Gjør som Harry Hole

Ti favorittlunsjsteder i Oslo.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Oslo er kjent for Operaen, Frognerparken og Holmenkollen.

Men hvor spiser man egentlig godt og rimelig i byen?

Oslo S og Karl Johan er de største turistfellene, med en rekke kjederestauranter og gamle travere som «alltid» har vært der.

Dersom du vil unngå stappfulle hus, svie i lommeboka og kjedeprodusert atmosfære, er det mye som tyder på at du bør krabbe ut av den svarteste gryta og ta turen ut til en av hovedstadens mange omkringliggende bydeler.

Bydelene er med på å definere Oslo som en storby, og hver og en av dem har sine spesielle særtrekk.

GJØR SOM HARRY HOLE: Forfatter Jo Nesbø går på Schrøder. Foto: AGNETE BRUN
GJØR SOM HARRY HOLE: Forfatter Jo Nesbø går på Schrøder. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Livlige og urbane Grünerløkka har flust av restauranter og barer å velge mellom.

Frogner bærer preg av ro og eksklusivitet. Majorstua stiller sterkt både på restaurant- og utelivsfronten.

Grønland kan by på et mekka av eksotiske sjapper.

Skillet mellom øst- og vestkant er fortsatt åpenbart, men flere gode spisesteder tiltrekker seg folk fra alle deler av byen.

Lunsjguiden er basert på ti av Søndags siste års «Ute til lunsj»-intervjuer.

Kjendisenes favoritter gir en spredt spiseguide, både i geografi, atmosfære og pris.

OSLO-LUNSJ: Vi guider deg gjennom kjendisenes lunsjsteder i Oslo. Grafikk: KJELL ERIK BERG
OSLO-LUNSJ: Vi guider deg gjennom kjendisenes lunsjsteder i Oslo. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

Vi ba dessuten samfunnsdebattant og Oslo-kjenner Erling Fossen ta et uformelt skråblikk på utvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vil påstå at det er mye innflyttere her, og at det gjør at utvalget bærer preg av at de ikke kjenner byen veldig godt, sier Fossen.

- Så hvor vil du anbefale å spise lunsj i Oslo?

- Når jeg er hjemme er det alltid Bakkekroa i Smestadkrysset som gjelder.

Jeg har kontor på Youngstorget. Det kommer litt an på hvem jeg har lunsj med.

Men Fyret på Youngstorget er et snålt maritimt hull inn i en katakombe, der jeg ofte spiser stekt leverpostei og bacon, sier Fossen.

SISSELS LUNSJFAVORITT: Sissel Kyrkjebø spiser gjerne suppe på Kolonihagen på Frogner. Foto: METTE MØLLER
SISSELS LUNSJFAVORITT: Sissel Kyrkjebø spiser gjerne suppe på Kolonihagen på Frogner. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Blant kjendisenes lunsjsteder finner du både asiatisk luksus og sjarmerende bydelskafeer.

Hvilket sted blir din favoritt?

Sissel Kyrkjebø (41) Sted: Kolonihagen, Frognerveien 33, Frogner

Kolonihagen spesialiserer seg på økologiske matvarer i byens beste strøk.

Begrunnelse: - Ungene og jeg går ofte hit. Det er et kjempekult sted med mye miljø. Gresskarsuppa er krydret og god. Jeg elsker suppe!

Fossen mener: - Dette er typisk Sissel. På Frogner blir jeg alltid litt forundret over alle damene som er en blanding av frøken og frue.

Sissel Kyrkjebø er litt trendy, motebevisst frøken, men først og fremst frue.

WENCHES: Audun Lysbakken slår et slag for Gamle Oslo, og paien på Wenches i Schweigaardsgate.  Foto: METTE MØLLER
WENCHES: Audun Lysbakken slår et slag for Gamle Oslo, og paien på Wenches i Schweigaardsgate. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Kolonihagen er litt harmløs, men veldig politisk korrekt, litt sånn som Sissel og musikken er.

Audun Lysbakken (33) Sted: Wenches, Schweigaards gate 60B, Gamle Oslo

Wenches kafé og bar serverer frokost, lunsj og stiller med DJ og fest i helgene.

Stedet er lokalisert litt utenfor allfarvei, men populært blant lokalbefolkningen.

Begrunnelse: - Dette er ikke stamplassen ennå, men jeg håper det blir det. De har veldig god pai her.

Fossen mener: - Når innflyttere skal være raddiser, så må de jo finne et sted i Gamlebyen å være.

Lysbakken har valgt et sted som skal vise at han som innflytta bergenser kjenner Oslo.

DELICATESSEN: Ingrid Olavas valg ligger i Søndre gate, med utsikt over Akerselva. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
DELICATESSEN: Ingrid Olavas valg ligger i Søndre gate, med utsikt over Akerselva. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer

Gamlebyen er veldig som Kardemomme by, og slik er jo SV også.

Ingrid Olava (30) Sted: Delicatessen, Søndre Gate 8, Grünerløkka

Delicatessen har servert tapas fra et lite lokale med utsikt over Akerselva i ti år.

Å stå i kø for å få bord er nærmest obligatorisk på kveldstid, og sier noe om populariteten til stedet.

Begrunnelse: - Jeg valgte Delicatessen fordi de har varm chèvre med honning og veldig god kaffe.

Fossen mener: - Denne ligger også på et ikke-sted, og det er interessant at en finner et sånt «high brow»-sted der det rett utafor er folk som selger dop.

Med Delicatessen dras utelivet på Løkka helt ned til Akerselva.

CHARLOTTE FROGNER: Fyr på peisen og varm suppe til lunsj på Cafe Celsius. Foto: METTE MØLLER
CHARLOTTE FROGNER: Fyr på peisen og varm suppe til lunsj på Cafe Celsius. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Det er et helt ordinert tapassted, med helt grei mat, men det er et nabolagssted, og har alltid veldig hyggelig stemning.

Charlotte Frogner (29) Sted: Kafé Celsius, Rådhusgata 19, Sentrum/Kvadraturen

Kafé Celsius på idylliske Christiania Torv har scoret ulikt på restaurantanmeldelsene gjennom sin eksistens, men beliggenheten er og blir uovertruffen.

Begrunnelse: - Det var forelskelse ved første besøk. Det er noe eget med å være i et så gammelt hus.

Det er så mye sjel i veggene, en helt egen ro her. I tillegg kjenner jeg på nostalgien.

Det er mye folk her, likevel er det et rolig sted, ingen musikk, ikke noe forstyrrende. Og hvor mange kafeer i Oslo har egentlig peis?

Fossen mener: - Celsius er en klassiker, og var det første utestedet i Oslo som hadde kunst for salg på veggene.

KLASSIKER: Bibliotekbaren på Bristol har taffelpianist, palmer og Chesterfield-møbler. Foto: NINA HANSEN
KLASSIKER: Bibliotekbaren på Bristol har taffelpianist, palmer og Chesterfield-møbler. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Det interessante med Celsius er beliggenheten. Husene på Christiania Torv er utrolig gamle, og en må fyre på peisen så lenge sola ikke står rett på.

Når du får uteserveringa på Celsius til å summe, er det et av de beste stedene i byen.

Men ofte når jeg spiser her, tenker jeg; det var lite, det var ikke så godt, men jævlig dyrt.

Alex Rosén (43) Sted: Bibliotekbaren på Hotell Bristol, Kristian IVs gate 7

Klassikeren Bristol har taffelpianist, palmer og sigarbrune Chesterfield-møbler uten at det blir påtatt.

Begrunnelse: - Hit går jeg alltid når jeg skal bli intervjuet, det er stille og fredelig. Og masse kjendiser å se på!

Biff tartaren er best i byen! Dette er skikkelig løvemat. Du gliser når du går ut herfra.

BRISTOL: Alex Rosén, her julemusikant på Egertorget, velger Bibliotekbaren på Bristol. Foto:  DANIEL SANNUM LAUTEN
BRISTOL: Alex Rosén, her julemusikant på Egertorget, velger Bibliotekbaren på Bristol. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

Fossen mener: - Bristol er jo veldig uforutsigbart. Mange i kultureliten er der.

Da jeg var innom i går, satt for eksempel regissøren Ulrik Imtiaz Rolfsen der. Det er veldig kjendistungt.

Harald Eia henger der, men du finner også de fornemme Frogner-fruene. Det er gøy. Og så har de taffelpianist.

Det er stil der, så jeg skjønner hvorfor folk henger der. Dessuten er Bristol det eneste stedet hvor Chesterfield-møbler funker.

Tone Damli Aaberge (22) Sted: Nodee, Middelthuns gate 25, Majorstua

Nodee er stedet for kresne ganer med appetitt på det beste av det asiatiske kjøkkenet.

Begrunnelse: - Jeg er her ofte, elsker sushien, og spiser ofte sashimi og misosuppe.

OSLO-KJENNER: Erling Fossen spiser ofte stekt leverpostei og bacon på Fyret på Yongstorget. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
OSLO-KJENNER: Erling Fossen spiser ofte stekt leverpostei og bacon på Fyret på Yongstorget. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Fossen mener: - Nodee er veldig likt henne. De har utrolig god mat der.

Klientellet preges av mange glatte businessfolk, og Tone glir jo rett inn sånn sett.

Nodee er et sted som trekker folk fra andre deler av byen, og det ligger veldig bra til mot Frognerparken.

Her er det bra kvalitet på maten, men det er også et fint sted å drikke musserende og drinker. Når jeg skal imponere forretningsfolk, kjøper jeg dim sum her.

Atle Antonsen (41) Sted: Jonoe, Thorvald Meyers gate 14, Grünerløkka

Jonoe i Ringnes Park, i det øverste strøket av Grünerløkka, sies å servere Løkkas beste sushi.

Begrunnelse: - Jonoe er nært hjemme. Vi er ikke bortskjemt med gode spisesteder på østkanten.

