Gjør tannpussen til en lek

Tvang er bedre enn hull, sier tannlegen - sjekk tipsene som gjør at du slipper begge deler.

FAST RUTINE: - Jeg skal jo miste melketennene uansett! Da trenger jeg vel ikke pusse dem? - Å, jo da. Det må du. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
FAST RUTINE: - Jeg skal jo miste melketennene uansett! Da trenger jeg vel ikke pusse dem? - Å, jo da. Det må du. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

De aller fleste av oss vet at barnas tenner skal pusses to ganger om dagen så fort de første melketennene bryter fram.

Tannpuss med fluor I starten skal du ikke bruke mer enn en knapt synlig mengde fluortannkrem, gjerne voksentannkrem.

Det gjør ingenting at barnet ikke klarer å spytte ut. Faktisk burde vi voksne også droppe å skylle munnen med vann etterpå.

Da får fluoren tid til å virke. Alternativt kan man bruke fluorskyll.

Dessverre er sjansen stor for at barnet i perioder synes tannpuss er noe stort tull.

Melketenner Så hvorfor i alle verden er det så viktig å pusse barnas melketenner? De skal jo byttes ut om noen år uansett.

Barn får melketenner fra de er 6 mnd til ca. 2,5 år. Deretter feller barna de samme tennene fra de er ca. 6 til de er ca. 12 år.

Som kjent er det tygging som er tennenes fremste funksjon, i tillegg til at de betyr mye for utseendet vårt. Det er ikke forbundet med særlig høy sosial status å ha munnen full av råtne tenner.

Melketenner er "plassholdere" - Melketennene tåler mye mindre enn de permanente tennene. Det skal derfor mindre brus og godteri til for å danne hull i en melketann, sier tannlege Hanne Christin Kaland fra Stavanger.

I verste fall må barna trekke ødelagte tenner. Det er ikke en god løsning, selv om det ligger nye tenner under. Når melketennene trekkes før de klare for å felles, kan de permanente tennene komme opp på feil plass.

- Melketennene fungerer som "plassholdere" for de permanente tennene, forklarer tannlegen.

Foreldrenes ansvar Hun understreker at det alltid er foreldrenes ansvar at barna har god tannhelse.

- Alle barn har rett til rene tenner. Ingen har godt av å ha munnen full av bakterier. Det fører til at emaljen blir brutt ned, slik at barna får hull i tennene. Hull gir smerter, noe barna selvsagt bør få slippe.

Traumatisk hos tannlegen Hull i tennene betyr at man må til tannlegen.

- Når et barn kommer til tannlegen bør det få oppleve positiv tilbakemelding, skryt og null hull. Dette gir følelse av mestring og gode tannlegerelasjoner. Om barnet har karies som må behandles, er det vanskeligere å gjøre opplevelsen positiv. Dessverre opplever mange barn at tannbehandling er ubehagelig, og mange vil siden vegre seg for tannlegebesøk, sier Kaland, som er mamma til to barn på 5 og 7 år.

Nok en gang synes hun det er viktig å poengtere at det er foreldrenes ansvar at barnet får den positive opplevelsen av null hull. Det nytter ikke å komme og si: "men han vil jo ikke...".

Bakteriebelegg Også Hilde Aga, leder av Norsk Tannpleierforening, understreker viktigheten av å stelle pent med melketennene.

- Når vi spiser og drikker vil det dannes bakteriebelegg på tennene. Om vi spiser ofte, og om maten eller drikken er sukkerholdig, vil det dannes større mengder belegg, sier Aga.

- Dette belegget er det viktig å fjerne to ganger om dagen, slik at det ikke oppstår hull. Hull kan gi smerter. I tillegg er tannbehandling av små barn er vanskelig og kan bli en traumatisk opplevelse, som igjen kan føre til frykt for nye tannlegebesøkbesøk hos tannbehandler.

Vil ikke pusse Har du opplevd at barnet ditt er motvillig til å pusse tennene? Sannsynligvis.

- Start gjerne med lek. Det er en god idé om både barnet og den som pusser har tannbørste. Kanskje kan en avslutning med en fluortablett hjelpe på motivasjonen, sier Aga, som kan fortelle at problemet ofte avtar i 3-4-årsalderen.

Slik gjør du det Hun har følgende råd om barnet setter seg på bakbeina:

PUSSE SELV: Det er stas å få leke med tannbørsten, men husk at det er foreldrene som må ta hovedpussen. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
PUSSE SELV: Det er stas å få leke med tannbørsten, men husk at det er foreldrene som må ta hovedpussen. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

- Legg barnets hode mot brystet og armkroken din, slik at hodet får hvile og barnet kjenner seg trygg. Legg eventuelt pekefingeren din bak bakerste jeksel. Det gjør at munnen holdes åpen, og at barnet ikke får muligheten til å bite. Det virker kanskje litt dramatisk, men ikke-tannpuss er aldri noe alternativ. Har dere store problemer kan dere ta en noe enklere puss om morgenen.

Fortell eventyr Hun får full støtte fra tannlege Kaland.

- Det kan være smart å pusse dine egne tenner sammen med barna. De fleste små barn liker å gjøre som foreldrene. Selv har vi brukt elektrisk tannbørste helt fra barna var ganske små. Den spiller en sang etter 30 sekunder, noe som alltid er populært. Det fungerer også supert å telle tennene høyt mens du pusser dem, eller å fortelle engasjerende eventyr, for eksempel om Karius og Baktus.

Tvang kan være nødvendig - Men hvis barnet absolutt ikke vil pusse tenne sine, ja så er det ikke annet å gjøre enn å holde barnet fast og pusse likevel. Det er mye mer traumatisk å komme til tannlegen med hull i tennene enn det er å pusse tennene under tvang.

Les mer:
Gjør tannpussen til en lek
Karies smitter fra mor til barn
Nødhjelp når tennene kommer
Velg riktig graviditetstest

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.