Gjør salaten spennende med chili og ingefær

Tre gode sommersalater fra Charlotte Mohn.

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

VANG på Hedemarken(Dagbladet):

SALATGLEDE: Både hjertesalat, ruccola og feldsalat hører med når Charlotte Mohn lager spennende og gode sommersalater. Foto: METTE MØLLER
RABARBRASALAT MED CHÈVRE: Enkel og sommerlig salat. Server den gjerne som forrett. Foto: METTE MØLLER
HJERTESALAT MED NYPOTETER OG GRAVLAKS: Server den på et fat eller en tallerken, eller bruk et syltetøyglass. Salat på glass er fint å ta med på piknik eller lunsj på jobben. Foto: METTE MØLLER
MANGOSALAT MED REKER: Denne salaten både ser delikat ut og smaker helt nydelig. Er du glad i sterk smak, kan du ha over noen tynne skiver rød chili før servering. Foto: METTE MØLLER

Vi nordmenn spiser mer og mer salat, faktisk over fem kilo hver i året.

Mest populær er fortsatt den tradisjonelle isbergsalaten, men salget av både hjertesalat, ruccola og spinat øker jevnt og trutt.

MANGOSALAT MED REKER: Til sin østeninspirerte salat med reker, mango og koriander velger Charlotte en litt spicy dressing. Er du ekstra modig, strør du tynne skiver chili over salaten til slutt. Foto: METTE MØLLER
MANGOSALAT MED REKER: Til sin østeninspirerte salat med reker, mango og koriander velger Charlotte en litt spicy dressing. Er du ekstra modig, strør du tynne skiver chili over salaten til slutt. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Mange liker også den lett bitre og crispy radicchio rosso, som er fin å blande sammen med myke og milde blader av feldsalat.

Variasjoner - Det kan være vanskelig å velge. Bland gjerne sammen salater av forskjellig farge, og velg bløte blader sammen med mer faste og sprø.
Salater er genialt å lage fordi det egentlig ikke er noe som begrenser innholdet. Men det er lurt å tenke på variasjoner og kontraster på tekstur og smaker i ingrediensene. Litt søtt og salt, litt syrlig og bittert, sier Charlotte Mohn.

Siden det er midt i rabarbrasesongen har hun komponert en salat basert på honningmarinerte rabarbraskiver. Sammen med valnøtter, norsk chèvre fra Haukeli og rikelig med feldsalat smaker de tynne rabarbraskivene helt nydelig.

FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Dette er en typisk forrettsalat som er veldig rask å lage og den passer perfekt nå på forsommeren. Bruk gjerne noen dråper av den gode rabarbramarinaden som dressing, foreslår Charlotte.

Spicy For en god salatopplevelse er salatdressingen viktig. Charlotte vil helst ha den hjemmelaget, og riktig olje av god kvalitet er en viktig ingrediens. Bruk en god olivenolje, eller en annen olje du liker smaken på.

Rører du sammen litt sitronsaft eller hvitvinseddik, en liten teskje sukker og litt god olje har du en helt enkel og god salatdressing.

Til sin østeninspirerte salat med reker, mango og koriander velger Charlotte en litt spicy dressing av olivenolje, limesaft, ingefær og rød chili.

- Dressingen kan du lage så sterk du ønsker, og er du ekstra modig, så strø gjerne tynne skiver chili over salaten til slutt, anbefaler Charlotte.