SMAK: Glade kokker, god mat og musikk venter denne uka i Stavanger. Foto: GLADMATFESTIVALEN
SMAK: Glade kokker, god mat og musikk venter denne uka i Stavanger. Foto: GLADMATFESTIVALENVis mer

Glad i mat? Nå åpner Gladmatfestivalen

Chili Klaus og stjernekokker setter fyr på oljebyen.

• Flere matsaker på db.no/mat

Stavanger opplever nedgangstider i oljebransjen, men depper ikke akkurat nå.

Olivenolje, rapsolje, chiliolje og soyalje smører maskineriet i matbyen på Jæren i juli.

Oljebyen Stavanger kan smykke seg med Nordens største matfestival, Gladmatfestivalen, som i år arrangeres for 17 gang.

Fra onsdag 22. til og med lørdag 25. juli vil Vågen i Stavanger by på matopplevelser, foredrag, demoer og kokkeshow.

Matfylke Rogaland er matfylke og helt i tet på landbruksproduksjon.

MUNNFULL:  For en beskjeden sum kan du gå fra bod til bod og smake mat du kanskje aldri før har hatt i munnen. Her mat fra en kokkekonkurranse under en tidligere Gladmat-festival. Foto: DAGBLADET
MUNNFULL: For en beskjeden sum kan du gå fra bod til bod og smake mat du kanskje aldri før har hatt i munnen. Her mat fra en kokkekonkurranse under en tidligere Gladmat-festival. Foto: DAGBLADET Vis mer

Byen har også flere restauranter som sannsynligvis ville fått en stjerne i Michelin-guiden, hadde Michelininspektørene tatt turen utenfor Oslo i sin Nordic guide, lansert tidligere i år.

Blant restaurantene det er verdt å merke seg er restaurant Renaa, drevet av dyktige Sven Erik Renaa, restaurant Tango og Spiseriet.

- Interessen for mat har aldri vært større. Gladmat bidrar til økt interesse for mat, sier Mona Vervik, daglig leder i Gladmat i en pressemelding.

Alger og Chili Klaus Over 100 små og store utstillere tilbyr alt fra alger til rømmegrøt, mens danske Chili Klaus representerer den hetere delen av det omfattende festivalprogrammet.

Fredag 24. juli skal Klaus få rockebandene Skambankt og Purified in Blood til å konkurrere om hvem som har de tøffeste smaksløkene.

Chili Klaus skal utfordre flere kjente personer til å smake på hete chilier.  

FRA ITALIA: Slakteren Dario Cecchini  kommer til Stavanger for å vise hvordan du kan bruke hele dyret, slik at minimalt blir kastet. Foto: GLADMATFESTIVALEN
FRA ITALIA: Slakteren Dario Cecchini kommer til Stavanger for å vise hvordan du kan bruke hele dyret, slik at minimalt blir kastet. Foto: GLADMATFESTIVALEN Vis mer

Festivalen vil også ha et eget Chili-telt, der publikum selv kan få prøve de brennhete chiliene, og få tatt en «chilfie».

Chili Klaus' tips til hvordan du best kontrollerer styrken på maten.

Superslakter Å bruke andre stykningsdeler av dyret er populært for tiden.

Den verdensberømte italienske slakteren Dario Cecchini viser på festivalen hvordan du kan bruke hele dyret, slik at minimalt blir kastet.

Han er også foredragsholder på fagkonferansen «Kokepunktet», som arrangeres for første gang.

Cecchini kommer fra den lille byen Panzano i Toscana og regnes av mange som verdens beste slakter.

Syv ting du bør ha i kjøkkenskapet om du er glad i å lage italiensk mat.

Stjernekokker Festivalen byr også på stjernekokker, blant andre Sebastian Mazzola fra Argentina, tidligere kreativ leder på 41° i Barcelona.

