SPESIELT ØL: Her blir tønnene vasket før de igjen skal fylles med Lambicøl på det tradisjonelle bryggeriet Cantillon i Brussel i Belgia. Foto: YVES HERMAN / REUTERS / NTB SCANPIX
SPESIELT ØL: Her blir tønnene vasket før de igjen skal fylles med Lambicøl på det tradisjonelle bryggeriet Cantillon i Brussel i Belgia. Foto: YVES HERMAN / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Glem hipsterøl som IPA og stout. Dette er ølet for de virkelige entusiastene

Smaken av surøl kan minne mer om vin enn øl.

Surøl har foreløpig ingen egen kategori på Vinmonopolet, og kan derfor være vanskelig å oppspore.

Det er kanskje like greit, ettersom dette er øl for entusiaster og spesielt interesserte og ikke pilsnervante norske ganer.

Surøl er som regel spontangjæret og det er aktiviteten hos villgjæren i kombinasjon med visse bakteriekulturer som gir ølet lav ph og dets særegne stil.

En syrlig stil

Øltyper som Lambic, Geuze og Flanders red ale er alle surøl typer med forskjellige egenskaper.

VINEKSPERT:  Dagbladets vinekspert Robert Lie har 20 års erfaring i restaurantbransjen, og har tidligere vært vinansvarlig ved blant annet Restaurant Oscars gate, Statholdergaarden, Grefsenkollen og Bagatelle. Han er firedobbelt norgesmester og foreløpig eneste nordmann som har vunnet europamesterskapet for vinkelnere. Foto: NINA HANSEN
VINEKSPERT: Dagbladets vinekspert Robert Lie har 20 års erfaring i restaurantbransjen, og har tidligere vært vinansvarlig ved blant annet Restaurant Oscars gate, Statholdergaarden, Grefsenkollen og Bagatelle. Han er firedobbelt norgesmester og foreløpig eneste nordmann som har vunnet europamesterskapet for vinkelnere. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Surøl får som navnet antyder en syrlig stil og kan i visse tilfeller minne mer om vin enn øl.

Aromaer av jordlig og animalsk karakter, gjær, tørket frukt, nøtter og sitrus gjør disse ølene utypiske sammenlignet med andre mer kommersielle ølstiler.

Visse typer tilsettes også frukt eller lagres over lengre tid, noe som igjen er med på å gi øltypen komplekse og uvanlige aromaer.

Gode til mat

Takket være deres høye syrenivå er disse øltypene også meget anvendelige til mat.

Retter som krever friskhet som andre øltyper sjelden innehar kan harmonere meget godt med surøl.

Det er derimot ikke snakk om en allround ølstil, så kombinasjonene burde være vel gjennomtenkte for ikke å falle igjennom.

Belgia er den ledende nasjonen når det kommer til surøl, og har produsert denne type øl i generasjoner.

Litt tilvenning

Med den økende interessen rundt øl og alt som er særegent og ikke havner i den kommersielle kategorien, er det nå også blitt en etterspørsel utover landets grenser.
Det er godt mulig surøl ikke havner i favorittkategorien for nordmenn flest med det første, men med litt tilvenning er dette et særegent, spennende og annerledes supplement til de vante standardkategoriene.

Glem hipsterøl som IPA og stout. Dette er ølet for de virkelige entusiastene

Seks flasker surøl

Glem hipsterøl som IPA og stout. Dette er ølet for de virkelige entusiastene

Tilquin Oude Gueuze l´Ancienne 2012, Belgia 0,75l.
Varenr.:
9792901 Pris: 147,90 Poeng: 90

En kompleks og balansert surøl av høy kvalitet. Duft av nøtter, treverk, sitrus, urter og gyllen malt. Rik fyldig smak med markant syre og flott lengde.

Glem hipsterøl som IPA og stout. Dette er ølet for de virkelige entusiastene

Nøgne Ø Oud Bruin, Norge (BU) 0,33l.
Varenr.:
3092902 Pris: 60,40 Poeng: 86

En særegen og annerledes surøl fra Nøgne Ø. Duft av mørk malt, sjokolade, karamell, sviske og honning. Rik fyldig smak av mørk malt med balansert syre.

Vis mer

Duchesse de Bourgogne, Belgia 0,33l
Varenr.:
5232102 Pris: 55,40 Poeng: 87

En meget egenartet surøl for spesielt interesserte. Duft av lim, marsipan, gyllen malt, tørket frukt, karamell og hint av eddik. Sursøt smak med jordlige og animalske toner og syrlig avslutning.

Glem hipsterøl som IPA og stout. Dette er ølet for de virkelige entusiastene

Timmermans Oude Gueuze, Belgia (BU) 0,375l.
Varenr.:
3811602 Pris: 64,90 Poeng: 87

En kompleks og slank surøl med markant syre. Duft av nøtter, fat, gjær, sitrus og jordlige toner. Slank frisk smak med konsentrert syrlig avslutning.

Glem hipsterøl som IPA og stout. Dette er ølet for de virkelige entusiastene

Mikkeller spontan seabuckthorne, Belgia (BU) 0,375l
Varenr.:
2180902 Pris: 129,90 Poeng: 79

En ubalansert og lite tiltalende surøl tilsatt tinnved, fra den vanligvis gode produsenten Mikkeller. Duft av gjær, gyllen malt, sjokolade, sitrus og animalske toner. Ekstremt syrlig stram smak med anonym kort avslutning preget av jordlige toner.

Oud Beersel Oude Gueuze, Belgia (BU) 0,375l.
Varenr.:
1047402 Pris: 69,90 Poeng: 86

En lett, frisk og leskende surøl. Duft av nøtter, aprikos, karamell og sitrus. Slank lett smak med elegant frisk avslutning.