LANGTUR: Denne turstien er på hele 24 000 kilometer, og strekker seg over store deler av Canada. Video: Trans Canada Trail Vis mer

Verdens lengste fottur

Glad i å gå på tur? Da kan du sjekke ut denne stien - den er 24 000 kilometer lang

«The Great Trail» i Canada.

Verdens lengste sti ligger og venter på deg - i villmarkseventyret Canada.

Skjønt, egentlig består «The Great Trail» av 400 separate stier som nå er knyttet sammen til en 2400 mil - ja, 2400 mil - lang sti.

Bare for å sette avstanden i perspektiv, så tilsvarer det strekningen Nordkapp-Lindesnes - 10 ganger!

NATUROPPLEVELSER: Canada byr på enestående natur. Mye av den kan du oppleve på «The Great Trail». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NATUROPPLEVELSER: Canada byr på enestående natur. Mye av den kan du oppleve på «The Great Trail». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

I følge nettstedet Travel+Leisure har det tatt 25 år med hardt arbeid å knytte sammen dette nettverket av stier til en vandringsvei verden aldri har sett maken til.

Ideen til prosjektet oppsto helt tilbake i 1992 da de tre canadierne Pierre Camu, Bill Pratt, og Paul LaBarge fikk ideen om å knytte hele det enorme landet sammen. Flere tusen frivillige har deltatt i arbeidet.

Nå, 25 år og noen millioner dollar senere, er prosjektet åpnet. Det skjedde i slutten av august.

Et ikon

- Først bygget vi det, nå må vi få folk til å bruke det, og forhåpentligvis kan dette prosjektet få noe ikonisk over seg og vare til evig tid, sier pioneren Paul LaBarge til The Globe and Mail.

Han håper folk fra hele verden vil komme til Canada for å utforske deler av sti-systemet - og at de finner den like attraktiv som de mer kjente vandringsrutene «El Camino de Santiago» i Spania og «The Appalachian Trail» i USA.

«The Great Trail» går fra kyst til kyst, er innom 13 provinser, gjennom enestående natur og er også innom flere storbyer som Halifax, Montreal, Ottawa, og Toronto.

Sykkel, kajakk eller ski

Du klarer selvsagt ikke hele turen i løpet av en normal fellesferie, og det er da heller ikke hensikten.

Men du kan oppleve deler av turen, og mye av den kan gjøres på sykkel, på hesteryggen eller på ski eller snøskuter på vinteren. En fjerdedel av ruta kan også padles.

For eksempel kan 1500 kilometer av «The Great Trail» padles nedover Mackenzie-elva. Strekningen er en mektig blanding av enorme skoger, utfordrende stryk og fossefall. Men hele veien møter du fantastiske landskap og vakker natur.