PLANTER OVERALT: I hele sommer, helt fram til oktober, arrangeres den store IGa-messa utenfor Berlin. Her kan du se en rekke hager fra hele verden. Foto: Lea Goeppert
PLANTER OVERALT: I hele sommer, helt fram til oktober, arrangeres den store IGa-messa utenfor Berlin. Her kan du se en rekke hager fra hele verden. Foto: Lea GoeppertVis mer

Storbyferie i Berlin

Glad i blomster? Verdens største hagefest holder åpent hele sommeren

I utkanten av Berlin ligger hagemessen IGA Berlin 2017, så stor at du bør bruke taubane for å komme deg rundt.B

- Kom, vi tar taubanen!

HAGEFRELST: Marlis Ehl har vært på IGA Berlin 2017, og reiser gjerne tilbake. Her i hagen hjemme på Røa. Foto: Heidi Røsok-Dahl.
HAGEFRELST: Marlis Ehl har vært på IGA Berlin 2017, og reiser gjerne tilbake. Her i hagen hjemme på Røa. Foto: Heidi Røsok-Dahl. Vis mer

En entusiastisk Ole Hartmann, prosjektleder for den delen av parken som er nybygd til IGA (Internationale Garten Ausstellung) viser vei. Hartmann er født og oppvokst i Oslo, men fem år gammel ble det Tyskland for ham og familien hans. Landskapsarkitekten jobber for byggherren Grün Berlin GmbH, «det grønne Berlin», og har holdt på med forberedelsene til IGA i tre år.

IGA holdes bare hvert 10. År i Tyskland, som en utvidelse av den årlige hagemessen. Hagemessen åpnet i april og avsluttes i oktober i år.

En lund i skyene

Taubanen når i raskt tempo en høyde i den spesialbygde, nye delen av parken, «Kienbergpark». Her står det som kanskje er utstillingens mest spektakulære syn, et utsiktstårn som har fått navnet «Wolkenhain» – «en lund i skyene».

- Man blir litt svimmel, ikke sant? Her er det ingen rette vinkler, forteller Hartmann på vei mot toppen av det spektakulære utsiktstårnet.

Wolkenhain er resultatet av en stor arkitektkonkurranse, hvor juryen blant annet ble imponert over det hvite tårnet som om kvelden belyses gjennom tekstil.

- Vi kan skru på alle slags farger her, men har vel blitt enige om at de dusere fargene er lekrest, ler Hartmann.

Store områder

Tysk-norske Marlis Ehl har allerede besøkt IGA én gang, og skal garantert tilbake innen oktober. Hun er hagefrelst, og aktiv i styret til hagelaget hjemme på Røa i Oslo og medlem av hageklubben på jobben.

SPIRER OG GRO: Hagemessa i Berlin er full av farger og planter i alle mulige variasjoner. Foto: NTB Scanpix
SPIRER OG GRO: Hagemessa i Berlin er full av farger og planter i alle mulige variasjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Et veldig godt råd er å ta taubanen! Det er veldig store områder, og langt å gå, forteller hun.

Marlis Ehl bruker svært mye av fritiden i hagen sin. Et besøk på IGA ga mye inspirasjon.

- Det er mange ulike landskapsarkitekter som har hatt ansvaret for forskjellige områder inne på området. For eksempel er det en japansk hage, en kinesisk hage, en italiensk renessansehage, forteller Marlis Ehl.

Umulig å rekke alt

Det totale IGA-området er på over 100 hektar. 40 hektar eksisterte allerede som «Gärten der Welt» – verdens hager, hvor de første ble etablert i 1987. Her finner vi noen av de originale hagene fra blant annet Japan og Sør-Korea, Bali og Kina.

Du finner engelske cottage-hager, egne området dedikert til små fossefall, store områder med friarealer, en scene og en utstilling med «klatrehager».

- Det er nok smart å skaffe seg kartet over hele området og velge seg ut noen soner man vil se nærmere på. Det er umulig å rekke over alt på én dag, forteller Ehl.

Park for alle

Den nye delen av Kienberg-parken, som Ole Hartmann har vært prosjektleder for de siste tre årene, skal etter IGA bli en vanlig, gratis park.

NORSKE ANER: Prosjektleder Ole Hartmann har jobbet døgnet rundt med IGA i tre år. Han er født i Oslo, og bodde i Norge til han var fem år. Foto: Heidi Røsok-Dahl.
NORSKE ANER: Prosjektleder Ole Hartmann har jobbet døgnet rundt med IGA i tre år. Han er født i Oslo, og bodde i Norge til han var fem år. Foto: Heidi Røsok-Dahl. Vis mer

- Det er noe av det flotte med dette. Jeg tipper at Wolkenhain (skylunden) kommer til å bli en attraksjon i Berlin, et sted hvor man kan dra for å ta seg en kaffe eller en øl, se på utsikten eller nyte solnedgangen.

Også taubanen vil bli værende etter at IGA er slutt, i alle fall som et prøveprosjekt i tre år til. Her vil man måtte løse billett. Men man kan komme seg opp til Wolkenhain til fots, og også videre rundt i parken.

For barnefamilier er det bygd en rekke nye lekeplasser, blant annet en hval bygd i tre, hvor ungene kan sprute på hverandre, og på foreldrene. Det går også hester rundt og gresser i den nye delen av parken.

- Vi har et håp om 2 millioner besøkende i løpet av IGA. Men det er fremdeles en stund igjen, så det blir spennende å se, sier Hartmann.

HELT TIL SENTRUM: Fra Wolkenhain kan du se helt inn til Berlin sentrum. Foto: Heidi Røsok-Dahl.
HELT TIL SENTRUM: Fra Wolkenhain kan du se helt inn til Berlin sentrum. Foto: Heidi Røsok-Dahl. Vis mer