Glemte igjen 106 Ipad-er, 489 bagger og 331 jakker bare i sommer

To tredjedeler blir aldri hentet, og vi glemmer stadig mer.

GLEMSOMME: Dette er noe av det som er kommet inn på hittegodskontoret på Gardermoen i sommer. To tredjedeler av dette gidder vi ikke hente. Foto: OSLO LUFTHAVN GARDERMOEN
GLEMSOMME: Dette er noe av det som er kommet inn på hittegodskontoret på Gardermoen i sommer. To tredjedeler av dette gidder vi ikke hente. Foto: OSLO LUFTHAVN GARDERMOENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

Sommeren er høysesong for gjenglemte saker på flyplassene. På Gardermoen samlet de inn totalt rundt 44 000 gjenglemte artikler i hele fjor, og det er i sommermånedene folk glemmer mest.

- I mai, juni og juli har vi registrert nesten 10 000 innleverte gjenstander, forteller Giri Neelakandan ved AB Solutions, som styrer hittegodsavdelingen ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Det er med andre ord ganske mange som glemmer saker og ting på reise, og så er det veldig mange av disse igjen som heller ikke henter tingene sine på hittegodsavdelingen.

Neelakandan forteller til DinSide at det bare er én tredjedel av tingene som blir hentet: To tredjedeler av tingene som de får levert inn på hittegods, blir aldri hentet.

Og i likhet med passasjerrekorder på flyplassen, slår også hittegodsavdelingen nye rekorder, år etter år: Vi glemmer stadig mer.

Dette glemmer vi Hittegodsavdelingen på OSL får innlevert gjenglemte saker fra flyplassen, flyet eller fra flytoget, men ifølge Neelakandan er det i sikkerhetskontrollen og på flyene vi glemmer mest.

- Det er mest klær, PC-er og reiseeffekter folk glemmer, sier Neelakandan til DinSide.

I perioden fra 1. juli til midten av august er det registrert 106 gjenglemte Ipad-er på Gardermoen, i tillegg til 489 gjenglemte bager og 331 jakker - for å nevne noe.
  Tar direkte kontakt Dersom hittegodsavdelingen kan finne ut hvem som eier tingene, tar de direkte kontakt med eier.

PÅ TOPP: Glemte klær ligger på toppen av lista over hva folk glemmer på Gardermoen flyplass Foto: OSL
PÅ TOPP: Glemte klær ligger på toppen av lista over hva folk glemmer på Gardermoen flyplass Foto: OSL Vis mer

- Vi sjekker alltid om vi kan få info om eieren, for eksempel dersom vi finner lommebøker, så kan vi finne navnet på bankkort og liknende, og da tar vi kontakt med personen. Også om vi finner PC-er som er åpne, da kan vi gå inn og prøve å finne ut hvem eieren er, forteller Neelakandan til DinSide.

Han oppfordrer alle som har mistet noe på reisen, til å ta kontakt:

- Når folk vet at de har mistet noe, kan det være greit å ta en sjekk hos oss, sier Neelakandan.

Her kan du sjekke selv Du kan også selv søke gjennom hittegodsbasen: Alle ting som kommer inn til hittegodsavdelingen på OSL, blir registrert i databasen missingx.com. Der kan du også finne gjenstander gjenglemt på flere andre flyplasser.

Dersom du har mistet noe på flyplassen, vil det imidlertid lønne seg å forhøre seg med hittegodsavdelingen ganske raskt: Alle gjenglemte gjenstander blir liggende på hittegodskontoret på Gardermoen i én måned.

Deretter blir de flyttet til et eksternt lager, hvor de blir oppbevart i ytterligere to måneder - før de til slutt blir overlevert til politiet.

Du kan hente dine gjenglemte saker på hittegodskontoret, eller du kan få dem tilsendt i postoppkrav.
   Mobiltelefoner og Ipad Også Silje N. Thoresen, markedssjef ved Moss Lufthavn Rygge, forteller til DinSide at de opplever veldig stor økning i gjenglemte ting i sommermånedene.

- Vi opplever at folk glemmer mye, spesielt ser vi en økning av dette i høysesonger som juni og juli måned. På Moss lufthavn Rygge glemmer man tre ganger så mye i disse periodene  sammenlignet med andre perioder i året, sier Thoresen.

HITTEGODS PÅ RYGGE: Det ene av to hittegodsrom på Rygge, de har et eget for større ting. Og her har de netopp ryddet plass til augustvarene. Foto: MOSS LUFTHAVN RYGGE
HITTEGODS PÅ RYGGE: Det ene av to hittegodsrom på Rygge, de har et eget for større ting. Og her har de netopp ryddet plass til augustvarene. Foto: MOSS LUFTHAVN RYGGE Vis mer

- Spesielt glemmer folk ting som man typisk har i hendene - solbriller, briller, mobiltelefoner, iPad-er, lommebøker, kosebamser. I juli har veldig mange glemt mobiltelefon og iPad, forteller hun videre.

Kan bli kastet Ved Rygge oppbevarer de hittegodset i inntil to måneder, og deretter blir det sortert.

- Det som ikke har «verdi» blir kastet, og det som har «verdi», som for eksempel telefoner, PC og Ipad, blir levert til politiet, forteller Thoresen.

Dersom du har glemt noe på Rygge, må du imidlertid hente sakene selv, for ifølge Thoresen sender de nemlig ikke hittegods.

Andelen uavhentede saker er cirka det samme som på Gardermoen, det vil si to tredjedeler.

Men trodde du reiseforsikringen dekker gjenglemte ting? Da må du tro om igjen!

Les også:
Trodde du reiseforsikringen dekket gjenglemte ting?
Vi la et videokamera oppi en koffert og sendte den gjennom bagasjesystemet på Gardermoen