SPESIELT ØL: Her blir tønnene vasket før de igjen skal fylles med Lambicøl på det tradisjonelle bryggeriet Cantillon i Brussel i Belgia. Foto: YVES HERMAN / REUTERS / NTB SCANPIX
SPESIELT ØL: Her blir tønnene vasket før de igjen skal fylles med Lambicøl på det tradisjonelle bryggeriet Cantillon i Brussel i Belgia. Foto: YVES HERMAN / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Glem hipsterøl som IPA og stout. Dette er ølet for de virkelige entusiastene

Smaken av surøl kan minne mer om vin enn øl.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Surøl har foreløpig ingen egen kategori på Vinmonopolet, og kan derfor være vanskelig å oppspore.

Det er kanskje like greit, ettersom dette er øl for entusiaster og spesielt interesserte og ikke pilsnervante norske ganer.

Surøl er som regel spontangjæret og det er aktiviteten hos villgjæren i kombinasjon med visse bakteriekulturer som gir ølet lav ph og dets særegne stil.

En syrlig stil

Øltyper som Lambic, Geuze og Flanders red ale er alle surøl typer med forskjellige egenskaper.

Surøl får som navnet antyder en syrlig stil og kan i visse tilfeller minne mer om vin enn øl.

Aromaer av jordlig og animalsk karakter, gjær, tørket frukt, nøtter og sitrus gjør disse ølene utypiske sammenlignet med andre mer kommersielle ølstiler.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn