VEGETARIANER: - Dette er  ikke overraskende. At noen mener at kjøtt er like farlig som røyk er mer overraskende, sier vegetarianer Trine Danielsen, her med datteren Esther.  Foto: Hans Arne Vedlog
VEGETARIANER: - Dette er ikke overraskende. At noen mener at kjøtt er like farlig som røyk er mer overraskende, sier vegetarianer Trine Danielsen, her med datteren Esther. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Glad i kjøtt? Dette sier ekspertene om kreftalarmen

Bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt øker risikoen for tarmkreft. Og kreftrisikoen øker i takt med inntaket.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Sammenhengen er tydeligst for bearbeidet kjøtt. 22 eksperter fra Verdens helseorganisasjons International Agency for Research on Cancer (IARC) har gått gjennom forskningslitteraturen over sammenhengen mellom inntak av bearbeidet kjøtt og kreftrisikoen. Svaret er nedslående - høyt inntak av bearbeidet kjøtt er like kreftframkallende som røyking.

Og det skal ikke så mye til før det er for mye kjøtt. Daglig inntak av mer enn 50 gram bearbeidet kjøtt øker risikoen for tarmkreft med 18 prosent. Øker inntaket med 50 gram, øker kreftrisikoen tilsvarende med 18 prosent. Sammenhengen ble vist hovedsakelig for tykktarmskreft, men ble også vist ved kreft i bukspyttkjertel og prostata.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn