SPAR 23 PROSENT: På Lefdal får du en Sandstrøm DAB-radio docking til 999 kroner. Denne sparer du nå 23 prosent på, ettersom den tidligere kostet 1295 kroner. Foto: Produsenten.
SPAR 23 PROSENT: På Lefdal får du en Sandstrøm DAB-radio docking til 999 kroner. Denne sparer du nå 23 prosent på, ettersom den tidligere kostet 1295 kroner. Foto: Produsenten.Vis mer

Gjør teknokuppet nå

Sjekk hva du kan spare penger på.

- Produkter som har vært på markedet en stund, gjør gjerne et lite hopp ned i pris under januarsalget. Særlig TV-er, digital kameraer, spillmaskiner og noen PC-modeller kan du gjøre et greit kupp på nå, sier Roy Arne Christiansen, teknologiekspert og daglig leder i Christiansen Audio.

Nye produkter kommer - Januarsalget er en stor greie i vår bransje. Selv om det oftere er tilbud hele året, er det alltid litt ekstra brudulje i januar, sier administrerende direktør i Elektronikkbransjen, Jan Adelsten Røsholm.

Det er særlig når det er ventet nye produkter på markedet at du som forbruker kan være heldig.

BILLIG NÅ: Spillmaskiner som Playstation 3, Xbox 360 og Nintendo Wii er billig nå. Denne Playstation 3 12 GB får du for rett under 1500 kroner. Foto: Produsenten.
BILLIG NÅ: Spillmaskiner som Playstation 3, Xbox 360 og Nintendo Wii er billig nå. Denne Playstation 3 12 GB får du for rett under 1500 kroner. Foto: Produsenten. Vis mer

- Hvis det er produkter du vet er utgående, og det er nye produkter på vei inn, kan det lønne seg og følge med. Det koster jo for kjedene å ha ting på lager, sier Røsholm.

- Generelt ser vi at TV-er og andre produkter faller i pris når nye blir presentert på den store CES-messen, som var i forrige uke. Panasonic, Sony, Samsung og LG hadde alle sine eventer sist mandag, sier Christiansen.

TRENINGSTID: Det er tid for trening, og sportsklokka fra Nike+ er 23 prosent billigere enn før jul. Den koster nå 999 kroner. Foto: Produsenten.
TRENINGSTID: Det er tid for trening, og sportsklokka fra Nike+ er 23 prosent billigere enn før jul. Den koster nå 999 kroner. Foto: Produsenten. Vis mer

Jo nærmere vi kommer slippdato på nye og bedre TV-modeller, jo større en sannsynligheten for kupp.

Prisene varierer - Det stemmer absolutt at nordmenn kan gjøre elektronikkupp i disse tider. Vi har 56 kampanjer i året, og noen av de aller største er nå i januar, sier kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp Nordic, Line Lauvsnes Oddekalv.

Ifølge Oddekalv har det aldri vært billigere å handle elektronikk i Norge.

SPAR PÅ MOBILEN: Nokia Lumia 820 mobiltelefon er satt ned med 15 prosent, og koster 3395 kroner hos Elkjøp. Foto: Produsenten.
SPAR PÅ MOBILEN: Nokia Lumia 820 mobiltelefon er satt ned med 15 prosent, og koster 3395 kroner hos Elkjøp. Foto: Produsenten. Vis mer

- Prisnivået har generelt sunket jevnt og trutt de siste årene. I 2002 hadde vi for eksempel Plasma-tv til rundt 160 000 kroner. I dag koster en 50 tommers LED-tv fra Phillips i underkant av 6000 kroner, sier Oddekalv.

Prisene på produktene varierer gjennom året. Derfor vil noen produkter stige i pris, mens andre settes ned.

VASK BILLIG: Flere elektrokjeder har tilbud på oppvaskemaskiner og vaskemaskiner fra kjente merker. Denne fra Miele er satt ned med 47 prosent hos Elkjøp. Foto: Produsenten.
VASK BILLIG: Flere elektrokjeder har tilbud på oppvaskemaskiner og vaskemaskiner fra kjente merker. Denne fra Miele er satt ned med 47 prosent hos Elkjøp. Foto: Produsenten. Vis mer

- Til hver kampanje setter vi ned prisene på en rekke varer. Disse prises opp igjen når kampanjeperioden er ferdig — da er det nye produkter som settes ned. Og slik fortsetter det året gjennom. Vi har ny kampanje hver søndag, sier Oddekalv.

Vil ikke oppgi førpris Førprisene det refereres til i saken er derfor priser på produktene før jul, sammenlignet med priser i kampanjer nå. Elektrokjeden SIBA ville ikke oppgi førpriser, og legger regelverket for dokumentasjon på førpris til grunn.

- Ettersom vi justerer prisene daglig er det vanskelig for oss å angi en førpris som oppfyller Forbrukerombudets krav for dette, sier informasjonsansvarlig i SIBA, Nora Ay.

KAMERA PÅ TILBUD: På dette Canon EOS 1100D kamera sparer du 17 prosent nå. Foto: Produsenten.
KAMERA PÅ TILBUD: På dette Canon EOS 1100D kamera sparer du 17 prosent nå. Foto: Produsenten. Vis mer

- Mange kunder har uttrykt at de av og til føler seg lurt når det er salg, fordi de føler at mange førpriser som forhandlere refererer til ikke er riktige. Vi har derfor hørt på forbrukerne, og tatt bort førprisene i håp om at våre lave priser taler for seg, sier Ay.

Heller kampanje enn salg - Vi har ikke noe imot at kjedene oppgir førpris, så lenge den er riktig, sier fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet.

- Det er et krav at når du markedsfører noe som salg må du vise til riktig førpris for hele området du reklamerer i, og det er mange kjedebutikker som har vanskeligheter med dette på grunn av ulike priser og vareutvalg i butikkene rundt om i landet, sier han.

GODT TILBUD: Spillmaskinen Xbox 360 selges billig i flere kjeder, og fås for 1895 kroner hos Lefdal akkurat nå. Foto: Produsenten.
GODT TILBUD: Spillmaskinen Xbox 360 selges billig i flere kjeder, og fås for 1895 kroner hos Lefdal akkurat nå. Foto: Produsenten. Vis mer

Flere aktører både i elektronikkbransjen og andre bransjer bruker heller ord som kampanje, kupp og tilbud, i stedet for salg, og unngår da å oppgi førpris.

- Mitt råd til forbrukerne er at hvis det ikke er oppgitt førpris kan du ikke regne med at produktet faktisk er satt ned i pris, sier Gjedrem.