Mulig årsak: Et glutenfritt kosthold inneholder mer sukker og mindre fiber, vitaminer og mineraler enn et vanlig kosthold. Det er særlig fibermangelen forskerne trekker fram som en mulig forklaring på sammenhengene de har avdekket. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Mulig årsak: Et glutenfritt kosthold inneholder mer sukker og mindre fiber, vitaminer og mineraler enn et vanlig kosthold. Det er særlig fibermangelen forskerne trekker fram som en mulig forklaring på sammenhengene de har avdekket. Foto: Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Glutenfri mat

Glutenfri mat kan øke risikoen for diabetes 2

Eksperter advarer mot å kutte ut gluten hvis man ikke må.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Et glutenfritt kosthold er viktig for personer med cøliaki, men den siste tiden er det mange som har lagt om til et glutenfritt kosthold uten at det er noe medisinsk behov for det. Spesielt i USA har det gått som en farsott selv blant friske folk.

Dette sier postdoktor ved Imperial College London og førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole i Oslo, Dagfinn Aune. Han har selv forsket på risikofaktorer for diabetes 2.

Et glutenfritt kosthold inneholder mer sukker og mindre fiber, vitaminer og mineraler enn et vanlig kosthold. Det er særlig fibermangelen forskerne ved Harvard University trekker fram som en mulig forklaring på sammenhengene de har avdekket.

Etter å ha sammenstilt 30 års medisinske data fra 200 000 deltakere, har de i den hittil upubliserte studien konkludert med at glutenfritt kosthold øker risikoen for å utvikle diabetes 2 med 13 prosent.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn