ANBEFALES: Arcteryx Axios 50, Gregory Z55 og The North Face Primero 60 får toppkarakterer i vår test.
ANBEFALES: Arcteryx Axios 50, Gregory Z55 og The North Face Primero 60 får toppkarakterer i vår test.Vis mer

Glimrende weekendsekker

Store forskjeller i passform, design, egenvekt, vekttoleranse og bruksområder. Og pris.

Vi har testet 50 - 60 liters sekker. Utgangspunktet er at de skal fungere godt til turer som går over to-tre dager, og at de må takle 15 kg oppakning.

Dagens marked er alt for stort til at vi kan teste alt som finnes, men vi har prøvd å få med de mest kjente merkene som er tilgjengelige i butikk på det norske markedet.

Hvis du er mer interessert i dagstursekker, finner du test her. Større helgesekker har vi testet her, og de aller største sekkene har også vært hardtestet av oss.

Store forskjeller

Selv om de fleste produsentene følger samme "mal” med tanke på utforming og praktiske løsninger, er det store forskjeller i passform, design, egenvekt, vekttoleranse og bruksområder.

Derfor er det viktig at vi tenker over hva sekken skal brukes til: Noen er best egnet til tung bør og tøff bruk, mens andre utmerker seg med lav egenvekt og er kanskje helt strippet for praktiske løsninger.

Tett i toppen

Også i denne testen er det vanskelig å skille de beste sekkene fra hverandre. De er solide, godt utstyrt, har gode tilpasningsmuligheter og ser bra ut.

Et av våre beste tips er å ta seg en runde i sportsforetningene for å prøve ulike sekker. Sjekk passform, rygglengde og de ulike løsningene modellene tilbyr. Noen vil ha mange lommer og flest mulig festemuligheter, mens andre foretrekker en helt ”strippet” sekk - nærmest med kun sekkepose og et bæresystem.

Mange av de gode sekkene er relativt dyre.

De fleste leverandørene har imidlertid rimeligere sekker i like bra kvalitet. Forskjellen er at de har enklere utstyrsnivå og at de ikke har de nyeste tekniske løsningene.

Bærekomfort

Det viktigste med en sekk er at den er god å bære. Vi har stort sett brukt sekkene med 10 - 15 kg. Sekkene har vært godt/riktig pakket.

Praktiske løsninger

Enkel tilgang til innholdet i sekkeposen, komprimeringsmuligheter, lommer, justerbart lokk, drikkesystem og festeanordninger/muligheter.

Justeringsmuligheter

Justering på rygglengde, hoftebelte, bærereimer, toppstrammere og brystreim.

Konstruksjon og slitestyrke

Vi har vurdert generell kvalitet, klips, glidelås, snølås, egenvekt, sømmer, reimer.

Tips ved kjøp av sekk

Gå for den minste sekken som klarer å dekke behovene dine. Lær deg å pakke lurt. Er sekken for stor (i volum), får du bare mer å bære på, det blir dyrere og bærekomforten blir dårligere.

Gode justeringsmuligheter er viktig. Justeringsmuligheter av rygglengden er smart - spesielt om det er flere brukere på sekken. Velg en uten dersom du bruker den alene, vil spare vekt, eller du vil sikre deg mot at noe går i stykker i ryggen.

Noen lommer er kjekt å ha. En eller to utvendige lommer (i tillegg til topplokket) er tilstrekkelig.

Tilgang til sekkerommet gjennom en vertikal glidelås er praktisk og gjør ting lett tilgjengelig på korte stopp.

Et godt komprimeringssystem er viktig og gjør mye for bærekomforten.

Utvendige festepunkter som passer din bruk er praktisk - dette kan være til spade, ski, liggeunderlag, fiskestang, vandrestaver.

Lyst stoff innvendig gjør det enkelt å se hva som ligger i sekkerommet.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Arcteryx, Axios 50 - Beste lettvekter! Stilig, slitesterk og meget god sekk. Meget god bærekomfort Karakter: 6/6 Produsent: Arcteryx Pris: 1799 Gregory, Z55 - Beste allrounder. Meget gode tilpasningsmuligheter. Karakter: 6/6 Produsent: Gregory Pris: 2199 The North Face, Primero 60 - Beste sekk med tung oppakning og for de tøffeste turene, men den koster nesten dobbelt så mye sammenlignet med flere av de andre toppmodellene. Karakter: 6/6 Produsent: The North Face Pris: 3499 Lowe Alpine, Nanon 50:60 XL - Meget god lettvekter Karakter: 5/6 Produsent: Lowe Alpine Pris: 2799 Black Diamond Quantum 55 - Meget solid og god alpin-allrounder uten unødige detaljer og løsninger. Karakter: 5/6 Produsent: Black Diamond Pris: 2099 Osprey, Aether 60 - Meget god komfort. Karakter: 5/6 Produsent: Osprey Pris: 2000 Norrøna, Falketind 55 - Meget god og solid allrounder. Noe mer spesifikk rettet mot vinterbruk enn de fleste andre i denne testen. Karakter: 5/6 Produsent: Norrøna Pris: 2499 Helsport, Langfjellet 48 - Pen lettvekter. Karakter: 4/6 Produsent: Helsport Pris: 1299 HighPeak, Geo Lite 52 + 10 - Mest for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: HighPeak Pris: 1199 Ferrino, XMT 45 - God ”alpin” sekk med tøft design. Karakter: 4/6 Produsent: Ferrino Pris: 1899 Bergans, Rask 60L - God og godt utstyrt allrounder. Karakter: 4/6 Produsent: Bergans Pris: 1900 Stormberg, Lifjell 55 - Tradisjonell sekk til en fin pris. Mye for pengene. Karakter: 3/6 Produsent: Stormberg Pris: 699