GRILLTID: Måten du fyrer opp grillen på har betydning for resultatet. Glem tennvæske i sommer, lyder ekspertrådene.  Foto: Getty Images
GRILLTID: Måten du fyrer opp grillen på har betydning for resultatet. Glem tennvæske i sommer, lyder ekspertrådene. Foto: Getty ImagesVis mer

- Glem tennvæske i sommer

Slik får du best fyr på kullgrillen.


Nordmenn er født med ski på beina og en grillklype i hånda. Grilling kan vi. Vi liker i hvert fall å tro det.

Noen går for de eksklusive gassgrillene, de virkelige grillmesterne foretrekker imidlertid kull eller briketter.

Det svenske testlaboratoriet Smartson har gjennomført en test av kullgriller. Vinneren for den store grillfesten ble Landmanns grilltønne Grill Chef.

Men du kan få en ganske slapp middag, selv med en god kullgrill. Måten du fyrer opp på, har nemlig betydning for resultatet.

- Du må glemme tennvæske først som sist, og det er flere grunner til det, forklarer hoveddommer i NM i grilling, Bjørn Tore Teigen til Bonytt.no.

Setter smak Tennvæske setter nemlig smak på maten - og det er dessuten vrient å vite hvor mye du skal helle over. Resultatet er at du bruker lang tid før kullet blir skikkelig varmt, fortsetter han.

Teigen, som er på det norske barbecue-landslaget, mener grilling med tennvæske går tregere, smaker dårligere og er mer brannfarlig. Tre viktige faktorer.

Han anbefaler såkalte grillstartere, som du finner i de store byggevarekjedene.

- De kommer i litt ulike varianter og prisklasser, men du trenger ikke å velge den dyreste.

Grillrør Noen kaller dem også for grillrør eller grillpiper, men prinsippet er uansett det samme:

Du setter grillstarteren på grillens kullrist. Så legger du grillkull eller briketter ned i sylinderen. Deretter tar du litt avispapir og plasserer under starteren for så å tenne på papiret. Dette vil gi rask varme til kullet under risten.

Matfaglig ansvarlig Christopher Sjuve i Klikk.no støtter Teigens råd.

- Tennvæske er bare tull. Det ødelegger smaken. Jeg vil anbefale grillstarter, sier han.

Skibrenner funker Kanskje har du også en luftlighter eller varmepistol liggende i boden? Eller aller helst en skibrenner?

Skibrenner fungerer i hvert fall godt, ifølge Teigen.

Sett på brenneren og hold den over grillkullet i 2-3 minutter - en vanlig kulegrill vil da bli grillklar i løpet av bare ti minutter.

Enkelte foretrekker også kokosbriketter. Dette skal være et miljøvennlig alternativ til kull, og her trenger du heller ikke tennvæske.

- De kan du bare tenne rett på, de fungerer nærmest som et stjerneskudd. Du får god varme i løpet av fem minutter. Perfekt til grilling på stranden, sier Teigen, som anslår at du sparer en tredjedel av tiden med å bruke grillstarter, kokosbriketter eller skibrenner i stedet for tennvæske.

Grilltips fra det norske barbecue-landslaget

Øyvind Skjerstad Ramsøy:

Ha en varm og en kald sone på grillen, slik at du kan flytte kjøttet fram og tilbake underveis i grillprosessen.

Anne Kathrine Morgenstjerne Teigen:

Husk kjernetemperaturmåler i kjøttstykket, - det gjør det lettere å få et perfekt resultat.

Espen Lynghaug:

Grill gjerne større stykker. Lav temperatur og lengre tid gjør susen.

Johnny Krosby:

Alt kan grilles! You kill it, we grill it.

Linda Vorvik Aronsen:

Bruk aldri tennvæske. Bruk heller opptenningsrør eller tennstarter.

Bjørn Tore Teigen:

Grillgaffel er forbudt, bruk klype. Stikker du i kjøttet med en gaffel, renner den gode kjøttsaften ut.

Kilde: matprat.no

Les også:
Hytteporno har blitt en internett-hit
Så enkelt lager du en trapp
I denne bildebanken finner du inspirerende interiørbilder
Prisfall på svenske hytteperler

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

GRILLSTARTER: Ekspertene anbefaler grillstarter, som du finner i de store byggevarehusene. Du trenger ikke å velge den dyreste. Modellen som er avbildet her, er fra Weber.   Foto: Weber.com
GRILLSTARTER: Ekspertene anbefaler grillstarter, som du finner i de store byggevarehusene. Du trenger ikke å velge den dyreste. Modellen som er avbildet her, er fra Weber. Foto: Weber.com Vis mer