Glemmer du billetten hjemme, får du ikke fly

Ryanair slår tilbake mot gebyrdom.

Anker: Ryanair mener selskapet ikke er ansvarlig for å produsere nye boardingpass til passasjerer som ikke har disse med ferdig utskrevet til flyplassen. Foto: AFP PHOTO ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Anker: Ryanair mener selskapet ikke er ansvarlig for å produsere nye boardingpass til passasjerer som ikke har disse med ferdig utskrevet til flyplassen. Foto: AFP PHOTO ANNE-CHRISTINE POUJOULATVis mer

Ryanair anker dommen, etter at en spansk domstol slo fast at det irske lavprisselskapet ikke kan belaste passasjerer med et gebyr på 40 euro, dersom de ankommer flyplassen uten å ha skrevet ut sine egne boardingpass på forhånd.

I ettermiddag ga selskapet sine spanske advokater beskjed om å anke det de anser både er en «bisarr og ulovlig kjennelse».

- Dersom kjennelsen står ved lag etter anken vil Ryanair se seg nødt til å kvitte seg med muligheten til å tilby boardingpass med gebyr, noe som fører til at passasjerer uten boardingpass på flyplassen ikke vil få reise, sier pressesjef i Ryanair, Stephen McNamara i en pressemelding.

Passasjeraksept Ryanairs lave kostnadsalternativer appellerer til millioner av passasjerer fordi de er enkle, effektive, og godtatt av hver enkelt passasjer ved booking, mener pressesjefen:

- Uten disse prosedyrene blir Ryanair nødt til å ansette utallige bookingagenter ved flyplassene for å utføre manuelle bookinger for folk som «glemte» å ta med utskrift av boardingpasset sitt, sier han videre.

Selskapet baserer anken på at: • Når passasjerene booker billetter, sier de seg samtidig enige i at de både vil foreta innsjekk online, og skrive ut sine egne boardingpass minst fire timer før flyets planlagte avgang. 

Skulle en passasjer ankomme flyplassen uten boardingpass, har de ikke krav på å være med flyet, og Ryanair er ikke ansvarlig for å erstatte billetten.  

• Dersom kjennelsen ikke blir reversert, må Ryanair kvitte seg med boardingpassgebyret - noe som vil føre til at passasjerer som ikke har med seg utskrift av boardingpasset, ikke vil komme gjennom sikkerhetskontrollen eller få tillatelse til å gå ombord i flyet.

Barcelona Commercial Court No.1 har ikke rett til å endre kontraktsinngåelse mellom Ryanair og deres kunder - en kontrakt som imøtekommes av 99 prosent av de som flyr med Ryanair.

Sikker på endring Stephen McNamara skjønner ikke hvordan retten i Barcelona kan endre på det som i følge pressemeldingen er «en frivillig kontraktsinngåelse mellom over 73 millioner passasjerer og Ryanair».

Han er derfor sikker på at kjennelsen vil endres som følge av anken.

I mellomtiden vil Ryanair opprettholde boardingpassgebyret.

Er du en av den ifølge Rayanair, «lille andelen passasjerer som glemmer å ta med utskrift av sitt boardingpass», må du ved norske flyplasser enn så lenge betale 400 norske kroner for å få komme ombord på flyet. Hvis du altså flyr med Ryanair og har glemt boardingpasset hjemme.