Sushi får tennene til å løpe i vann. Helst spiser jeg det ukentlig.

Fossen mener: - Dette er bare for å være grei mot innehaveren som han kjenner, eller noe sånt.

Ringnes park er et sjelløst, nytt byggeprosjekt, og så langt har det ikke vært mulig å få noe sjelfullt til å feste.

Ellers så tror han det er kult å spise sushi nå, men det var hipt for ti år siden.

Grensa mellom Sagene/Torshov og Grünerløkka er et veldig ikke-sted som sliter med å definere en egen identitet.

Ane Dahl Torp (35) Sted: Sagene Lunsjbar, Maridalsveien 153, Sagene

Sagene Lunsjbar er den gamle, brune bula som etter en ekstrem oppussing ble en godt besøkt og trendy bydelskafé.

Begrunnelse: - Jeg liker meg på Sagene, det er et trivelig og ujålete strøk. Jeg har flere venner som bor i nærheten, og synes Sagene er en trivelig del av byen.

Fossen mener: - Dette er nok en sånn tidlig, brun kafé som har fått trukket ut alle jekslene og hjørnetennene. Stedet er helt greit, og maten er god.

Jeg blir alltid like forvirra over at den gamle arbeiderkulturen på Sagene er renset helt ut herfra.

De som går her, er gjerne litt identitetsløse mennesker, som er dyktige, men som ikke framstår med en veldig skarp profil.

Sagene sliter jo, det er bydelen med flest kommunale boliger, og de som bor her er ikke så stolte av akkurat det.

Hadde Sagene Lunsjbar vært et bydelssted der de som bor i kommunale boliger også kunne gå, hadde det vært bra.

Jo Nesbø (50) Sted: Schrøder, Waldemar Thranes gate 8, St. Hanshaugen

UTE TIL LUNSJ: Atle Antonsen velger Jonoe, øverst på Grünerløkka. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
UTE TIL LUNSJ: Atle Antonsen velger Jonoe, øverst på Grünerløkka. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

I en avstikker fra Ullevålsveien ligger den brune restauranten Harry Hole gjorde Norges-berømt - og byr på det som muligens er byens beste og billigste husmannskost.

Begrunnelse: - Jeg er nesten inhabil, men jeg har alltid likt Schrøder.

Det som er rart med Schrøder, er at det er et temmelig vakkert sted.

Bildene her er fantastisk fine og de passer så godt inn i miljøet.

Men før, da jeg var her ofte, var det mest av latskap. Det lå nærmest.

Jeg er ikke så opptatt av brun-kafé-romantikken.

SAGENE LUNSJBAR: Skuespiller Ane Dahl Torp liker seg på Sagene. Foto: HÅKON EIKESDAL
SAGENE LUNSJBAR: Skuespiller Ane Dahl Torp liker seg på Sagene. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Fossen mener: - Schrøder er en tannløs, brun kafé uten brune folk. Mange studenter og folk som vil ha et kulturelt alibi drar dit.

Men du blir jo glad når du er der, med rutete duker og fine Oslo-bilder på veggene.

Schrøder har god og billig husmannskost for rett over hundrelappen.

Men det er veldig kjedelig der, du finner ikke noen fylliker, som på Thranen lenger nede i gata, bare besteborgere og studenter.

Strøket St. Hanshaugen er litt sånn, mellom øst og vest. Det er jo veldig forutsigbart av Nesbø å gå hit. Schrøder er brun light.

Samsaya (31) Sted: Revolver, Møllergata 32, sentrum øst

Revolver vaker i utkanten av Youngstorget.

ELSKER SUSHI: Tone Damli Aaberge er ofte på Nodee på Majorstua. Foto: METTE RANDEM
ELSKER SUSHI: Tone Damli Aaberge er ofte på Nodee på Majorstua. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Her serverer de junkfood i rojal stil på dagtid, og samler hipstere, rockere og hip hop-entusiaster på kveldstid.

Begrunnelse: - Her er jeg ofte. Dette er mitt kontor. Her kan jeg komme, få en idé og møte venner og folk som driver med musikk.

De har veldig god mat. Fish and chips er en av mine favoritter om dagen.

Fossen mener: - Her må jeg si at Samsaya ikke vet sitt eget beste.

Utelivsmafiaen rundt Youngstorget er preget av innflyttere og menn som liker skranglerock og stemmer nei til EU. Samsaya er ei funky R'n'B-jente fra Groruddalen, og det matcher ikke.

Det finnes imidlertid et pustehull på Youngstorget, og det er lille Robinet, som er så snålt at det ikke likner noe annet.

PÅ KONTORET: Artisten Samsaya er ofte på Revolver i Møllergata. Foto: ERLING HÆGELAND
PÅ KONTORET: Artisten Samsaya er ofte på Revolver i Møllergata. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer
KAFE CELSIUS: - Det var forelskelse ved første besøk, forteller Charlotte Frogner. Foto: METTE MØLLER
KAFE CELSIUS: - Det var forelskelse ved første besøk, forteller Charlotte Frogner. Foto: METTE MØLLER Vis mer