Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

SMS med emoji på ferie

Glad i smilefjes? De kan koste deg tusenlapper på ferien

Emojis kostet Thailand-turist over 2000 kroner.

VÆR OBS: Husk at en SMS bare inneholder 160 tegn. En emoji alene består av nesten hundre tegn. Og blir meldinga du sender fra utlandet for lang, deles den opp - og faktureres som flere meldinger. Det kan bli dyrt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VÆR OBS: Husk at en SMS bare inneholder 160 tegn. En emoji alene består av nesten hundre tegn. Og blir meldinga du sender fra utlandet for lang, deles den opp - og faktureres som flere meldinger. Det kan bli dyrt. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Skal du på ferie til utlandet i sommer?

- Da kan det være lurt å sette seg inn i hva teleselskapet ditt tar seg betalt for SMS-er, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

DYRT SMIL: Bruker du noen slike i feriemeldingene dine, og samtidig befinner deg utenfor EU/EØS-området, kan det bli dyrere enn du tror. Illustrasjon: Shutterstock / NTB Scanpix
DYRT SMIL: Bruker du noen slike i feriemeldingene dine, og samtidig befinner deg utenfor EU/EØS-området, kan det bli dyrere enn du tror. Illustrasjon: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

I Europa er ikke dette lenger noe problem da de fleste selskapene opererer med norske priser. Men havner du utenfor EU/EØS-sonen, kan solbrillesmilefjesene du sender fort koste mer enn et par ekte Ray-Bans.

For selv om du har fri SMS i abonnementet ditt, er det ikke gratis om du sender til utlandet eller bruker tekstmeldinger utenfor EU/EØS.

Det fikk blant annet en norsk turist i Thailand smertelig erfare.

Vel hjemme fikk kvinnen en sjokkregning fra Telenor hvor det framgikk at hun hadde sendt 511 SMS-er for til sammen 2038,89 kroner.

«ABUSED EMOJIS»: Den svenske organisasjonen BRIS har utviklet en app med emojis som skal symbolisere blant annet at barn har blitt utsatt for vold eller at foreldre har et skadelig forhold til alkohol. Video: BRIS Vis mer

Kvinnen trodde Telenor hadde gjort en feil og belastet henne for den samme meldingen flere ganger.

Og det hadde teleselskapet på en måte gjort, og mente de var i sin fulle rett til det.

Forvirret? Slik henger det sammen:

Bare 160 tegn per melding

En SMS kan bare være på 160 tegn, mens et smilefjes alene er satt sammen av 98 tegn. Bruker du da en tre-fire emojis i ei melding regner teleselskapene dette som flere meldinger - og fakturerer deretter.

Kvinnen klaget på regninga hun fikk, men fikk ikke medhold. Heller ikke da hun brakte saken inn for Brukerklagenemnda kom hun noen vei.

Den ulykkelig kunden hevder hun bare fikk en sms da hun landet i Thailand om hvor mye det kostet å sende meldinger, ikke hvor mange tegn en melding kunne inneholde. Hun hevdet at Telenor i tillegg til prisen burde oppgitt at en melding bare skal inneholde 160 tegn.

Kundens ansvar

Dette avviser selskapet, og skriver i sitt tilsvar:

«Informasjon om våre abonnement og priser finner man på Telenor.no eller ved å henvende seg til vår kundeservice eller forhandlernett.

På Telenor.no finner man priser i utlandet og velger hvilket land man ønsker å benytte telefonen i. Da får man opp en liste over de ulike prisene. Under tabellen fremkommer følgende: "Prisene gjelder pr minutt/melding (1 SMS tilsvarer 160 tegn).

Det er kundens ansvar å sjekke priser og detaljer, men vi sender også prisinformasjon i hovedtrekk når det registreres at kunden er utenfor Norge (hvis ikke kunden har avbestilt tjenesten.)»

Brukerklagenemnda ga - enstemmig - Telenor medhold i saken, og den norske turisten endte opp med å måtte betale regninga.

Hele vedaket kan du lese her.

Smilefjes i ferien koster

- Det er dessverre mange som glemmer er at selv om du har fri sms i abonnementet, så koster det gjerne om man er utenfor EU/EØS-området. Legger du til et smilefjes eller solbrillesmilefjes kan du bli belastet med to eller flere SMS-er. Da kan det fort bli ekstra dyrt å tekste til venner og familie fra utlandet, sier Martin Skaug Halsos.

ADVARER: Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.
ADVARER: Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet. Vis mer

- Det samme kan gjelde hvis du er på cruise, sier han, og oppfordrer telekundene til å sette seg inn i prisene før de går løs på ferie-sms-ene og krydrer de med emojis.

Sjekk derfor alltid prisene på abonnementet ditt før du forlater grensa, så vet du hva du går til og hvor mye du kan smile på ferien, sier Skaug Halsos

Bør informere bedre

Men - selv om teleselskapet gikk fri i denne saken, så slipper de ikke helt uten kritikk.

Brukerklagenemnda oppfordrer i sin kjennelse tilbyder - altså Telenor i dette tilfellet - til tydelig å gjøre klart på sine nettsider, og i sin kommunikasjon med kundene, at en sms bare er på 160 tegn, og at en emoji alene beslaglegger over halvparten av disse.

- Ja, vi oppfordrer teleselskapene til å gi god informasjon om til kundene sine om at dette kan koste ekstra, slik at kundene deres slipper å komme hjem til sjokkregning, sier Martin Skaug Halsos til Dagbladet.

Vurderer endring

- Det er fullt mulig for oss å legge til et forbehold i velkommen-meldingen om at SMS-er 160 tegn. Det skal vi selvfølgelig vurdere og vi må i så fall komme tilbake til det over ferien, sier informasjonssjef Magnus Line i Telenor Norge til Dagbladet.

- Det er viktig å være obs på at selv om meldingen i sin helhet tilsynelatende ser ut til å være én SMS, blir man taksert for to SMS når den overskrider 160 tegn totalt. Generelt oppfordrer vi kundene til å sette seg godt inn i utenlandstakster, særlig i land utenfor EU. Heldigvis har prisene på mobilbruk i utlandet gått ned jevnt og trutt de siste årene, ikke minst med innføring av fri bruk i EU. Thailand er et populært reisemål for nordmenn og befinner seg i den laveste pris-sonen for mobilbruk utenfor EU, sier Line.