MITT SKIP ER LASTET: Laksebåt på avokadohav under en tidligere festival.
MITT SKIP ER LASTET: Laksebåt på avokadohav under en tidligere festival. Vis mer

Han har også jobbet på Tickets og Pakta i samme by - begge restauranter med Michelin-stjerne.

Sebastian og Sussie Villarico driver det gastronomiske konseptet Cooking in Motion.

En av verdens mest kjente kokker Siggi Hall, islendingen bak matfestivalen «Food & Fun», deler også sine erfaringer.

Snøkrabbe, øl og kaker Gunnar Hvarnes, tidligere kaptein på det norske kokkelandslaget, viser under festivalen hvordan snøkrabben, som truer økosystemet i Barentshavet, kan brukes som en delikatesse.

Snøkrabben begynner å bli internasjonalt anerkjent.

Så langt i år har Norge eksportert 1000 tonn snøkrabbe til en verdi av nesten 59 millioner kroner.

MATGLADE: Kjente matpersonigheter, unge som eldre, er ventet til Stavanger. Ingrid Espelid Hovig er selvskreven gjest. Foto: GLADMATFESTIVALEN
MATGLADE: Kjente matpersonigheter, unge som eldre, er ventet til Stavanger. Ingrid Espelid Hovig er selvskreven gjest. Foto: GLADMATFESTIVALEN Vis mer

En annen sjømat-happening er en demo i hvordan du griller klippfisk.

Kanskje på tide at klippfiskens hjemland også slår et slag for klippfisk i grillsesongen.

Øl og kaker er en spennende kombinasjon som kommer for fullt.

Vil du vite hvordan du baker med øl, får du råd om gode kombinasjoner og oppskriften på blant annet cupcakes med øl.

Er du mer interessert i å drikke øl, finnes et eget Malt & Humle-telt, hvor en ekspert viser hvilken type øl som passer til hvilken type mat.

Dreper du ølsmaken med kulde? Se hvilken serveringstemperatur ølet bør ha.

Barnejury Gladmat er både for foodies og for familier.

Festivalen har egen jury med barn i alderen 8-13 år som smake seg gjennom festivalen og deler ut en pris for beste stand og beste rett.

Har du matglade barn, finnes matkurs om nordisk mat laget av norske råvarer.

De kjente kokkene Arne Brimi og Frode Selvaag i Norsk Smaksskule lærer barn å sette ord på smakene.

På sjokoladeverkstedet lærer barn å smake på forskjellige typer sjokolade. Under «barnas time» har voksne ingen adgang — da serveres lunsj for dem mellom 7 og 15 år.

Flust av festivaler Har du ikke allerede besøkt en matfestival i år, er mulighetene mange framover.

Fra Gladmatfestivalen i Stavanger er det bare å sette nesa nordover. Omtrent parallelt, 23-26.juli, er Morellfestivalen i Lofthus.

GODT SMURT: Oljebyen depper ikke selv om oljebransjen opplever nedgang. Matbyen Stavanger satser på andre typer olje og lokale råvarer under Gladmatfestivalen 22-25. juli. Regn med kø foran de beste smaksopplevelsene i Vågen. Foto: GLADMATFESTIVALEN
GODT SMURT: Oljebyen depper ikke selv om oljebransjen opplever nedgang. Matbyen Stavanger satser på andre typer olje og lokale råvarer under Gladmatfestivalen 22-25. juli. Regn med kø foran de beste smaksopplevelsene i Vågen. Foto: GLADMATFESTIVALEN Vis mer

Deretter har du noen dager på deg før Trøndersk matfestival braker løs i Trondheim, der du også finner en flunkende ny mathall.

I august venter både skalldyrfestival i Mandal, tomatfestivalen i Finnøy, Rogaland og vegetarfestival i Halden.

BARNEJURY: Tør årets jury smake på maten til chili-Klaus? Foto: GLADMATFESTIVALEN
BARNEJURY: Tør årets jury smake på maten til chili-Klaus? Foto: GLADMATFESTIVALEN Vis mer