofte skyldes en frisyre som for eksempel stramme hestehaler eller fletter, og som kan få hårfestet til å rykke stadig bakover. Det samme ses ved hyppig bruk av stramme hårruller.

BLEKING: Hudlege Jon Langeland er skeptisk til kjemiske behandlinger av håret, og savner flere frisørsalonger som tilbyr mindre skadelige produkter og behandlinger. Illustrasjonsfoto: Istockphoto.com
BLEKING: Hudlege Jon Langeland er skeptisk til kjemiske behandlinger av håret, og savner flere frisørsalonger som tilbyr mindre skadelige produkter og behandlinger. Illustrasjonsfoto: Istockphoto.com Vis mer

- Kløing og kloring i hodebunnen kan dessuten medføre friksjon som kan føre til hårtap, påpeker Mørk, som har hår- og hårtap som spesialfelt.

Mange myter...? Når det gjelder hva som skader håret permanent, finnes det mange myter, skal vi tro trikologene Tor Verner Meyer ved Tops Apollo Senter og Lars Eivind Os ved International Hair studio. (Trikologi: Lære om hår og hodebunn, red.anm.)

- Extensions er blitt svært vanlig blant kvinner, og er noe vi anbefaler de fleste kvinner å stoppe med. Store grupper med hår blir limt eller smeltet på kvinnens eget hår, og tyngden av dette ekstra håret gjør at hårsekkene opplever ekstra press. Resultatet er at hårsekkene etter hvert dør, og gir slipp, og er en hårsekk først død, kommer den aldri tilbake, sier Lars Eivind Os, daglig leder av International Hairstudio i Oslo.

- Tilstanden heter traction alopecia, og er også svært vanlig hvis man ofte har stramme frisyrer, det vil si stramme knuter, stramme hestehaler, dreadlocks og så videre, understreker Os som selv er trikolog med spesialisering innen laserterapi av ulike hårtapssykdommer.

Kjemiske behandlinger som bleking, farging og permanentbehandling er derimot ikke så skadelig, ifølge Meyer og Os.

Fordi hårsekkkene ligger 3-5 millimeter under huden i hodebunnen, trenger ikke løsemidler ned i hårsekkene, så derfor påvirker disse bare det ytre håret, og skader ikke håret permanent, mener trikologer, hår- og hodebunnsspesialister.

- Slike ting skader hårskaftet, men det håret som vokser ut, vil normalt sett være av en god karakter, sier Tor Verner Meyer, trikolog og daglig leder av Tops Apollo Senter.

- Jeg tror det er grunn til å være skeptisk Hudlege Jon Langeland tror at håret tåler å bære extensions, men er særlig skeptisk til den bastante holdningen til trikologene om at kjemiske behandlinger og varmebehandlinger ikke skader håret permanent.

- Man er raskt ute med å si at hårforlengelse og sånt er negativt, men like raske til å si at varmebehandling ikke kan ha effekt på hårrøttene. Det er jeg ikke sikker på om man har rett i., sier han.

- Jeg tror det er grunn til å være skeptisk til altfor mye varmebehandling i selve hodebunnen, og å avvise kategorisk at det kan påvirke håret, holder ikke mål. Dette vet vi ikke helt sikkert, derfor kan vi heller ikke utelukke at det kan ha en negativ effekt, sier han.

Selv det å holde på i hårtuppene, for eksempel med varmetenger, frarådes av Doktoronlines hudekspert.

- At kjemiske løsemidler ikke trenger ned i hårsekkene for eksempel ved bleking, kan man heller ikke uten videre vite. Man kan til og med få et opptak av hårfargemiddel i kroppen når man driver med dette. Så det ville jeg ikke følt meg for trygg på, sier Langeland.

Han anbefaler at man heller tar det motsatte standpunktet, og er litt forsiktig.

Toksiske og allergiske reaksjoner - Hårfargemidler er jo giftige, man kan få kraftige toksiske og allergiske reaksjoner. Man kan se ut som en ballong i fjeset av allergiske reaksjoner etter hårfarging. En av de hyppigste sykdommene i frisørsalongen er dessuten håndeksem, en god indikator på at det som drives med i salongene i dag ikke er sunt for huden, og da kan det nok også noen ganger være skadelig for håret, sier Langeland.

Det er det samme hornlaget vi jobber med i hår og overhud, understreker han.

- Det er blitt sånn at man skal gjøre så voldsomt mye med håret, og det er ikke bra. Det samme gjelder innen hudpleie, man driver ikke så mye konserverende, men gjør mange radikale ting. Frisørene bør gå gjennom metodene sine, finne på mer konserverende behandlinger der ikke gjøres bruk av skadelige kjemikalier eller fysisk skadelige metoder, sier Langeland.

Småskader bør også unngås Både kjemiske og ikke-kjemiske behandlinger som forårsaker traumer og skader på hårene, sliter kraftig på håret, ifølge Langeland.

- Det er altså ikke noe fordelaktig for disse taksteinene. Som Cato Mørk også nevner, kan du lage irreversible skader på hårrøttene som for eksempel traksjonsalopeci (ved å rykke og dra i håret), så det er ikke noe bra. Håret har godt av å hvile, sier Langeland.

Tar man pause fra ting som tupering, kjemisk bleking og annen aktiv behandling, så kan likevel håret komme seg fort.

- Men de fleste synes det er for slitsomt å vente, for det vil jo eventuelt medføre en periode der de ser ikke ut i måneskinn. Da vil de heller se ut som Doris Day hele tiden i stedet, sier hudlege Jon Langeland.

5 tips til deg som vil ta vare på håret: Dette er det viktigste, mener ekspertene:

1. Gjør minst mulig med håret. Bleking bør unngås, og man bør stoppe farging eller permanent hvis det skjer en strukturendring med økt brekkasje av håret, ifølge Cato Mørk. Jon Langeland påpeker at vi ikke vet nok om hvordan en del ting virker på håret vårt, men det vi vet, er at virker noe inn på hodebunnen, kan det virke inn på håret også.

2. Permanent bør være siste utvei. Permanenten som deretter gres eller tuperes bakover for å gjøre håret luftig, er svært skadelig for håret, ifølge Cato Mørk. Langeland er enig og forteller at dette lager småskader i hårene hele veien og bare bør gjøres som en siste utvei.

3. Hvis du har langt hår, la det henge fritt. Ikke flett eller sett håret stramt opp, sier Mørk, og kobler det til stramme signaturfrisyrer som «trekker» i håret. Dette er gjerne afrikanske fletter eller stramme oppsetninger, som legger et ekstra press på hårrøttene dine.

4. Ta vare på hodebunnen. Kloring og kløing i hodebunnen skaper nemlig mye friksjon og kan medføre hårtap på sikt, advarer Mørk. Langeland påpeker at han har sett lite til hårtap hos sine pasienter med psoriasis i hodebunnen som både har brukt kortisonsalver og klødd seg mye, og stiller seg mer skeptisk til hodebunnsmassasjer.

HÅRSYNDER: Stramme hårfrisyrer og hyppig bruk av stramme hårruller kan slite håret unødig.  Illustrasjonsfoto: Colourbox
HÅRSYNDER: Stramme hårfrisyrer og hyppig bruk av stramme hårruller kan slite håret unødig. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

Derimot finnes det sykdommer der man får kviser i hodebunnen som følge av betennelser, påpeker han, noe som kan føre til cicatriciell alopeci, arrdannende hårtap. Betennelsen kan skade hårrøttene og få håret til å forsvinne i et stort område, og dette kommer aldri tilbake.

5. Gre håret forsiktig og bruk balsam. Velg børster med lang avstand mellom tennene, og husk balsam, råder hårekspert Cato Mørk. I dag er det mange som hevder at et kosthold som ikke er optimalt, tilstopper hårsekkene og dreper hårvekst, men dette er det ikke faglig hold i, ifølge hudlegene Cato Mørk og Jon Langeland.

Ikke dersom man ikke lider av alvorlig under- eller feilernæring, påpeker Langeland.

Les også:
Alt du må vite om hår (ikke gå til frisøren en gang til uten å ha lest denne!)
8 tegn på at du har et helseproblem
Dette avslører psykopaten
Slik blir du kvitt pigmentflekkene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SKÅNSOM: Du må passe på hodebunnen også, ikke bare håret.  Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
SKÅNSOM: Du må passe på hodebunnen også, ikke bare håret. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media