Gløggfest i november kan ikke slå feil

Dagblad-kokka tjuvstarter.

NOE Å VARME SEG PÅ: Dagblad-kokka Charlotte Mohns røde gløgg. Se oppskrifter nederst i saken. Alle foto: Håkon Eikesdal
NOE Å VARME SEG PÅ: Dagblad-kokka Charlotte Mohns røde gløgg. Se oppskrifter nederst i saken. Alle foto: Håkon EikesdalVis mer

• Prøv også Charlottes rakfiskoppskrifter.

OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet): Gløggfest i novembermørket kan ikke slå feil.

Sammen med noen deilige småretter er det bare å tenne lysene inne.

KRYDDERKAKE: Med blåskimmelost og multer. Deilig sammen med den krydrete gløggen.
KRYDDERKAKE: Med blåskimmelost og multer. Deilig sammen med den krydrete gløggen. Vis mer

Og det er nettopp hva Dagbladets kokk Charlotte Mohn har gjort: Skapt stemning mens hun forbereder nye retter på kjøkkenet.

Hvit gløgg

• Rød gløgg

HVIT GLØGG: Charlotte Mohn bruker akevitt i den hvite gløggen.
HVIT GLØGG: Charlotte Mohn bruker akevitt i den hvite gløggen. Vis mer

Leverpostei

Fikenkompott

Krydderkake med blåskimmelost og multer

- Gløgg er ikke bare til jul - den hører til i den kalde årstida, sier Charlotte.

- Se bare hvordan europeerne bruker glühwein.

Varm gløggen sakte Til rød gløgg bruker du selvsagt rødvin - tilsatt appelsinskall og masse krydder - og til slutt en pose svart te.

- Da blir smaken riktig god, sier Charlotte.

- Husk å varme gløggen sakte opp, og sil den før servering.

Til den hvite gløggen brukes hvitvin med skall fra sitronen. Den søtes opp med litt honning - og selvsagt akevitt når gløggen lages i Charlottes kjøkken.

- Den hvite er veldig annerledes på smaken, sier Charlotte. - Her er det ikke så mye av de varme krydderne.

Spennende smak Leverpostei til gløggen passer utmerket, fordi krydderet i posteien går godt til både den røde og hvite.

TILBEHØR: Leverpostei på rugtoast med fikenkompott. Passer som hånd i hanske til den røde gløggen.
TILBEHØR: Leverpostei på rugtoast med fikenkompott. Passer som hånd i hanske til den røde gløggen. Vis mer

- Med kokt fiken til passer retten som hånd-i-hanske med den røde gløggen, og sammen er smaken spennende, sier Charlotte.

Blåskimmelost, krydderkake og multer er kanskje ikke det du tenker først på når du skal lage gløgg, men du verden for noen smaker, som går fint sammen med krydderet i gløggen.

En åpenbaring - Sammen med saltet i osten og krydderet fra det øvrige var det som en åpenbaring første gang jeg smakte det, sier Charlotte.

Multer er med på å gi friskhet og syre mot krydderet og den salte osten.

Det fungerer godt både som en start og slutt på et måltid.

- Det er veldig greit å slenge sammen når naboen eller venner kommer innom for litt gløgg, sier Charlotte Mohn til Dagbladet.