Glem tapas. For virkelige godbiter ved bardisken skal du dra til San Sebastián

Forskjellen ligger i grunn i ambisjonsnivået til kokken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Dette er min favoritt, Brick de bacalao, sier matguide Borja Garcia og vender oppmerksomheten mot tallerkenen.

Der ligger en liten pakke av filodeig pyntet med sløyfe av fritert vårløk, så kunstferdig utført at det likner en kjærestegave.

Den herlige munnfullen ser ut som noe en av San Sebastiáns mange Michelin-restauranter kunne ha servert. Ifølge Michelin har den nordspanske strandbyen flere stjerner pr. innbygger i den prestisjefylte matguiden enn noen annen.

Men nei. Vi er på bar. Og torskestykket er laget her, på kjøkkenet til Bar Haizea.

Den slags ville vært utenkelig de fleste steder. Men i Baskerlands fjerde største by er det helt vanlig.

Tapas med stil I byen som sammen med Wroclaw er Europeisk kulturhovedstad neste år, har de nemlig mye mer enn Michelin-kokker.

De har også sin egen tradisjon for pintxos, en form for mer forseggjorte tapas.
 
Akkurat som tapas er de små porsjoner som serveres på bar, og det er selvfølgelig meningen at du skal ta et glass samtidig.

Forskjellen ligger i bunn og grunn i ambisjonsnivået til kokken. Også hos baskerne finner du enkle klassikere som friterte reker eller loff med ost og skinke.

STOLT TRADISJON: San Sebastián har  sin egen tradisjon for pintxos, en form for mer forseggjorte tapas. Foto: GJERMUND GLESNES
STOLT TRADISJON: San Sebastián har sin egen tradisjon for pintxos, en form for mer forseggjorte tapas. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Men barmenyene inneholder også de reneste haute cuisine-måltider, kokt eller stekt i timevis for å bli helt perfekt møre.

- Konseptet er at du tar én pintxo og ett glass på én bar, og så går videre til den neste, forklarer Garcia, som legger til at bare gamlebyen i San Sebastián har rundt hundre pintxosbarer.

Faktisk antar han at de fleste butikklokalene i de trange gatene er et slikt vannhull.

Dermed er det duket for en både festlig og fuktig rundtur.

Matguide Mylderet av barer med gourmetmat gjør at San Sebastian har marked for en helt spesiell form for guiding. Minst seks firmaer tilbyr guidede pintxosturer.

Glem tapas. For virkelige godbiter ved bardisken skal du dra til San Sebastián

Å meske seg fra bar til bar kan gjøres like vanskelig som det kan gjøres lett.

Du kan gå på måfå og velge noe fra de bugnende fatene på bardiskene. Eller du kan manøvrere deg fram til de aller mest sagnomsuste stedene og bestille akkurat deres signaturrett.

Det er det Borja Garcia gjør.

- De fleste pintxosene står på disken. Men barene lager også noen på kjøkkenet. Noen steder henger det en meny på veggen, andre steder må du vite eller spørre om hva de har, forklarer han, og legger til:

REISEFAKTA

Reise hit:
• Fly med mellomlanding til Bilbao. Derfra tar det cirka en time med direktebuss til San Sebastián. Priser fra cirka 1800 kroner tur-retur

• Norwegian har direkterute i sommerferien. Priser fra cirka 1500 kroner tur-retur.

Pintxosturer:
En rekke selskaper tilbyr guidede pintxosturer i gamlebyen. De fleste, men ikke alle, har mat og drikke inkludert i prisen.

• Med San Sebastian Pintxos Tours betaler du fra 650 kroner for en til to personer, 750 kroner for tre, pluss all mat og drikke, også guidens.
Les mer: www.sansebastianpintxos.com

Andre selskaper:

• San Sebastián Food
Les mer: www.sansebastianfood.com

• Go Local
Les mer: http://golocalsansebastian.com

• Om sommeren tilbyr også turistkontoret korte pintxosturer, pris cirka 160 kroner.
Les mer: www.sansebastianturismo.com

- På våre turer bestiller vi fra kjøkkenet.

Smelter i munnen Etter en kombo av ansjos og røkelaks på Bar Goiz Argi og miniatyrhamburger på A Fuego Negro, leder han an til det som ifølge guiden er byens aller mest populære pintxosbar for tida: Borda Berri.

- De har mange gode, men min favoritt er denne, sier han og bestiller to kalvekjaker i rødvinssaus.

Det er en myk og saftig nytelse som du ikke hadde blitt skuffet over å få, uansett restaurant.

Men her inntas den stående innenfor et hull i veggen i en alminnelig gågate i gamlebyen.

Ikke komplisert Når selv de beste «restaurantene» er så unnselige, sier det seg selv at matguider har gode tider.

GILDA OG GAZPACHO-SHOT

GILDA: Gazpacho av tomat, paprika og vårløk. Foto: TODOPINTXOS.COM

Fire porsjoner


Ingredienser:
8 saltede ansjoser
8 syltede chili
4 olivener
4 tomater
Vårløk
1 grønn paprika
Olivenolje
Eddik
Salt

Slik gjør du:
• Lag gildaene ved å tre to chili, to ansjoser og en oliven inn på en lang tannpirker. Hell litt olivenolje over.
 
• Gazpachoen lager du ved å kjøre tomatene, paprikaen og litt vårløk sammen med en stavmikser. Smak til med eddik, salt og olje.

• Sil suppa og hell over i et shotglass. Legg gildaen over som om det var en cocktail, og hell et par dråper olje over for å få den til å skinne.

Oppskriftene er hentet fra: www.todopintxos.com

Men det betyr slettes ikke at en pintxosrunde må skje i hælene på en guide, eller med kart og nesa begravet i en av de mange bloggene som omtaler byens beste steder.

Noemi Lekube, som også jobber som guide i byen, mener at det slettes ikke trenger å være så komplisert.

- Enhver bar i gamlebyen vil være bra. Alle har gode pintxos, ellers har de ikke livets rett. For i Baskerland tror vi ikke på fastfood, sier hun.

TOAST MED CAMEMBERT OG JORDBÆR

TOAST: Camembert og jordbær. Foto: TODOPINTXOS.COM

Fire porsjoner

Ingredienser:

4 jordbær
4 skiver camembert-ost
Brød eller loff
Kaviar
Olivenolje
Basilikum

Slik gjør du:
• Skjær brødskiver og del dem deretter opp til fire 3x3 centimeter store stykker som du rister.

• Drypp noen dråper olivenolje på skivene, del jordbærene i skiver og legg på brødet. Dekk det hele med camembert. Gratiner i ovnen til osten begynner å bli brun.

• Før servering pynter du skivene med en jordbærskive, litt kaviar og et basilikumblad.

Oppskriftene er hentet fra:
www.todopintxos.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer